NAF

Denne ladetabben kan koste deg dyrt

Del
Det gjelder å velge riktig ladestolpe til elbilen når du lader langs veien, ellers kan du betale for effekt du ikke får. - Mange betaler for mye for ladingen fordi de velger feil ladestolpe, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Du får ikke strøm raskere på batteriet ved en lynlader, dersom bilen din bare kan motta 50 kW. Dyrere blir det også. (Foto: NAF)
Du får ikke strøm raskere på batteriet ved en lynlader, dersom bilen din bare kan motta 50 kW. Dyrere blir det også. (Foto: NAF)

Prisen for hurtig- og lynlading har økt mye denne høsten. Med stadig økende kostnader på nærmest alt, er det lurt å spare der du kan, blant annet på ladestasjonen.

På de fleste ladeplassene for elbiler finner du to typer lading. Den ene er hurtiglading som er ladere som gir en effekt på 50 kilowatt (kW). Den andre er lynlading som gir en effekt på 150 kW eller høyere. Hos de aller fleste ladeleverandørene betaler du mer per kilowattime når du bruker en lynlader enn det det koster på hurtigladeren.

- Siden det er bilen som bestemmer hvilken ladehastighet du lader med, er det lurt å velge riktig lader til din bil, sier Sødal.

Riktig watt gir riktig pris

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) er det 17 elbilmodeller som ruller på norske veier som kan lade med maksimalt 50 kW.

- Har du en av disse bilene er det smart å velge 50 kW-laderen på ladeplassen. Da betaler du mindre for kilowatt-timen og det går like raskt å lade som om du hadde valgt å lade på en lynlader, rådgir Sødal.

Du får nemlig ikke strøm raskere på batteriet ved en lynlader, dersom bilen din bare kan motta 50 kW. Populære elbiler som Mazda MX30, Volkswagen e-Golf, BMW i3 og Kia Soul Electric er eksempler på biler som kan lade med maksimalt 50 kW.

- Det er viktig for deg å være klar over hvor høy effekt bilen din kan lade med. Du får en økonomisk gevinst av å velge riktig, samtidig som du ikke opptar en plass på lynladeren, sier Nils Sødal.

11 elbilmodeller kan lade med mellom 50 og 100 kW. Det gjelder flere populære elbiler som storselgerne Hyundai Kona og Kia e-Niro. Også for disse bilene vil du få best pris dersom du lader med 50 kW.

- Ladingen av disse bilene går ikke så veldig mye saktere på en hurtiglader enn en lynlader. Derfor er det lurt å bruke det rimeligste ladealternativ på ladeplassen, sier Sødal.

Gjør deg kjent med hvordan bilen din lader

Fra du starter ladingen til du er ferdig, vil det variere hvor mye strøm elbilen kan motta. Selv om din elbil er oppgitt med at den kan lade med 100 kW, betyr ikke det at den gjør det hele tiden den står på lading.

- Noen biler lader jevnere enn andre. Derfor er det lurt å undersøke om hvor mye effekt din elbil mottar gjennom en påfylling av batteriet. NAF har testet de aller fleste elbiler som selges i Norge og har gjort ladetester. De gir en pekepinn på hva du kan forvente sommer og vinter, sier NAF-rådgiveren.

Finner du ut at din elbil stort sett lader rundt 50 kW i store deler av ladetiden selv om maksimal ladeeffekt skal være 100 kW, kan du likeså godt velge en hurtiglader på ladeplassen.

Tabell

Bilmodell 

Maksimal ladeeffekt (kW) 

Seat Mii electric 

40 

Skoda Citigo-e 

40 

Volkswagen e-Golf 

40 

Volkswagen e-Up 

40 

Honda e 

46 

BMW i3 

49 

Hyundai IONIQ (2020) 

50 

Kia e-Soul  

50 

Kia Soul Electric 

50 

Lexus UX 300e 

50 

Mazda MX-30 

50 

MINI Mini Cooper SE 

50 

Nissan Leaf 39kWh 

50 

Nissan Leaf (eldre versjon) 

50 

Opel Ampera-e 

50 

Renault Zoe 

50 

XPeng G3 

50 

Hyundai IONIQ (2016-2019) 

70 

Maxus Euniq5  

70 

Maxus Euniq6  

70 

Hyundai Kona electric 

77 

Kia e-Soul  

77 

Kia e-Niro  

80 

Fiat 500 

85 

MG MG5 

87 

XPeng P7  

90 

MG Marvel R 

92 

MG ZS EV 

92 

Tall er hentet fra OFV og NAF 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Du får ikke strøm raskere på batteriet ved en lynlader, dersom bilen din bare kan motta 50 kW. Dyrere blir det også. (Foto: NAF)
Du får ikke strøm raskere på batteriet ved en lynlader, dersom bilen din bare kan motta 50 kW. Dyrere blir det også. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom