Derfor bør du spise løk hver dag
Nordmenn spiser lite løk
Nordmenn spiser i snitt 5,7 kg løk hver i løpet av et år (1). Det er veldig lite sammenlignet med konsumet i flere av Middelhavslandene. Der bruker de gjerne 3-4 ganger så mye løk som oss årlig, så her har vi noe å strekke oss etter.
–Løk er en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter. Den er allsidig, rimelig og kjempegod. Et hvert godt måltid starter med å kutte en løk, sier Bogstrand Sagen.
Løk er noe av det sunneste du kan spise
– I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster med på kjøpet. Løk har et høyt innhold av fiber, og inneholder blant annet det løselige fiberet inulin. Inulin smaker søtt og fungerer som næring for de gode tarmbakteriene. Når disse tarmbakteriene får næring produserer de fettsyrer som bidrar til å styrke tarmveggen, til å styrke immunforsvaret og til å generelt redusere risikoen for betennelser, noe som er forbundet med bedre helse.
Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber gjør godt for helsen på flere områder.
–Det høye fiberinnholdet gjør også at du føler deg lengre mett etter et måltid og bidrar til en god fordøyelse. I tillegg inneholder løk forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppens celler mot skade fra for eksempel infeksjoner, stress, forurensning og sykdom. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men vi trenger også å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk, forklarer hun.
Alle medlemmene i løkfamilien, inkludert kepaløk (gul løk), rødløk, purre og hvitløk bør inkluderes i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at vi har et variert inntak av frukt og grønnsaker, og anbefalingen er 500 gram hver dag.
–Tomat, løk, purre og hvitløk trekkes spesielt frem i denne anbefalingen. Når Helsedirektoratet påpeker at ulike typer løk bør inkluderes i kostholdet, er ikke dette uten grunn, sier ernæringsrådgiveren.
Velg norsk når du kan
–Løkprodusentene er stort sett ferdig med å høste årets løk. Lagrene begynner å fylle seg godt opp, og kvaliteten ser bra ut. Basert på årets produksjon har vi løk på lager i Norge fram mot juni neste år. Norskprodusert løk er et kortreist produkt, så velg norsk når du kan, sier ernæringsrådgiveren.
Fakta om løk
Flere fakta om løk og gode oppskrifter finner du her: Godt med løk | FRUKT.no
All type løk gjør godt for helsen, lær mer om de forskjellige typene her: Løkguide
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom