Omkamp for hundenes rett til et godt liv

Dette er ikke et angrep
Problemet med dagens hundeavl er at avlen gjennom de siste 50-130 årene i for stor grad har vært basert på hundens utseende. I alle disse årene har man også tillatt at søskenbarn krysses med hverandre. Derfor har slektskapet eller innavlen blitt skyhøy, og mange raser lider i dag av flere titalls alvorlige arvelige sykdommer, som det er umulig å avle seg bort fra uten å hente inn friske gener. Systematisk avlsarbeid har altså skapt vår tids største dyrevelferdsproblem hos hunder. Cavalier king charles spaniel og engelsk bulldogg er to av rasene som er hardest rammet av dette avlsarbeidet.
Kjernen i saken som nå skal opp for lagmannsretten er en uenighet mellom Dyrebeskyttelsen Norge (DN) og Norsk Kennel Klub (NKK), raseklubbene og oppdretterne om hvordan ordlyden i avlsparagrafen i dyrevelferdsloven (§25) skal forstås.
Dyrebeskyttelsen Norge har hele tiden vært klar på at et forlik er den beste løsningen, men kun dersom det igangsettes vitenskapelige baserte kryssavlsprosjekter for å redde de to rasene saken gjelder; engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel. Fagfolk på begge sider er enige om at kryssavl er den raskeste måten å forbedre helsen til disse rasene på. Ved å foreta vitenskapelig kryssavl og vitenskapelig avlsarbeid for å bedre dyrenes helse, vil avl av disse hundene dermed kunne fortsette.
NKK har på sin side stått fast ved at disse rasene skal være av ren rase, og at kryssavl ikke er aktuelt. Dette er et urovekkende standpunkt som går kraftig på bekostning av helse, velferd og hundens livslengde.
- Den steile holdningen som vi møter hos dem som skulle ivaretatt hundene er årsaken til at Dyrebeskyttelsen Norge ikke ser annen løsning enn å kjempe denne saken videre i rettssystemet, sier Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær, Dyrebeskyttelsen Norge.
Helsetestene er et spill for galleriet
I over 20 år har det vært forsøkt med informasjon og dialog for å få til endring for hundene. I mellomtiden blir situasjonen for mange av rasehundene våre verre. At NKK gjemmer seg bak argumenter om helsetesting og at de har et systematisk avlsarbeid, er et spill for galleriet. For hvor har denne systematiserte avlen egentlig tatt hundene?
Alle cavalierer har, gjennom menneskestyrt avl, de anatomiske trekkene som kan føre til ekstrem hodepine. Alle engelske bulldoger har redusert pustefunksjon sammenlignet med hunder med normal nese, og de har en forventet livslengde på bare 7,4 år. Lista er uendelig lang. Hundene våre lider altså fordi systemene for avl av hund i Norge i dag utelukker vitenskap til fordel for raserenhet. De helsemessige utfordringene hos de to rasene har vært veldokumenterte og uomstridte i flere tiår. Kennelklubben og raseklubbene har gjennom mange år iverksatt uvitenskapelige tiltak i forsøk på å forbedre de alvorlige problemene de selv erkjenner at eksisterer. Tiltakene har selvfølgelig ikke hatt nevneverdig effekt, men bidrar til å føre valpekjøperne og det norske folk bak lyset. Og i flere tiår har det blitt født mengder med valper til svært utfordrende liv.
- Det å tviholde på oppkonstruerte ideer om at ren rase skal trumfe hundenes rett til god helse og god funksjon, er et svik mot hundene våre. Vi kan avle hunder bedre og friskere, og hundene våre fortjener selvfølgelig at vi gjør vårt beste for å gi dem gode liv i en sunn kropp, sier Roaldset.
Ankesaken går i Borgarting Lagmannsrett fra 19.-23.september.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Menneskes beste venn- morgendagens hundeavlVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Åshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Håkon Sparre
Bilder


Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 26 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med over 8500 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom