Kraftprodusentene har spart vann i sommer

Nye tall fra kraftprodusentene
NVE har etablert en rapporteringsordning der kraftprodusenter i det sørlige Norge skal innrapportere sin ukentlige vannkraftproduksjon. Formålet er få bedre oversikt over produksjon av vannkraft som kan lagres til vinteren og bidra til økt forsyningssikkerhet. Statnett har nå ferdigstilt den første innrapporteringen.
- Tallene viser at nesten all vannkraft som er produsert i Sør-Norge de siste ukene, er vann det ikke er mulig å lagre. Det betyr at produsentene i sommer har fulgt oppfordringene fra myndighetene og spart på vannet der de kan, sier direktør i NVE, Inga Nordberg.
For uka som gikk viser tallene at det var en liten økning i kraftproduksjonen. Rapporteringen tyder på at årsaken er høyere priser i Europa. I tillegg er det produksjon som er nødvendig for å oppfylle ulike konsesjonskrav og krav som er satt av hensyn til miljøet, som minstevannføring.
- I tiden framover vil vi se at tallene fra kraftprodusentene varierer fra uke til uke. Det samme gjelder variasjon i magasinfylling. Det er helt naturlig i det norske kraftsystemet, der vi er avhengige av været. Men det er svært viktig at vi fortsetter den langsiktige trenden, og holder igjen vannet som kan brukes til å produsere strøm til våren, slik at det lagres i vannmagasinene, understreker Nordberg.
Økt produksjon og høyere priser
- Kraftproduksjonen økte i de tre sørlige prisområdene i forrige uke, men var fremdeles lavere enn tilsvarende uke de siste ti årene, sier Nordberg.
Etter to uker der kraftflyten har gått inn i det sørlige Norge, gikk det samlet sett mer kraft ut av det sørlige Norge forrige uke. Denne delen av landet har vanligvis høyere nettoeksport på denne tiden av året, enn det vi så i uka som gikk.
Også prisene gikk opp i forrige uke, både i Europa og i Norge. Nord-Norge var det eneste området i landet hvor prisene gikk ned.
- Økte brensels- og CO2-priser, og lavere vindkraftproduksjon i Europa er viktige årsaker til prisøkningen også her til lands. I nord har derimot økt vindkraftproduksjon og begrenset nettkapasitet ut av landsdelen bidratt til en prisnedgang, avslutter Nordberg.
Kraftsituasjonen framover
Magasinene er i ferd med å fylles opp. Videre utover høsten blir nedbøren viktig.
Mye kan endre seg de neste månedene: det kan komme mye nedbør gjennom høsten, og forholdene kan endres internasjonalt. Men vi kan også få mindre nedbør enn normalt, en kald vinter og en fortsatt urolig situasjon i Europa. Dette gjør at situasjonen sør i Norge fortsatt kan bli krevende.
Så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye, kan vi forvente at de norske strømprisene vil ligge på et høyt nivå også framover i tid. Hvis vannkraftprodusentene holder tilbake på vannet vil det styrke ressurssituasjonen, men det vil også bidra til økte priser.
Nøkkeltall for perioden 1. juli til 14. august:
Volum |
Andel av total produksjonen i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) |
|
Innrapportert produksjon |
5011 GWh |
60 % |
Produksjon fra magasiner som i stor grad kan lagre vann fram til tappesesongen |
290 GWh* |
3 % |
*143 GWh er vann/tilsig som kunne ha blitt pumpet opp i magasin som kunne ha lagret vannet til tappesesongen/vinteren, men som har blitt brukt til produksjon nedstrøms pumpekraftverket.
På www.nve.no/strom samler vi løpende informasjon om:
- Ukentlige kraftsituasjonsrapporter inkl (publiseres kl. 14.00 hver onsdag)
- Ukentlig vannmagasinstatistikken (publiseres kl. 13.00 hver onsdag)
- Fakta om strømstøtteordningen
- Informasjon om kraftsystemet og kraftmarkedet
Kontakter
NVEs pressetelefon
Tel:489 97 667pressevakt@nve.noBilder

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.
Snøskredfaren i innledningen til påska10.4.2025 12:56:42 CEST | Pressemelding
Snøskredfaren ventes ikke å gi store utfordringer for beredskapen i starten av palmehelgen, men turgåere i fjellet må være godt forberedt og ta kloke valg basert på oppdatert skredvarsel.
NVE gir Statnett SF et overtredelsesgebyr på 300 000 kroner10.4.2025 12:16:26 CEST | Pressemelding
Statnett SF AS får et overtredelsesgebyr på 300 000 kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Bakgrunn for gebyret er at selskapet har gjennomført ulovlig hogst på Tjeldøya i Troms, i forbindelse med anleggsarbeid.
NVE avslår søknad om nytt vannkraftverk i Bindal kommune8.4.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Hywer AS har søkt om tillatelse til å bygge Skråvadalen kraftverk i Bindal kommune i Nordland. NVE mener kraftverket vil få negative konsekvenser som vanskelig lar seg avbøte, og avslår derfor søknaden.
NVE gir løyve til å bygge vannkraftverk i Lyngdal8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Lastad Kraft har fått konsesjon til å bygge Lastad kraftverk i Lyngdal kommune i Agder. Vasskraftverket vil årleg produsere 6,2 GWh, tilsvarande straumbruken til om lag 310 husstandar. NVE har stilt vilkår til utbygginga for å redusere dei negative konsekvensane for naturmangfaldet i området.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom