Regjeringen øker utstyrsstipendet: Elevorganisasjonen jubler

Del
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke utstyrsstipendet med 50 millioner kroner. Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby, jubler over nyheten og sier det er et bra steg vekk fra en skole hvor elevers økonomi begrenser utdanningsvalg, men han forventer at dette er starten på en fullfinansiering.
Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby
Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby

Vi er kjempefornøyd med at regjeringen velger å satse på elevene, det er ekstra viktig i den stramme økonomiske tiden vi er i. Vi kan ikke ha det slik at elevers personlige økonomi skal diktere hvilken videregående linje de velger, eller kvaliteten på utstyr de må kjøpe. Regjeringens foreslåtte økning hjelper mot denne utviklingen, og vil hjelpe å utjevne forskjeller i skolen, sier Aslak Berntsen Husby. 

Slik utstyrsstipendet er i dag, dekker det ikke utgiftene til nødvendig utstyr elever må ha for å fullføre utdanningen sin, utstyr som vernesko, kokkekniv eller verktøy. På enkelte yrkesfaglinjer, for eksempel havbrukslinja, må elever ut med opptil titusenvis av kroner for slikt nødvendig utstyr. 

– Denne økningen er en gladnyhet til alle ungdomsskoleelever som har hatt lyst å velge yrkesfag, men har vegret grunnet økonomi. Ifølge Statistisk Sentralbyrå kommer vi til å mangle 100.000 fagarbeidere i 2035, så det er supert at vi har en regjering som tar yrkesfag på alvor, men vi trenger en fullfinansiering på plass, sier Husby.  

Regjeringens økning på 50 millioner kroner vil ikke fullfinansiere utstyrsstipendet. I en rapport fra Rambøll i 2019 kom det fram at det kreves 114 millioner kroner. Husby påpeker at det må fullfinansieres og håper regjeringens grep ikke blir en hvilepute.  

– Dette er et godt steg på veien, men vi håper dette ikke blir en hvilepute for de som vedtar budsjettet. Yrkesfag vil bare bli viktigere i årene som kommer, og økonomi kan ikke være et hinder for elevers utdanningsvalg, avslutter han.

Kontakter

Bilder

Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby
Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby
Last ned bilde
Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby
Leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby
Last ned bilde

Om Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen
Elevorganisasjonen
Kolstadgata 1
0652 Oslo

http://elev.no/

Følg pressemeldinger fra Elevorganisasjonen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elevorganisasjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen: Dette betyr seier!14.10.2021 08:57:12 CEST | Pressemelding

Hurdalsplattformen har vage skolepunkter, men det blir umulig å ikke gi elevene gjennomslag, mener Elevorganisasjonen. “Vi gleder oss til at Støre og Vedum innser at de har gitt oss store seire” sier Edvard Botterli Udnæs, leder av Elevorganisasjonen. Han peker spesielt på formuleringen om fraværsgrensa. – Punktet om fraværsregler er egentlig bare en komplisert måte å si at de skal fjerne fraværsgrensa. Det er nemlig umulig å nå målene deres når man fortsatt stryker elever over en viss fraværsprosent, mener Botterli Udnæs. Han etterlyser et reglement som behandler fravær som et symptom på et problem, ikke som latskap. Også på eksamen innkasserer elevlederen en seier. – Regjeringen sier de vil se på andre vurderingsformer, noe som er et stort gjennomslag for oss i en sak vi har kjempet for siden 60-tallet. Den utdaterte eksamenen vi har i dag stride i mot Fagfornyelsen og det innrømmer regjeringen i plattformen sin, sier Botterli Udnæs. Han savner derimot en mer aktiv yrkesfagspolitikk.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye