Akan

Nye tall avslører nordmenns drikkeforventninger til jobbfesten

Del
I forbindelse med kampanjen «Tanker fra jobbfesten» har Opinion, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, gjennomført en landsdekkende webundersøkelse om alkoholforventninger i arbeidslivet. Respondentene er over 18 år og i arbeid.
Camilll Lynne Bakkeng, fag- & kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter. Foto: Haakon Dueland
Camilll Lynne Bakkeng, fag- & kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter. Foto: Haakon Dueland

Da respondentene ble spurt om de hadde opplevd forventninger om at de skal drikke alkohol på sosiale arrangementer med jobben de siste 12 månedene, svarte hele 30 % ja. 

Det var en overvekt av kvinner som hadde opplevd denne forventningen. 

16 % av de som hadde opplevd forventninger, opplevde dette som problematisk. 

 

Overraskende tall. 

-Disse tallene er noe høyere enn forventet, sier Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder hos Akan kompetansesenter. 

-Jobbfester skal være inkluderende, bygge samhold og styrke fellesskapet. Når så mange opplever drikkeforventninger som problematisk har vi bommet på hensikten, og bidrar til utenforskap. Dersom man ikke ønsker å drikke alkohol, må man slippe å få kommentarer eller spørsmål om hvorfor man ikke drikker. Det er da problemet oppstår.  

 

Med en hæl inn i julebordsesongen 

Tall fra FHI (Alkohol og arbeidsliv 2019) viser at over 300 000 dropper jobbfester grunnet alkoholbruk. 

Vi nærmer oss årets julebordsesong, den første på tre år uten covid-restriksjoner, så tematikken på landets arbeidsplasser er høyaktuell. 

-Det er klart vi gleder oss til julebordet, en gylden anledning for kolleger å senke skuldrene og ha det gøy sammen. Det er likevel viktig å minne om at den sosiale arenaen på jobb skal inkludere, ikke ekskludere, sier Lynne Bakkeng. 

-Det er fullt mulig å finne en balanse som ivaretar både de positive og de negative sidene ved alkoholbruk. Da vi snakke om hvordan vi vil ha det når vi drikker sammen, slik at det blir trygt og inkluderende for alle, avslutter Camilla Lynne Bakkeng. 

 

Dette bør du tenke på før årets julebord 

Her er seks råd til deg som skal på julebord eller sosiale sammenkomster i forbindelse med jobb.  

1) Snakk med kolleger og leder i forkant 

Har dere ikke snakket om jobbfester før, kan dere gjerne snakke om forventninger til julebordet eller jobbfesten i forkant. Da har man mulighet til å justere forventningene sine, og tenke at det skal være hyggelig og inkluderende for alle. Skill på hva som er jobbfest og hva som er en privatfest med venner, og juster forventningene etter det.  

2) Velg alkoholfritt innimellom 

Ha god alkoholfri drikke like tilgjengelig som alkohol, slik at det blir lett å velge. Da veksler også ofte flere mellom alkohol og alkoholfritt i løpet av kvelden. Det betyr ikke at man ikke skal feste og ha det gøy, men at man kan styre promillen litt.  

3) Ikke spør 

Ikke spør eller kommenter hvorfor kollegaen din ikke drikker. Det er en privatsak. 

4) Inkluder alle på andre måter  

Legg opp til aktiviteter som er samlende for gjestene utover mat og drikke. 

5) Håndter uønskede situasjoner 

Ledere og medarbeidere må vite hva de skal gjøre dersom det oppstår uønskede situasjoner. 

6) Si «nei takk» 

Til deg som velger alkoholfritt: Blir du tilbudt alkohol, si nei takk og be om noen annet. Du skylder ingen en forklaring på hvorfor. 


 

Les mer om kampanjen "Tanker fra jobbfesten"  “De som ikke drikker, ødelegger stemningen på jobbfesten” | Akan (ntb.no) 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Camilll Lynne Bakkeng, fag- & kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter. Foto: Haakon Dueland
Camilll Lynne Bakkeng, fag- & kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter. Foto: Haakon Dueland
Last ned bilde

Om Akan

Akan
Akan
PB 96, Sentrum
0101 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.

Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo

- Gevinsten ligger i åpenheten -

Følg pressemeldinger fra Akan

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Akan

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom