Avskaff utlånsforskriften

Finanstilsynet kom i dag med sin evaluering og råd til finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) om ny utlånforskrift fra 1. januar 2023.
Ikke uventet foreslår Finanstilsynet nå mer eller mindre det samme som ved sist evaluering, nemlig at maksimalgrensen for låntakerens samlede gjeld reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt ved yting av nye lån.
Samt at fleksibilitetskvoten for boliglån foreslås redusert fra 10 prosent (8 prosent i Oslo) til 5 prosent.
Prisen på penger normaliseres
På rentemøte i september økte Norges Bank styringsrenten nok en gang til 2,25 prosent.
Styringsrenten i Norge er nå på det høyeste nivået siden 2011, og Norges Bank har varslet ytterligere økninger.
- Renteøkningene innebærer at den prinsipielle begrunnelsen for utlånsforskriften, lave renter, ikke lenger er til stede, sier Lauridsen.
- Prisen på penger, altså renten, er nå på vei mot normale historiske nivåer. Da skal kredittrasjonering via utlånsforskriften avskaffes, alternativt fases ut, sier han.
- Forskning viser at denne type kredittrasjonering har utilsiktede og uheldige bieffekter. Kredittrasjoneringen skaper større ulikhet i Norge siden terskelen for å bli boligeier uten såkalt foreldrebank heves betraktelig.
- Dessuten viser en fersk studie fra Norges Bank at den gjør sårbare husholdninger mer sårbare, fordi folk tømmer sine likvide midler ved boligkjøp og deretter lever på marginen, poengterer han.
Ny finansavtalelov endrer spillereglene for boliglån
Fra 1. januar 2023 trer den nye finansavtaleloven i Norge i kraft.
- Vår vurdering er at den nye finansavtaleloven vil endre spillereglene for å yte kreditt i Norge, og da spesielt utlån til bolig, som er norske bankers største lånekategori, sier Lauridsen.
- I den nye finansavtaleloven endres bankene frarådningsplikt til en avslagsplikt for lånesøker uten tilstrekkelig kredittevne. Denne avslagsplikten i kombinasjon med kredittrasjonering via utlånsforskriften vil gjøre det betydelig vanskeligere for mange å få boliglån i Norge. Bankene vil måtte gi mange som i dag får boliglån på fleksibilitetskvoten avslag.
- Når Finansdepartementet og finansministeren nå skal evaluere utlånsforskriften må de ta høyde for de juridiske betingelsene for kreditt som den nye finansavtaleloven vil skape, sier han.
Mer boligbygging, ikke mer kredittrasjonering
Norge har ved utgangen av 2022 praktisert kredittrasjonering i nesten syv år.
Forløperen til dagens forskrift ble etablert av tidligere finansminister Siv Jensen (Frp) den 1. juli 2015.
Den første forskriften hadde imidlertid liten effekt på gjeldsveksten i Norge. Det var først med introduksjonen av gjeldsbegrensningsregelen på fem ganger inntekt og egne låneregler for Oslo i 2017 at forskriften fikk ned gjeldsveksten.
- Gjeldsveksten i Norge er kommet betydelig ned siden toppen i mars i 2017 på 6,4 prosent og ligger ifølge SSB nå på en 12 måneders vekst på 4,4 prosent. Det viser at forskriften har virket på det svært lave rente nivået vi hadde fra 2015 til i høst, sier Lauridsen.
- Gjelden i norske husholdninger er høy fordi boligprisene er høye, og boligprisene er spesielt høye i presseområdene på det sentrale Østlandet.
Eiendom Norge har beregnet at det er bygget om lag 40 000 for få boliger i Oslo siden 2000 målt mot befolkningsveksten og det demografiske behovet.
- Det er den lave boligbyggingen som er hovedgrunnen til de høye boligprisene. Derfor er utlånsreguleringen kun symptomlindring på lav boligbygging og krevende prosesser for boligbygging. En avskaffelse av utlånsforskriften og mer kreditt vil derfor gi mer boligbygging som igjen vil gi lavere boligpriser.
- Kredittrasjonering er feil medisin mot høye boligpriser, avslutter Lauridsen.
Nøkkelord
Kontakter
Erik LundesgaardSjef for kommunikasjon og politikk
Besvarer spørsmål om organisasjonens politiske saker, samt spørsmål om boligprisstatistikken.
Henning LauridsenAdministrerende direktør
Besvarer spørsmål om boligmarkedet og om organisasjonens politiske saker
Bilder
Om Eiendom Norge
Om Eiendom Norge
Vi er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak. Ved årsskiftet 2021/2022 hadde Eiendom Norge 65 foretaksmedlemmer.
Disse foretakene hadde 775 kontorer/filialer. Medlemmene står for cirka 98 % av alle boligtransaksjoner i Norge. Det utgjorde i 2021 154 109 transaksjoner.
Vårt mål er å være landets ledende organisasjon innen bolig- og bransjepolitiske spørsmål, og vi arbeider for eiendomsmeglingsbransjens rammebetingelser og for å sikre forbrukerne effektive og trygge eiendomstransaksjoner.
Følg pressemeldinger fra Eiendom Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eiendom Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Eiendom Norge
Moderat utvikling i boligprisene6.5.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Boligprisene steg med 0,2 prosent i april 2025. Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,2 prosent.
Oppgang i boligprisene i Stavanger6.5.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Boligprisene i Stavanger steg med 0,1 prosent i april. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,4 prosent.
Oppgang i boligprisene i Trondheim6.5.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Boligprisene i Trondheim steg med 0,7 prosent i april. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent.
Nedgang i boligprisene i Bergen6.5.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Boligprisene sank med 0,5 prosent i Bergen i april. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.
PRESSEINVITASJON: Pressekonferanse 6. mai for Eiendom Norges boligprisstatistikk, april 2025.2.5.2025 09:41:52 CEST | Pressemelding
Eiendom Norge inviterer til pressekonferanse tirsdag 6. mai 2025 kl. 11.00 for Eiendom Norges boligprisstatistikk, april 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom