Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstan vil bruke halvparten av oljefondets investeringsinntekter til støtte av barn

Del
Kasakhstan vil starte i 2024 det nye programmet Nasjonalt barnefond som ser for seg å plassere 50 prosent av de årlige investeringsinntektene fra Kasakhstans oljefond (Nasjonalfondet) til støtte av barn (nesten en tredjedel av landets befolkning på 19 millioner). Dette kunngjorde president Kassym-Jomart Tokayev i sin tale om landets tilstand 1. september 2022.
Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement

Midlene vil gå til spesielle sparekontoer for barn frem til de fyller 18 år, uten mulighet til uttak før dette tidspunktet. Midlene vil deretter brukes til bolig- og utdanningsformål etter fylte 18 år.

Landets Nasjonalfond er en statlig enhet som har blitt inspirert av Norges Oljefond for å spare en del av landets overskudd fra oljeeksport. I juli 2022 var fondets verdi 53,3 milliarder dollar.

Tokayev sa at det var "ekstremt viktig" å kunngjøre det nye programmet i 2022 som er utpekt som Barnas år i Kasakhstan.

"Nøkkelprinsippet om at landet og naturressursene tilhører folket er nedfelt i grunnloven. Dette er ikke bare en flott erklæring, men alle reformenes ledemotiv. Enhver familie må få en reell avkastning på bruk landets nasjonalformue," sa Tokayev.

Et annet landsomfattende initiativ er å skape nye og moderne skoler for 800 000 barn innen 2025 som en del av det nasjonale prosjektet Komfortabel skole.

Flyttingen vil bidra til å takle utfordringene med skoler som har undervisning i tre skift og skoler alvorlige renoveringsbehov ettersom årlig befolkningsvekst legger betydelig press på landets utdanningsinfrastruktur.

Presidentens tale i parlamentet er tilgjengelig her (på engelsk).

Nøkkelord

Bilder

Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Bildekilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom