Nord universitet

Statsbudsjettet 2023: Nord universitet må justere ned sin aktivitet

Del
– Nord universitet tar sin del av kostnadsreduksjonene som regjeringen legger opp til i statsbudsjettet. Vi er likevel glade for at vi får videreført satsingen på Nesna og oppføringen av Blått bygg. Det sier rektor Hanne Solheim Hansen, som fikk budsjettet presentert av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe torsdag formiddag.
Stortinget i Oslo. Foto: Stortinget
Stortinget i Oslo. Foto: Stortinget

Totalt sett viser forslaget til statsbudsjett en vekst for Nord universitet. Dette er i sin helhet knyttet til reetableringen av Nesna og realiseringen av Blått bygg i Bodø. Sammenlignet med aktivitetsnivået i 2022 får Nord universitet imidlertid en reell nedgang på over 20 mill. kr i statsbudsjettet. Dette vil kreve omstillinger og reduserer muligheten for andre faglige satsinger.

Derfor må vi starte et omstillingsarbeid internt for å utnytte ressursene våre mer effektivt, sier rektor.

Ingen midler til samisk senter og nasjonal beredskapssatsing

Rektor er mest lei seg for at det ikke finnes penger til et nytt samisk senter, som Nord universitet har planer om å etablere for å kunne utføre det nasjonale ansvaret universitet har for sørsamisk og lulesamisk språk og kultur.

Dessuten skulle vi veldig gjerne hatt midler til å få etablert et Nasjonalt innovasjonssenter for sikkerhet og beredskapssamvirke i Bodø - et område Nord universitet er ledende på, og som samfunnet virkelig trenger. Dette mener vi ville vært en betydelig styrking av totalberedskapen i Norge.

Betydelige investeringer til infrastruktur

Samtidig finner hun grunn til å minne om at Nord universitet de to siste årene har fått gjennomslag for realisering av «Blått bygg» i Bodø, «Kreativt bygg» i Levanger og et helt nytt kystforskningsfartøy i samarbeid med Havforskningsinstituttet.

Dette er betydelige løft siden starten av Nord universitet for seks år siden.

Rektor Hanne Solheim Hansen er selvsagt fornøyd med at Regjeringen viderefører sin bevilgning til å reetablere barnehage- og grunnskolelærerutdanningene på Nesna.

Nasjonale forskningsordninger videreføres

Det er gledelig at Forskningsrådet får rom til å rydde opp over tid, og at bevilgningene ser ut til å være stabile. Det er viktig for forskningsaktiviteten i Nord universitet og for regionen, sier Solheim Hansen.

Forventer satsing på flercampus

Rektor forventer at Regjeringen Støre følger opp sine egne lovnader i Hurdalsplattformen om å sikre flercampus-institusjonene. Det har ikke skjedd i budsjettet for 2023, men bør komme i valgperioden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Stortinget i Oslo. Foto: Stortinget
Stortinget i Oslo. Foto: Stortinget
Last ned bilde
Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen. Foto: Adrian Svendsen Bensvik / Nord universitet
Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen. Foto: Adrian Svendsen Bensvik / Nord universitet
Last ned bilde

Om Nord universitet

Nord universitet
Nord universitet
Universitetsalléen 11
8026 Bodø

755 17 000https://www.nord.no

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom