Utviklingsfondet

Regjeringens bidrag til FAO: - Stor seier for bønders rettigheter

Del
Regjeringen kunngjorde forrige uke at de vil bidra med 40 millioner kroner til FNs organisasjon for landbruk og ernæring (FAO) sitt fond for såfrømangfold. - Bidraget gjør Norge til et foregangsland for matsikkerhet, og er en stor seier for bønders rettigheter, sier Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.
- Såfrømangfold gjør bønder bedre rustet til å møte klimaendringene
- Såfrømangfold gjør bønder bedre rustet til å møte klimaendringene

FAOs fond for såfrømangfold har som mål å styrke bevaring og bærekraftig bruk av plantegenetiske ressurser. Fondet bidrar altså til å styrke og bevare mangfoldet som befinner seg på bondens åker - et mangfold bøndene har tatt vare på og videreutviklet gjennom tusenvis av år.

- Matproduksjonen domineres i økende grad av færre sorter og matplanter, noe som gjør den mer sårbar når klimaet endrer seg. FAO-fondets arbeid med såfrømangfold gjør bønder bedre rustet til å møte klimaendringene, og dette er helt avgjørende for framtidens matsikkerhet. Det er veldig positivt at Norge øker bidraget på denne måten, og går foran mange av FNs medlemsland, sier Odegard.

Fondets arbeid for økt såfrømangfold ivaretar også lokale småbønders rettigheter. Gjennom sitt fokus på mangfoldet som ligger i bondens åker, styrer fondet bøndenes tilgang til lokalt tilpassede plantesorter samtidig som detivaretar kunnskap som har gått i arv i generasjoner.  

- Tilgang på lokalt tilpassede såfrø bidrar til å redusere bønders avhengighet av frø produsert av store såfrøselskaper, og sikrer at deres rettigheter til såfrø ivaretas. Dette øker motstandskraften mot klimaendringer i fattige lokalsamfunn i utviklingsland, sier Odegard.

Regjeringens kunngjøring kommer samtidig som medlemslandene i Den internasjonale plantetraktaten samles i India. Dette er den viktigste internasjonale avtalen for bevaring og bærekraftig bruk av verdens plantemangfold. Utviklingsfondets programsjef Elin Cecilie Ranum er til stede i New Delhi, og ble nylig oppnevnt til ekspertpanelet som skal vurdere og foreslå hvilke prosjekter som bør finansieres av fondet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

- Såfrømangfold gjør bønder bedre rustet til å møte klimaendringene
- Såfrømangfold gjør bønder bedre rustet til å møte klimaendringene
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye