Kasakhstans Ambassade i Norge

Verdens religiøse ledere møtes i Kasakhstan

Del
Kongressen for ledere av verdens og tradisjonelle religioner startet 14. september 2022 i den kasakhstanske hovedstaden Nur-Sultan. Kongressen samler deltakere fra nesten 50 land, blant annet representanter for islam, kristendom, jødedom, shintoisme, buddhisme, zoroastrianisme, hinduisme og andre religioner.
Delegates of the seventh Congress of Leaders of World and Traditional Religions. Photo credit: Akorda’s press service
Delegates of the seventh Congress of Leaders of World and Traditional Religions. Photo credit: Akorda’s press service

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev ønsket kongressdeltakerne velkommen og sa at kongressen er en plattform for dialog mellom sivilisasjonene på globalt nivå.

"Kasakhenes land har blitt en bro mellom vest og øst," bemerket han.

Ifølge presidenten øker kongressens relevans. Han understreket at verden trenger åpen dialog i dag mer enn noen gang.

"Dessverre har mistillit, spenninger og konflikter kommet tilbake til internasjonale relasjoner. Løsningen på disse problemene er velvilje, dialog og samarbeid. Kasakhstan har alltid tatt til orde for å løse tvister ved forhandlingsbordet," sa han.

Pave Frans siterte i sin velkomsttale til kongressen den store kasakhiske poeten og tenkeren Abai Kunanbayev. "Grunnlaget for fred er kjærlighet og rettferdighet," sa han.

Paven oppfordret deltakerne til å ikke glemme fortidens grusomheter og feil. Ifølge paven er fattigdom den største trusselen mot verden i dag fordi den avler vold og grådighet.

"Våre dager er preget av krigens ugjerninger, manglende evne til å nå ut til den andre parten. Vi må lytte til de mest sårbare, de som er i trøbbel. Pandemien har avslørt alle ulikhetene på planeten vår," sa paven.

Egypts storimam av al-Azhar Sheikh Ahmed El-Tayeb sa at religiøst brorskap er en forutsetning for oppståelsen av en universell velvilje.

"Den forestående faren kommer ikke fra en annen religion, men fra vantro og religionens fornærmelse. Dette er skadelig og fjerner religionen fra religionens røtter. Jeg oppfordrer til at det gjøres en seriøs innsats for å styrke alle religionenes verdier," sa storimamen.

Ifølge El-Tayeb lider dagens verden av de forferdelige konsekvensene av uforutsette klimaendringer som resulterer i global oppvarming, skogbranner, flommer, gjørmestrømmer, uttørking av enkelte elver og masseutryddelse av arter.

"Mennesker utløser disse katastrofene gjennom dårlige intensjoner, hemmelige avtaler og manglende interesse for andre," sa han.

Den russisk-ortodokse metropoliten Anthony Sevryuk fra Volokolamsk sa at pandemien har avslørt verdens sårbarhet og vist religionens betydning i samfunnet.

"Vår oppgave er å veilede mennesker, trøste dem og prøve å få forsoning med Gud. Dagens hendelser i verden er en konsekvens av å hengi seg til menneskelige laster," sa han.

Ifølge Israels sefardiske overrabbin Yitzhak Yosef bør religiøse ledere være et godt eksempel på hensynstakelse, avvisning av dårlige vaner og gjensidig respekt.

"Pandemien har styrket folks tro på Gud fordi folk forsto at alt er avhengig av Gud," sa Yosef.

Bilder

Delegates of the seventh Congress of Leaders of World and Traditional Religions. Photo credit: Akorda’s press service
Delegates of the seventh Congress of Leaders of World and Traditional Religions. Photo credit: Akorda’s press service
Last ned bilde
President Tokayev (M) opening the seventh Congress of World and Traditional Religions visited by Pope Francis (L). Photo credit: presidential press service
President Tokayev (M) opening the seventh Congress of World and Traditional Religions visited by Pope Francis (L). Photo credit: presidential press service
Last ned bilde
Congress of World and Traditional Religions. Photo credit: presidential press service
Congress of World and Traditional Religions. Photo credit: presidential press service
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan skal være vertskap for de store Verdensnomadelekene20.7.2024 15:14:52 CEST | Pressemelding

Fra 8. til 13. september 2024 vil Kasakhstan være vertskap for de femte Verdensnomadlekene, et unikt internasjonalt sportsarrangement som viser idretter som bygger på tradisjonene til de nomadiske folkene i Sentral-Asia. Denne begivenheten vil fremme etnosport og den etnokulturelle bevegelsen, og markere dem som en viktig del av sivilisasjonen. Omtrent 2 500 deltakere fra nesten 100 land forventes å delta i lekene. Man forventer at arrangementet vil tiltrekke over 100 000 kasakhstanske og utenlandske turister. Lekene organiseres av Kasakhstans turisme- og idrettsdepartement, UNESCO, Det tyrkiske rådet og andre organisasjoner. Arrangementet vil finne sted i Kasakhstans hovedstad Astana under mottoet "Den store steppes samling". Man vil holde konkurranser i 21 idretter på Astanas fremste sportsarenaer, blant annet hesteveddeløp, folkestilbryting, tradisjonelle brettspill, kampsportkonkurranser, tradisjonell bueskyting, fuglejakt og folkespill. Til sammen skal det deles ut 97 medaljesett.

Kasakhstan presenterer reisemuligheter og nomadeleker til utenlandsk publikum12.7.2024 13:00:44 CEST | Pressemelding

ASTANA – Juli 2024 hadde Direktoratet for forberedelse og avholdelse av de femte verdensnomadelekene en spesiell presentasjon for utenlandske diplomater og journalister på friidrettsanlegget Qazaqstan. Arrangementet var en del av utstillingen Idrett som fredens ambassadør og inkluderte en diskusjon om Kasakhstans potensial innen reiseliv som ble ledet av Kasakhstans turisme- og idrettsdepartement. Utstillingen markerte 100-årsjubileet til Den internasjonale sportspresseforeningen (AIPS). Utstillingens mål var å fremheve den sterke forbindelsen mellom diplomati og idrettens kraft for å fremme fred og gjensidig forståelse mellom nasjoner, samt å informere utenlandske journalister om de kommende verdensnomadelekene. "I dag er vi i hjertet til Astana, en by som symboliserer Kasakhstans progressive ånd og dynamiske energi. Denne utstillingen fanger essensen av idrett som en bro mellom kulturer og en katalysator for diplomati," sa Murager Sauranbay, nestleder for Komiteen for internasjonal i

Kasakhstans regjering drøfter utsiktene for en grønnere økonomi på regionalt nivå3.7.2024 19:42:11 CEST | Pressemelding

Kasakhstans regjering har innkalt til et møte i Rådet for omstilling mot grønn økonomi for å diskutere tiltak for en mer balansert regional utvikling når det gjelder oppnåelse av karbonnøytralitet innen 2060 og reduksjon av energiintensiteten. Ifølge melding av 27. juli 2024 fra statsministerens pressetjeneste ble møtet ledet av statsminister Olzhas Bektenov og fokuserte på et prosjekt til en handlingsplan for måloppnåelse innen grønn økonomi. Under møtet rapporterte guvernører om miljøfremmende tiltak i landets regioner. Regionen Nord-Kasakhstan har vist positive resultater innen bruk av fornybare energikilder, med 174 anlegg i regionen med kapasitet på 70,3 megawatt. Videre har man installert 125 biomassekjeler som produserer energi til 80 offentlige etater og har spart nesten 260 millioner tenge (5,8 millioner kroner). I 2023 var bedriftenes utslipp i regionen Akmola 96 prosent lavere enn i 2021. Grønn energi står for 74 prosent av regionens samlede kraftindustri. Regionen Zhambyl r

Kasakhstan scårer bedre i World Competitiveness Ranking 202421.6.2024 11:13:30 CEST | Pressemelding

Kasakhstan kommer på 35. plass av 67 land i årets World Competitiveness Ranking til International Institute for Management Development (IMD). I år kommer Singapore på første plass, etterfulgt av Sveits, Danmark, Irland og Hong Kong. USA er på 12. plass, mens Kina er 14. plass. Rapporten vurderer landenes økonomiske resultater, infrastruktur, ledelse og effektivitet. Sammenlignet med 2023 skårer Kasakhstan bedre i alle kategorier bortsett fra infrastruktur. I 36 år har International Institute for Management Development i Sveits utgitt rapporten som inneholder sammenlignende analyser og identifiserer trender ved hjelp av statistikk og undersøkelser.

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye