Langsiktige trender i kriminalitetsbildet
Basert på samfunnsvitenskapelig forskning skal rapporten oppsummere faktorer som direkte og indirekte kan forklare utviklingen i ungdomskriminalitet og organisert kriminalitet de siste tiårene. Videre skal rapporten vurdere trusselvurderinger og foresight som verktøy for å beskrive fremtidige utviklingstrekk i kriminalitetsbildet.
Med utgangspunkt i selvrapporterings- og offerundersøkelser konkluderer rapportens første del med at den registrerte nedgangen i ungdomskriminaliteten de siste tre tiårene er reell.
Den største endringen innen tematikken organisert kriminalitet ser ut til å henge sammen med endringer i begrepsbruk, forståelser, perspektiver og politiske føringer. Det kan spesielt virke som at begrepet har mistet sin kriminalpolitiske betydning.
Når det gjelder trusselvurderinger tilsier forskningslitteraturen at det ikke finnes en enhetlig tilnærming eller definisjon av trusselvurdering, tross kjennetegn og metodikk fra politiets etterretningsdoktrine. Det redegjøres i for liten grad for kildegrunnlag og hvordan analysene og vurderingene har blitt foretatt.
Tredje og siste del av rapporten redegjør for hva foresight er. Forenklet er dette et overordnet begrep for ulike teknikker, metoder og verktøy brukt for å systematisere og utvikle best mulige antakelser om fremtiden. Rapporten ser på bruksområder en slik prosess har, og vurderer hvorvidt foresight som kunnskapsfelt egner seg til å si noe om hva som blir de største fremtidsutfordringene i kriminalitetsutviklingen.
Les mer på politihogskolen.no – hvor det også er link til selve rapporten
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
488 87 934
(Åpen hverdager kl. 09 - 15) - ikke SMS
Bilder
Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Samhandling i hverdag og krise: Oppdatert program og stream13.9.2023 15:24:52 CEST | Pressemelding
Politihøgskolens forskningskonferanse i Bodø arrangeres 18. og 19 september. Nå er det endelige programmet klart, og det er mulig å følge konferansen via stream.
Dette er årets poenggrenser ved Politihøgskolen24.7.2023 11:00:00 CEST | Pressemelding
Spente søkere over hele landet har nå fått vite om de kom inn på studiet de ønsket seg. 72 prosent av dem som har fått plass ved Politihøgskolen fikk tilbud på sin førsteprioritet.
Pressekonferanse 25. juni-utvalget5.6.2023 14:44:15 CEST | Pressemelding
Utvalget som har evaluert PSTs og politiets håndtering av masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022 legger frem sin rapport torsdag 8. juni. Media inviteres til fremleggelsen, med muligheter for påfølgende intervjuer.
Bygger opp ledelse i etterforskning25.5.2023 10:40:06 CEST | Pressemelding
120 studenter vil nå bli utdannet som ledere innen etterforskning. 60 gjennomfører våren 2023, og et nytt kull på 60 starter til høsten.
Forskning, samhandling og krise15.5.2023 15:42:29 CEST | Pressemelding
Politihøgskolens forskningskonferanse arrangeres i år i Bodø, 18. og 19. september. Tema er beredskap og sikkerhet – «samhandling i hverdag og krise».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom