Kraftig økning av overfiske i Nord-Øst Atlanteren
- Kyststatsforhandlingerne tilbyr en umiddelbar mulighet til å bremse en utvikling som bekymrer både forskere og norske forbrukere, sier Johan Henrik Frøstrup, kommersiell leder for MSC i Norge.
Hvert år publiserer Verdens Matvareorganisasjon, FAO, en rapport om statusen i de globale fiskeriene, «The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA) 2022». Der kommer det frem at i 2019, ble 35,4% av alle verdens kommersielt og datatilgjengelige fiskebestander overfisket.
Den fjerde største økningen i overfiske av totalt femten havområder fra 2017 finner vi i Nord-Øst Atlanteren. Her ble 27,3% av de kommersielle fiskebestandene overfisket i 2019.
Det er en økning i overfiskede bestander på 6,6% siden 2017. Økningen skyldes hovedsakelig en forverret bestandssituasjon for enkelte bestander av atlantisk villaks, tobis, torsk, lysing og hyse.
- Hvis vi fortsatt ønsker å være en av de mest produktive fiskeriområdene i verden og verdensmestere i fiskeriforvaltning, må Nord-Atlanteren klare å sette presedens for resten av verden, sier Gisli Gislason, programdirektør for MSC Nord-Atlanteren.
Sild og makrell neste?
På 1960-tallet opplevde fiskerne i Nord-Øst-Atlanteren en total bestandskollaps i det som var verdens største sildestamme – norsk vårgytende sild. Makrellen fulgte en liknende trend med en sterk redusert bestandssituasjon. Dette var resultatet etter flere år med overfiske.
Politikerne forstod etter hvert alvoret og satt inn effektive forvaltningstiltak. Bestandene klarte derfor å bygge seg opp igjen etter to tiår til et bærekraftig nivå.
De siste årene har imidlertid makrell, NVG-sild og kolmule blitt fisket langt over de vitenskapelige rådene som gis av det internasjonale havforskningsrådet (ICES), og de nærmer seg kritiske nivåer for bærekraftig uttak.
Bestandene deles i dag av Norge, EU, Island, Russland, Færøyene, Grønland og Storbritannia. Statene klarer ikke å enes om en kvotefordeling som er i henhold til vitenskapelige råd, noe som i 2019 førte til at disse artene mistet den internasjonalt anerkjente miljøsertifiseringen MSC.
Forbrukerne er bekymret
Og det er ikke bare forskerne som er skremt over utviklingen.
- Nye tall fra verdens største forbrukerundersøkelse knyttet til bærekraftig sjømat, Globe Scan (se vedlegg), viser at 49% av norske forbrukere også er bekymret for konsekvensene av overfiske. Hele 67% mener at må vi velge fisk og sjømat fra bærekraftige kilder for å bevare havene våre, sier Johan Frøstrup i MSC.
Nå pågår de årlige kyststatsforhandlingene. Enighet om en kvotefordeling som sikrer at det ikke tas opp mer fisk enn det som er vitenskapelig anbefalt, er trolig det viktigste tiltak som kan gjøres for å bremse den dramatiske utviklingen av overfiske i Nord-Øst Atlanteren.
- Ingen delegasjoner bør reise derfra uten å ha kommet til enighet om en kvotefordeling som sikrer at det ikke tas opp mer fisk enn det som er vitenskapelig anbefalt. Alle statene har et felles ansvar om å komme til enighet slik at den langsiktige bærekraften til disse viktige nøkkelartene sikres. Det er både fisken, økosystemene, fiskeriene, verdikjeden og konsumentene tjent med, understreker programdirektør Gisli Gislason.
Kontakter
Gisli GislasonProgramdirektør, Nord-AtlanterenMSC
Tel:+35 45 65 60 22gisli.gislason@msc.orgJohan Henrik FrøstrupKommersiell leder, NorgeMSC
Tel:+47 906 66 542johan.frostrup@msc.orgPål TømmerholPressekontaktMSC
Tel:+47 909 97 158pal@gwill.noBilder
Om MSC - Marine Stewardship Council
Marine Stewardship Council er en internasjonal ideell organisasjon. MSC ble etablert for å ta tak i problemet med uansvarlig fiske. Vi anerkjenner og belønner innsats for å beskytte havene og sjømatforsyninger for fremtiden.
Vår visjon er et verdenshav som yrer av liv, og at sjømatforsyningene beskyttes for denne og fremtidige generasjoner.
Følg pressemeldinger fra MSC - Marine Stewardship Council
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MSC - Marine Stewardship Council på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MSC - Marine Stewardship Council
Snøkrabbe miljøsertifisert: Får MSC-merke9.4.2024 08:34:25 CEST | Pressemelding
Det norske fisket etter Snøkrabbe er nå sertifisert i henhold til Marine Stewardship Councils globalt anerkjente standard for bærekraftig fiskeri.
Alvorlig for pelagiske arter i Nordøst-Atlanteren11.10.2023 13:48:43 CEST | Pressemelding
Dagens overfiske av norsk vårgytende sild (NVG) kan få dramatiske følger, viser nye tall.
Norsk fiskeri etter snabeluer og blåkveite miljøsertifisert25.1.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
Det norske fisket etter snabeluer og blåkveite er nå sertifisert i henhold til Marine Stewardship Councils (MSC) globalt anerkjente standard for bærekraftig fiskeri.
Kyststatavtale må på plass for redde makrell, sild og kolmule6.10.2021 09:00:00 CEST | Pressemelding
År etter år fiskes det mer makrell, sild og kolmule enn de vitenskapelige rådene fra Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) anbefaler. Kyststatenes manglende evne til å enes om kvotefordeling er en direkte trussel mot bærekraften til disse viktige nøkkelartene.
IKKE LENGRE BÆREKRAFTIG: Norsk sild mister miljøsertifisering1.12.2020 11:25:28 CET | Pressemelding
Norsk sild fratas den viktige, internasjonale bærekraft-sertifiseringen MSC. Suspensjonen vil trolig ha store økonomiske konsekvenser for norske fiskere og sjømatselskaper.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom