OsloMet

SIFOs referansebudsjett er oppdatert med nye priser

Del
Månedlige kostnader har økt med 1100 kroner for en eksempelfamilie siden februar.

SIFOs referansebudsjett, med den tilhørende kalkulatoren, er nå oppdatert med nye tall fra august 2022. For første gang siden 90-tallet har det blitt hentet inn nye priser to ganger i året.

De nye tallene viser at det er kostnader til mat og drikke, andre dagligvarer og bilhold som har økt mest siden februar. Prisen for barnehage har gått ned i samme periode.

– For en eksempelfamilie med to voksne og to barn, hvor ett av barna går i barnehage, innebærer denne justeringen en økning i månedlige kostnader på i overkant av 1 100 kroner, sier SIFO-forsker og prosjektleder Marthe Hårvik Austgulen.

Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Utgifter til bolig og strøm er ikke med i budsjettet.

Justert til augustpriser

Normalt oppdateres referansebudsjettet én gang i året, og det gjøres med utgangspunkt i februarprisene for det aktuelle året. Siden 2022 har vært preget av en betydelig høyere inflasjon enn foregående år er referansebudsjettet nå oppdatert med utgangspunkt i augustpriser. I denne oppdateringen er budsjettet i hovedsak oppdatert i henhold til endringer i konsumprisindeksen, men det er også samlet inn oppdaterte priser for enkelte forbruksområder.

Hvem bruker budsjettet?

SIFOs referansebudsjett har blitt oppdatert årlig siden 1987 og brukes hyppig av det offentlige, banker og privatpersoner. Det brukes blant annet i fastsettelse av barnebidrag og som bakgrunn for å innvilge lån. Referansebudsjettet er et godt utgangspunkt for å sette opp sitt eget budsjett.

Nettside med kalkulator: SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter

Nøkkelord

Kontakter

Marthe Hårvik Austgulen
Forbruksforskningsinstituttet SIFO
martau@oslomet.no


Andreea Ioana Alecu
Forbruksforskningsinstituttet SIFO
alecu@oslomet.no

Bilder

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

Forbruksforskningsinstituttet SIFO skal bidra til å belyse og forstå forbrukets og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom