EY

Norge har kommet nest lengst i verden mot en fullelektrisk bilpark

Del
EY har i dag lansert en rapport der Norge er nummer to på listen over land som er klare til å gå over til en fullelektrisk bilpark. Kun Kina er høyere opp på listen.

-          Dette bekrefterdet vi allerede vet, at Norge er et av de landene som har kommet lengst i overgangen fra en fossil til en elektrisk bilpark, sier Christian C. Eckhoff, partner og leder av energisektoren i Norden for EY

Undersøkelsen vurderer 14 nøkkelmarkeder og ser på tre ulike områder som til sammen utgjør en overordnet rangering. De tre områdene er: tilgang på elbiler, etterspørsel etter elbiler og reguleringer fra myndigheter. Norge er det best i verden på etterspørsel og reguleringer, men henger litt etter på tilgangen til biler, der vi kun er på niende plass.

-          Det viser at de grepene norske myndigheter har tatt over flere år har fungert etter hensikten. Insentivene som er satt på plass gjennom reguleringer som blant annet lavere moms og bompenger har drevet den norske etterspørselen etter elektriske biler til værs, fortsetter Eckhoff.

Fornybar strøm gjør at Norge er godt rustet

I rapporten vurderes en rekke faktorer og settes sammen for å komme frem til en endelig score, på alt fra nasjonal produksjon av biler og batterier, til tilgangen på ladepunkter. Norge scorer også høyt fordi elbilene lades på fornybar strøm – hele 99,5 prosent av ladepunktene i Norge får sin energi fra fornybare kilder.

Resultatene bekrefter en rekke andre undersøkelser gjennomført av EY om elbilmarkedet i ulike land, både på tilgjengeligheten av ladeinfrastruktur og på forbrukernes holdning til elbiler. Norge er blant de fremste landene på alle felt med en elbiltetthet på 72,4 prosent. I 2021 var nybilandelen på over 70 prosent, det er betydelig høyere enn i alle de andre landene som er inkludert i rapporten.

Kina scorer desidert høyest totalt i denne undersøkelsen, i stor grad grunnet høy produksjon av biler og elbil-batterier.

-          Norge har ikke satset på produksjon av biler, og det er heller ikke noe vi ser at kommer de neste årene. Batteriproduksjon er derimot noe som satses på flere steder. Sammen med en forbedring av ladeinfrastrukturen rundt i landet kan batterisatsingen bidra til at Norge, om mulig, klatrer enda høyere på denne listen om et par år, avslutter Eckhoff.

Om undersøkelsen

EY har sett på 14 nøkkelmarkeder basert på tilbud, etterspørsel og regulatoriske faktorer rettet mot elbiler. Indeksen rangerer initiativene, målene og planene til utvalgte markeder for en effektiv overgang mot elbiler.

Analysen har som mål å bidra til å forstå og sammenligne driverne og hindrene som gjør ulike markeder klare til en helhetlig overgang til elektriske biler.

Les mer her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om EY

EY
EY
Dronning Eufemias gate 6
0107 Oslo

+47 2400 2400

Følg pressemeldinger fra EY

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra EY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra EY

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye