Miljøstiftelsen Bellona

Bellona mener Regjeringens kraftskatt-forslag er i strid med Grunnloven

Del
Miljøstiftelsen Bellona mener det foreligger store mangler ved Regjeringens forslag i Statsbudsjettet 2023 om økt grunnrenteskatt og innføring av høyprisbidrag for vann og vindkraft.
Frederic Hauge, stifter av Miljøstiftelsen Bellona
Frederic Hauge, stifter av Miljøstiftelsen Bellona

Bellona mener forslaget vil få store konsekvenser for en sentrale aktører i det grønne skiftet, og dermed for Norges muligheter til å oppnå sine klima- og miljømål. Vi finner det oppsiktsvekkende at Regjeringen, herunder Finansdepartementet, ikke har utredet disse konsekvensene i sitt arbeid med Statsbudsjettet. Bellona er sterkt kritisk til et svært mangelfullt utredningsarbeid og har redegjort for dette i vedlagte notatet.

Basert på en juridisk vurdering fra Advokatfirmaet Selmer, samt egne undersøkelser om manglende utredninger, finner Bellona at deler av Regjeringens forslag må anses å være i strid med Grunnloven. Dette gjelder særlig forslaget om høyprisbidrag. Forslaget om økt grunnrenteskatt er vurdert til å være i grenseland for hva Grunnloven tillater, og kan også være grunnlovsstridig. 

Bellona oversender nå stiftelsens egen vurdering og de vedlagte dokumentene fra Selmer til Finanskomiteen.

–Bellonas klare anbefaling til Stortinget er å ikke akseptere forslaget og be Regjeringen gå tilbake til tegnebrettet, gitt manglende utredninger og betydelig tvil om hvorvidt forslaget er i overenstemmelse med Grunnloven, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.

 

Nøkkelord

Bilder

Frederic Hauge, stifter av Miljøstiftelsen Bellona
Frederic Hauge, stifter av Miljøstiftelsen Bellona
Last ned bilde

Dokumenter

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom