Nesbyen kåret til Årets hyttekommune 2020

Prisen ble delt ut på et arrangement i Nesfjellet lørdag 5. september, og de mange fremmøtte fikk se en glad og rørt ordfører Tore Haraldset ta mot prisen.
– Årets hyttekommune er en prestisjetung utmerkelse, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag, og det er ekstra imponerende at kommunen får denne prisen samtidig som de innfører eiendomsskatt på fritidsbolig. Det må bety at kommunen har gjort veldig mye riktig de siste årene.
Glad ordfører
– Vi synes det er veldig gjevt å få denne prisen, sier ordfører Tore Haraldset. – Vi synes også vi har fortjent den! legger han til og høster både applaus og latter. – Det ligger mye arbeid fra mange ulike aktører bak en slik utmerkelse, og vi er glade for at dere i Norsk Hyttelag ser den jobben vi gjør og forstår de utfordringene vi stor overfor.
En attraktiv hyttekommune
Gjennom prosjekter som "Nesfjella til sentrum", "Norges flotteste sykkelopplevelse" og "Friluftsport Trytetjern" har kommunen tydelig vist at de ønsker å være en attraktiv hyttekommune. Hyttenesningen har tilgang til et bredt aktivitetstilbud hele året, med alpinanlegg, langrennsløyper, golfbane og et raskt voksende nett av sykkelstier. At stadig flere nye hytteeiere velger Nesbyen, er også en bekreftelse på dette.
Fornuftig fortetting
Like imponerende er det at kommunen har greid å vokse såpass raskt, uten at voksesmertene har ført til misnøye og konflikter. – Fortettingen har stort sett skjedd rundt golfbane og alpinanlegg og langs allerede etablerte veier, slik at nye fritidsboliger i liten grad har ødelagt for eksisterende fritidsbebyggelse, forklarer Bringsvor. – Selv om enkelte hytteeiere sikkert synes antall hytter øker for raskt, opplever de fleste at dette mer enn oppveies av bedre alpintilbud, utbygging av golfbane, nye sykkelstier og bedre skiløyper.
Til tross for at Nesbyen har vokst med mer enn 500 hytter de siste årene, er fjellet i praksis helt uberørt av veksten. – Det at Nesbyen har greid en slik vekst uten å ødelegge "fjellet", er en av hovedgrunnene til at kommunen nå blir kåret til Årets hyttekommune, sier Bringsvor. – Nå får vi håpe at Nesbyen greier å være like kloke og fornuftige når de skal innføre eiendomsskatt, slik at det også kan skje uten konflikt.
Ikke glemme sjela si
Som et håndfast symbol på utmerkelsen fikk ordføreren et trykk av kunstneren Kristian Finborud med tittelen "Småkarer". – Bildet er en vennlig oppfordring til å huske hvor man kommer fra og ikke glemme sjela si midt oppe i all denne veksten, forklarer Bringsvor.
Nøkkelord
Bilder


Om Norges Hytteforbund
Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.
Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Hvor god er Norgesprisavtalen for fritidsboliger3.2.2025 14:36:50 CET | Pressemelding
Regjeringen har nylig lagt på bordet et splitter nytt og offensivt forslag til ny strømpakke som denne gang også inkluderer fritidsboliger. I første omgang gjelder ordningen for 12 måneder og kan tre i kraft fra 1 oktober. Det er gledelig, selv om det gjenstår å se om vi etter 1 september har en regjering som går inn for en fastprisavtale. Avtalen legger opp til en reduksjon av mva og en fastpris på 40 øre + mva og nettleie. Vi tillater oss minne om at Statkraft inngikk i 2022 en 10-års avtale med Deutsche Bahn (DB) hvor prisen er 30 øre.
Vil galskapen ingen enda ta?11.12.2024 19:45:00 CET | Pressemelding
Strømprisene til ekstreme høyder og det varsles om priser opp mot 14 kroner og vi spør: Kjære speil på veggen der - hvem er grådigst i landet her? Det er energiminister Terje Aasland det! Han syntes selv dette er helt forjævlig (hans uttrykk). Sist det støyet som verst om strømprisene var det krigen i Ukraina og en knusk tørr sommer som var årsaken. At utenlandskablene som den var i innkjøringen skulle by på problemer var utenkelig sa han den gang, mens vi og svært mange sa; hva var det vi sa!
Flere søknader om bygging i strandsonen innvilges16.9.2024 20:48:06 CEST | Pressemelding
Til tross for at det i 2023 ble sendt inn færre søknader om bygging i strandsonen, ble hele 88 prosent av søknadene innvilget. Etter flere år med høy byggeaktivitet, ble det i fjor sendt inn 23 prosent færre søknader om bygging i strandsonen sammenlignet med året før. Antall innvilgede søknader falt også med 18 prosent, fra 1060 i 2022 til 873 i 2023.
Gausdal kommune tilsidesetter Sivilombudets uttalelse19.6.2024 09:33:20 CEST | Pressemelding
Siden 2022 har hytteeiere i Gausdal kommune hevdet at kommunens retaksering av fritidsboliger bryter med lovens bestemmelser. Nylig har Sivilombudet gitt hytteeierne medhold og samtidig kritisert kommunen. Til tross for dette har kommunestyret i Gausdal kommune valgt å ignorere Sivilombudets avgjørelse, begrunnet med økonomiske hensyn.
Byggeaktivitet nesten halvert i hyttemarkedet; disse kommunene utmerket seg:22.3.2024 20:47:30 CET | Pressemelding
Etter eventyrtilstander i hyttebygging fra 2020 til 2022, har byggeaktiviteten bremset kraftig: Nedgangen var størst i Trysil, Gausdal og Flå. Etter en periode med svært høy byggeaktivitet under pandemien ser vi at bygging av nye fritidsboliger har bremset kraftig. Tidligere har det vært veldig høy aktivitet, og nå nærmer vi oss mer normale tilstander.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom