Ny dokumentarserie på NRK om jødenes historie i Norge under 2. verdenskrig

26. november 1942 legger skipet Donau fra kai i Oslo. Om bord er 529 barn, eldre, kvinner og menn. I Oslo havns skipsprotokoll er det ført sirlig inn: Last: Jøder.
Til sammen 773 jøder Norge ble sendt fra Norge til de tyske dødsleirene. Bare 38 overlevde.
Last: Jøder er historien om hva som skjedde med jødene i Norge under 2. verdenskrig. Det er også en historie om heltemot, kjærlighet, unnfallenhet og tap.
- Det er ikke tidligere laget en samlet fremstilling for tv av hva som skjedde med jødene i Norge under 2. verdenskrig. I dag finnes bare et fåtall tidsvitner igjen som er førstehåndskilder på hva de opplevde, hva som skjedde med dem og deres familier. Det har vært viktig å få disse i tale mens det ennå er tid, sier prosjektredaktør i NRK Marie Sjo.
Norske myndigheter og politiets rolle
Norge var under tysk okkupasjon, men hvilken rolle spilte norske myndigheter og norsk politi i den effektive aksjonen mot jødene i Norge?
Og hvem var de som hjalp jødene med å flykte og hvilken risiko sto de overfor?
Hva skjedde her, i vårt land og i våre gater?
- Forhåpentligvis vil serien kunne bidra til at denne viktige delen av historien bringes videre til nye og unge generasjoner, sier Sjo.
Gjenlevende tidsvitner forteller sine historier
Vi følger de personlige historiene fra de som var til stede og opplevde dramatiske år – i dekning, på flukt, under deportasjon og i fangenskap. Det stod om livet og alle måtte de ta avgjørende valg.
Inger-Lise
Inger-Lise fra Oslo er kun 9 måneder gammel når hennes mor forstår at de må rømme fra Norge. For de som organiserer flukten er det helt uaktuelt å ta med seg en så liten baby på en farefull flukt, det kan risikere hele operasjonen. Skal Inger-Lises mor rømme uten sin lille baby, eller skal hun bli og utsette dem alle for en uviss skjebne?
Gerd
Hvilke tilfeldigheter fører til at 12 år gamle Gerd fra Grünerløkka i Oslo unnslipper deportasjonen med minutters margin? Hun kastes deretter inn i en dramatisk flukt med Carl Fredriksens transport.
Siegmund
Gjennom Nansenhjelp fikk 19 jødiske barn fra Østerrike tilbud om å være 3 måneder i Norge på sommerleir. En av disse barna var 9 år gamle Siegmund. Etter hvert opprettes et barnehjem for disse barna i Oslo, frem til de må flykte på dramatisk vis 26. november 1942. Hvordan skal 13-årige Siegmund slippe unna nazistenes klør for andre gang i sitt unge liv?
Sonja
Sonja var yngst i den eneste jødiske familien i Telemark. Det var mange nazister i Skien, og heller ikke hjemmefrontens lokale ledere ønsket å hjelpe den lille familien å flykte. Men ved hjelp av flere gode redningsmenn og transport med båt til Sverige reddes de etter en dramatisk flukt.
Liv
Når de mannlige jødene i Trondheim arresteres, står ikke Livs far på listene. De kommer seg ut av Trondheim i siste liten og får en dramatisk flukt over fjellene til Sverige.
Ivar
Ivar fra Oslo flyktet til Sverige sammen med moren etter noen uker i dekning i november 1942. Det var ikke uvanlig å dope ned barn som skulle fraktes over grensen, men grenselosen gjorde en avtale med 4 år gamle Ivar: Han skulle sitte i losens sekk og hviske ham i øret om han hørte fugler.
Anne-Lise
Anne-Lises far Hertze Caplan var en sentral ung mann i det jødiske miljøet i Tromsø. Han giftet seg med den ikke-jødiske jenta Ingeborg fra Tromsø og fikk datteren Anne-Lise i 1940. Hertze ble, sammen med de andre jødiske mennene i Nord-Norge, arrestert og plassert i fangeleiren Sydspissen sommeren 1941. Hertze slipper aldri fri og dør i Auschwitz 3. mars 1943. Etter krigen ble det aldri noe jødisk miljø i Tromsø.
Medvirkende som ikke lever i dag
Ved siden av historiene til de gjenlevende tidsvitnene møter vi i serien også Herman og resten av familien Sachnowitz fra Larvik. Herman mistet faren, tre søstre og fire brødre i Auschwitz. Selv overlevde han og døde i 1978. Han skrev boken «Det angår også deg» om sine opplevelser.
Vi møter Ruth Maier fra Wien, som var lyrikeren Gunvor Hofmoes kjæreste. Vi møter vår egen «Anne Frank» Betzy Rosenberg fra Trondheim og Alf Pettersen, politi- og motstandsmann fra Østfold.
Historien om søskenparet Tibor og Vera Taglicht, som kom som flyktningbarn til Nesjestranda, fortelles av fosterbror Alf Richard Kragset.
Dokumentarserien er produsert av Monster for NRK.
Nøkkelord
Kontakter
Camilla SandKommunikasjonsansvarlig
Tel:+47 900 69 807camilla.sand@nrk.noBilder










Lenker
Om NRK
Som allmennekringkaster skal NRK fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr et bredt og variert medietilbud for det norske publikum gjennom NRK.NO, NRK TV, NRK Radio, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. Nær ni av ti nordmenn tar daglig del i innhold fra NRK på en eller flere plattformer.
Følg pressemeldinger fra NRK
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NRK
NRK P3 Musikk – den nye kanalen for musikkelskere10.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Mandag 4.august endrer kanalen NRK P13 navn til NRK P3 Musikk.
Matoma og Agnete Saba har laget årets BlimE-låt9.5.2025 09:30:00 CEST | Pressemelding
Vennskapskampanjen BlimE fyller 15 år og slår på stortromma med en internasjonal musikkstjerne i produsentstolen og en av våre vakreste samiske stemmer.
Slik blir 17. mai på NRK8.5.2025 14:07:48 CEST | Pressemelding
Det blir som alltid storstilt feiring av nasjonaldagen vår på NRK.
Det blir sesong 2 av «Barnesykehuset»6.5.2025 14:05:57 CEST | Pressemelding
TV-serien «Barnesykehuset» imponerte og sjarmerte. Nå er det bestemt at det skal lages en ny sesong av seersuksessen.
Finale i Stjernekamp – dette synger Kim Wigaard og dePresno30.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
På lørdag er det klart for den aller siste duellen i Stjernekamp på NRK. Hvem står igjen som TV-seernes favoritt – Kim Wigaard eller dePresno?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom