MSC - Marine Stewardship Council

Alvorlig for pelagiske arter i Nordøst-Atlanteren

Del

Dagens overfiske av norsk vårgytende sild (NVG) kan få dramatiske følger, viser nye tall.

Det internasjonale havforskningsrådet (ICES), den vitenskapelige organisasjonen som er ansvarlig for å gi råd til regjeringer om bærekraftige fangstgrenser, har anbefalt at det er nødvendig med en kraftig reduksjon på 44% i fangst av NVG-sild. Dette tilsvarer en reduksjon 302 932 tonn i året.

ICES spår at selv om dette tallet blir fulgt, kan sildebestanden likevel falle enda lavere innen 2025, og dermed bryte en kritisk grense for bestandens langsiktige bærekraft.

Nye data viser at bestanden av NVG-sild har sunket fra 7 millioner tonn i 2008, til omlag 3,7 millioner tonn i dag. Bare i 2022 ble det hentet opp 36% mer sild enn grensen ICES har satt som bærekraftig for bestanden.

- Den stadig dårligere forfatningen til NVG-silda bør sende en skarp påminnelse til alle regjeringene om at bestanden er i fare for kollaps ettersom den blir overutnyttet år etter år, sier Gisli Gislason, programdirektør for MSC i Nord-Atlanteren.

Hovedårsaken til den dramatiske utviklingen, er fiskerinasjonenes manglende evne til å enes om kvotefordeling i tråd med vitenskapelige råd. I dag blir NVG-silda, sammen med Atlanterhavsmakrell og kolmule, fanget i henhold til kvoter som fastsettes ensidig av hvert enkelt land, noe som resulterer i vedvarende overfiske av bestanden.

Kyststatsforhandlingene som foregår nå i oktober, vil være en avgjørende mulighet til å enes om en kvotefordeling som samsvarer med ICES' råd.  Dette gjelder for alle de tre pelagiske arter; kolmule, NVG sild og makrell

 - Å fastsette kvoter innenfor trygge biologiske grenser er fundamentet for god fiskeriforvaltning. Pelagiske bestander i Nordøst-Atlanteren representerer en av de største fiskebestandene i Europa, og fiskes av noen av de rikeste nasjonene i verden. Det er svært bekymringsverdig hvis kyststatenes regjeringer fortsetter å overskride vitenskapelige råd ved å kun fastsette egne lands kvoter, fastslår Gislason.

MSC's analyse viser at bare i løpet av de siste seks årene har den totale samlede fangsten av NVG-sild, makrell og kolmule overskredet den anbefalte fangstmengende med 31%. Dette tilsvarer nesten 4,5 millioner tonn fisk som, hvis vitenskapelige råd hadde blitt fulgt, skulle ha blitt igjen i havet.

På grunn av overfiske er ingen av de tre pelagiske artene MSC-sertifiserte i dag.

Kontakter

Bilder

Lenker

Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council er en internasjonal ideell organisasjon. MSC ble etablert for å ta tak i problemet med uansvarlig fiske. Vi anerkjenner og belønner innsats for å beskytte havene og sjømatforsyninger for fremtiden.

Vår misjon er å bruke det blå MSC-miljømerket og vårt sertifiseringsprogram for å bidra til verdenshavenes helse. Vi samarbeider med våre partnere: fiskerinæringen, forskere, miljøvernsgrupper og kommersielle aktører, for å gjøre sjømatmarkedet mer bærekraftig. Dette gjør vi gjennom å anerkjenne og belønne bærekraftige fiskerier og ved å påvirke valgene forbrukere gjør når de kjøper sjømat. 

Følg pressemeldinger fra MSC - Marine Stewardship Council

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MSC - Marine Stewardship Council på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MSC - Marine Stewardship Council

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye