NAF

Strømstøtte kutter lade-regningen: Syv ganger så dyrt å fylle tanken

Del
Det koster nesten syv ganger så mye å fylle dieselbilen som å lade elbilen. Nå krever NAF at regjeringen gir folk drivstoff-lettelser i statsbudsjettet som kommer i oktober.
NAF krever avgiftskutt for å dempe de høye drivstoffprisene (Foto: NAF)
NAF krever avgiftskutt for å dempe de høye drivstoffprisene (Foto: NAF)

- Strømstøtten er uvurderlig for elbilistene nå som prisene på energi løper løpsk, og den må videreføres. Samtidig kjenner alle som har bensin- og dieselbiler på at det koster å fylle tanken. Dette er gjerne folk som bor i spredtbygde strøk, og som har få alternativer til bilen. Derfor må regjeringen også finne løsninger for de som ennå ikke har mulighet til å skaffe seg en elbil.

Det sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

- Staten dekker nå to av tre kroner i økte ladeutgifter for elbilister som lader hjemme. Samtidig har prisene på bensin og diesel økt med henholdsvis 48 og 53 prosent fra juli i fjor til juli i år. Om prisene fra i sommer holder seg vil det koste 20 000 kroner i drivstoff i året for en dieselbilist, mens tilsvarende årlig utgift for en elbilist er 3 000 kroner, inkludert strømstøtten, sier hun.

Nær 8000 kroner i økning

NAF har regnet ut at med juli-prisene på drivstoff må du ut med 7763 kroner mer i året for å fylle tanken på en dieselbil, og 5 255 kroner mer i året for en bensinbil. Dette er store økninger, som kommer i tillegg til økte matpriser, økte renter og økte strømutgifter.

Kostnadsøkningen for elbilistene er imidlertid beskjeden. Selv om prisen på å lade hjemme i snitt har økt med 1937 kroner fra juni 2021 til juni 2022 tar staten en stor del av regningen. Dersom du bare lader hjemme, gjør strømstøtten at økningen kun blir på 460 kroner per år.

- Med de strømprisene vi har hatt dekker staten i gjennomsnitt hver tredje krone av alle ladeutgiftene til elbilistene. Det tilsvarer to av tre kroner av hele utgiftsøkningen på strøm. Tilsvarende tall for bensin- og dieselbilister er null, sier Handagard.

5 måneder med pris over 20 kroner

NAF mener regjeringen derfor må følge andre europeiske land og kutte avgifter og gi støttepakker til eierne av diesel- og bensinbiler.

- Regjeringen har lovet kutt i drivstoffavgiftene, men dette har de ikke innfridd. Vi savner målrettede tiltak som hjelper diesel- og bensinbileierne. Selv om drivstoffprisene har gått litt ned, ser vi ofte over 20 kroner literen. Det er en høy pris, sier Handagard.

Siden mars 2022 har prisen ligget godt over 20 kroner, med en topp i juni på 26,16 kroner literen for bensin.

- NAF har etterlyst en pakke med tiltak, hvor avgiftskutt og kontantstøtte til bileierne er det viktigste, sier Handagard.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NAF krever avgiftskutt for å dempe de høye drivstoffprisene (Foto: NAF)
NAF krever avgiftskutt for å dempe de høye drivstoffprisene (Foto: NAF)
Last ned bilde
Gjennomsnittlige strømpriser gjelder hele landet, og er hentet fra SSBs kvartalsvise statistikk.
Gjennomsnittlige strømpriser gjelder hele landet, og er hentet fra SSBs kvartalsvise statistikk.
Last ned bilde
Tall fra SSB
Tall fra SSB
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye