Med ny oppfinnelse går null fôr til spille

Patentet er midlertidig beskyttet og venter på godkjenning, og utstyrsleverandøren Vard Aqua skal videreutvikle oppfinnelsen for kommersielt salg.
Statssekretær fikk demonstrasjon
Torsdag markerte Nofima og Vard Aqua samarbeidet med pressen og statssekretær Kristina S. Hansen fra Nærings- og handelsdepartementet (NFD) til stede, og med en demonstrasjon av oppfinnelsen.
− Vi i departementet er veldig godt fornøyd. Dette er et eksempel på at forskningsresultat kommer industrien til gode. Helt konkret fører dette til bedre utnyttelse av fôr. Nyttig forskning og godt anvendte penger, sier Kristina S. Hansen.
Markeringen skjedde samtidig som 220 personer deltok på konferansen "Fremtidens smoltproduksjon" på Sunndalsøra, som Nofima og Sunndal Næringsselskap arrangerte for sjuende gang.
Fôr spretter ut
I oppdrettsanlegg på land går rundt 10 prosent av fôret til spille. Fôret blandes med avføring i avløpet og skaper slam. Fôret er en ressurs på avveie, og det vil Nofima og Vard Aqua gjøre noe med. Oppfinnelsen med arbeidsnavn «spillboks», skiller ut uspist fôr fra avløpsvannet og gjør det mulig å resirkulere fôret tilbake til laksen.
− Vi er veldig glade for at vi kan samarbeide med teknologileverandører som Vard Aqua, slik at de kan ta vårt forskningsverktøy videre ut i kommersiell skala. I industrien vil økonomi og ressursutnyttelse være de store fordelene med spillboksen, sier Kjell-Åge Rognli, Direktør for Forretningsutvikling i Nofima.
Går kommersialiseringen av spillboksen slik som Rognli håper, kan det bidra til tilnærmet null fôrspill i et landanlegg. Men bærekraftig ressursutnyttelse var ikke visjonen for forskerne da de startet utviklingen.
Først jobbet forskerne med utvikling av en separator, altså teknologi for å utvikle sentrifugalkraften for å sortere partikler. De kom ikke helt i mål med den, og etter diskusjoner gikk de bort fra det og over til filtrering der vi testet ut forskjellige rister, gjenstander og former under vannstrømmen.
Etter hvert utviklet det seg en ide om at det måtte være noe vertikalt, der vannet kommer inn fra siden. Løsningen de kom fram til, baserer seg på at spretten i fôret kontra den mer klissete avføringen, skiller fôr og avføring i ulike fraksjoner.
Løsningsorienterte forskere og kreative teknikere gjør at Nofima nå har en spillboks klar til å utvikles for verdensmarkedet.
Fordeler i forskningen
I forskningen har spillboksen tre åpenbare fordeler.
− Vi håper spillboksen skal gi oss nøyaktige målinger, at forsøksteknikerne våre får en enklere arbeidshverdag, og fisken slipper å bli håndtert, sier Turid Synnøve Aas i Nofima, som er en av forskerne bak metoden og prosjektleder.
Aas er rask med å fortelle om hvordan Nofima har hatt nytte av kreativiteten og dedikasjonen til forskningstekniker Frode Nerland.
− Han har lagt ned mye tid til å observere og med sin kreativitet har han mekket til stadig nye forbedringer. I Nofima er det sjelden sånn at vi går og kjøper noe helt ferdig. Vi mekker det til, og det er Frode god til, sier Aas.
Nå pensjonerte forsker Torbjørn Åsgård har også vært aktiv i utviklingen.
Fordeler for industrien
Nofimas folk har laget en løsning som skiller ut fôr slik at fôret kan gjenbrukes. Hvordan fôret tas inn igjen i omløp, er opp til Vard Aqua å utvikle videre. Forskerne anser landanlegg for mest aktuelt i første omgang.
− Et landanlegg med et fôrforbruk på 2 tonn om dagen, har normalt et fôrspill på 200 kilo hver dag. Det vil være veldig positivt hvis 200 kilo per anlegg blir en ressurs inn i matproduksjonen, i stedet for å gå til spille.
Ikke glem slammet
En annen klar fordel for industrien, er at slammet som skilles ut blir tørrere. Da slipper man ekstra tørkeprosess og det kan spare energi og infrastruktur til slambehandling. Slikt slam uten fôrrester har høyere konsentrasjon av mineraler.
Samtidig vil ikke forskerne selge skinnet før bjørnen er skutt. Verktøyet må videreutvikles om det skal tas i bruk kommersielt, men forsøk i små lukkede anlegg på Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra, har gitt positive resultater på å skille fôr og slam.
Langt samarbeid
Samarbeidet mellom Nofima og Vard Aqua på Sunndalsøra strekker seg langt tilbake. Allerede i 1985 presenterte Nofima (den gang Akvaforsk) en fôrautomat for Vard Aqua (tidligere Storvik Aqua). Den ble utviklet videre til «skiveautomaten», som mange i laksenæringa nok kjenner til. Den er solgt til mer enn 30 land, og Peder Anders Rød, leder for marked og forretningsutvikling ved Vard Aqua, mener den har vært viktig for selskapet:
− Jeg har vært med fra starten, og det tidlige samarbeidet med Nofima har utvilsomt hatt en stor betydning for etableringen av vår virksomhet på Sunndalsøra.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTurid Synnøve AasSeniorforskerErnæring og fôrteknologi
Tel:71 40 01 37synnove.aas@nofima.nonofima.no/ansatte/turid-synnove-aas/Bilder




Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom