Universitetet i Bergen (UiB)

UiB-studie avviser sammenheng mellom epidural ved fødsel og utvikling av autisme

Del
En ny studie fra forskere ved UiB tilbakeviser tidligere funn fra en amerikansk studie som påviste en assosiasjon mellom bruk av epidural ved fødsel og utvikling av autisme og ADHD hos barnet.
Illustrasjonsbilde: Colourbox
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Forskere ved UiB har i samarbeid med forskere i England, Finland, Sverige og USA publisert en artikkel der man ved hjelp av nordiske registre og bedre statistiske metoder viser at det er ingen tegn til at barnet utvikler verken autisme eller ADHD når mor får epidural under fødsel.

Den amerikanske studien som hevdet det motsatte ble publisert i 2020 i det ledende medisinske tidsskriftet Jama Pediatrics (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33044486/). I artikkelen ble det spekulert i om bruk av fødeepidural kunne føre til såkalt autismespekterforstyrrelser hos barnet. Forståelig nok var dette funnet kontroversielt gitt sine mulige kliniske implikasjoner, og studien mottok kraftig kritikk fra medisinske foreninger. Førsteforfatter i den nye UiB-studien, Tor-Arne Hegvik, sier det var flere svakheter ved den amerikanske studien.

– Et hovedpoeng var at studien ikke tok godt nok hensyn til konfundering (også kjent som effektforveksling), altså at det kunne være utenforliggende forhold som både førte til økt risiko for epiduraleksponering og økt risiko for at barnet utviklet autismespekterforstyrrelse, sier Hegvik.

Forskerne viser også at den amerikanske studien fra 2020 ikke tok godt nok hensyn til konfundering fra familiære faktorer. I den publiserte studien har forskerne brukt informasjon fra nesten 4,7 millioner fødsler og såkalte søsken-kontroller der man sammenligner personer som har fått epidural med ikke-eksponerte søsken som deler gener og oppvekstmiljø.

Studiens hovedkonklusjon er at kvinner som skal føde (eller har født) ikke behøver å bekymre seg for at eventuell epidural smertelindring ved fødsel kan føre til at barnet senere utvikler autisme eller ADHD.  

Klikk her for å lese hele artikkelen:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937822006500?fbclid=IwAR3In5npakDtoHN67lb2IpyWenwSPjVMHM8ARsuKbCcQDUXkt7oYoqYqP5M

Nøkkelord

Kontakter

Tor-Arne Hegvik
Institutt for biomedisin, Universitetet i Bergen
Mobil: 48 27 72 01
Tor-Arne.Hegvik@uib.no

Bilder

Illustrasjonsbilde: Colourbox
Illustrasjonsbilde: Colourbox
Last ned bilde
Tor-Arne Hegvik, UiB
Tor-Arne Hegvik, UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom