HMS-hendelse ved klorbehandlingen i Driva
Sammen med Veterinærinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA), er NIVA nå i gang med å behandle Driva. Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet, og går ut på å fjerne lakseparasitten Gyrodactylus salaris uten å skade laksen i elva.
I prosjektet er det etablert doseringsanlegg på en rekke lokaliteter i Driva og Litldalselva. Det er også plassert ut opptil 150 doseringsstasjoner i mange sidebekker.
Det var ved ett av disse mindre doseringsanleggene at det i helgen ble rapportert om en HMS-hendelse. To utenlandske turister på tur i området beskriver at de ble vitne til at det kom et smell og røyk fra doseringsstasjonen da de var i nærheten.
Anlegget var spesialtilpasset forholdene på det aktuelle stedet, og ulikt de andre anleggene i vassdraget.
Turistene rapporterte selv inn hendelsen til kommunen. De skal ha badet og drukket av vannet og var bekymret for om dette kunne ha skadet dem på noen måte, eller om røyken kan ha vært skadelig. Men metoden som brukes for å fjerne lakseparasitten, er den samme som brukes for å behandle drikkevann. Vannet er derfor ikke farlig å drikke eller bade i. Røyken kan ha gitt forbigående ubehag.
– Vi er først og fremst glade for at ingen ble skadet, sier NIVAs prosjektleder Anders Gjørwad Hagen, som legger til at årets del av gyrobehandlingen nå er gjennomført og det meste av utstyret er rigget ned.
– Som tidligere kommunisert er det viktig at folk holder avstand til disse doseringsstasjonene, selv om tilsvarende hendelse er usannsynlig ved de andre stasjonene i vassdraget, sier Gjørwad Hagen.
NIVA med partnere er nå i gang med å kartlegge hendelsesforløpet og er i direkte dialog med de involverte. Politiet er også varslet om hendelsen.
Kontakter
Anders Gjørwad HagenForskningsleder, Seksjon for forskningsinfrastrukturNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:95928778Anders.Hagen@niva.noGunnar OmstedSeniorrådgiver, Kommunikasjon
Tel:+47 93 65 43 86gunnar.omsted@niva.noBilder
Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom