Bekymret for ensomhet - Krever planer for økt studentengasjement

Tekna Student har lenge vært bekymret for studenters psykiske helse, og da spesielt at flere studenter føler seg ensomme. Dette har også Teknas egne undersøkelser vist. I Levekårsundersøkelsen for studenter fra SSB, som ble publisert 17.august, kommer det fram at hele 51 prosent av studentene i 2021 er litt eller mye plaget av ensomhet. Blant de yngste studentene er tallet hele 60 prosent. Antallet studenter som vurderer egen helse som god har falt fra 89 prosent i 2010 til 69 prosent i 2021. Tall fra Shot-undersøkelsen som ble publisert 16.august avdekker også at rundt 41 av studentene har få eller ingen venner.
-Vi tror studentfrivillighet er en nøkkel for å løse dette problemet. Studentengasjementet har blitt sterkt svekket gjennom pandemien, og lærerstedene må nå komme på banen med en plan for å legge bedre til rette for studentfrivilligheten, slik at flere engasjerer seg, sier leder for studentene i Tekna Marcus Steen Nitschke, som representerer 15 000 studenter innen teknologi og realfag.
- Vi ser at det ofte er noen få studenter som tar på seg veldig mange verv, og dermed får mange roller. Ansvaret for aktivitet må fordeles på flere, og lærerstedene må legge til rette og sette av midler for økt engasjement, sier Steen Nitschke.
Frykter for klasseskille
I SSBs levekårsundersøkelse svarer 55 prosent at de må jobbe for å dekke utgifter til mat og bolig. I Teknas studentundersøkelse svarer 78 prosent av studentene at de bruker mer enn 50 prosent av studiestøtten på husleie. 20 prosent av studentene forteller at hele 75 prosent eller mer går til å bo.
- Tallene understreker det vi har sagt lenge – at studiestøtten er for lav. Når de fleste bruker over 50 prosent av studiestøtten til husleie, sier det seg selv at det blir utfordrende å være heltidsstudent, sier Steen Nitschke.
Han er bekymret for at dagens økonomiske situasjon også er med på å skape et klasseskille blant studentene.
- 35 prosent av studentene sier at de er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk. Størrelsen på foreldrenes lommebok skal ikke avgjøre om vi kan studere eller ikke, sier Nitschke.
Engasjement skaper nettverk
Teknas egen undersøkelse blant studentmedlemmene viser at 53 prosent av de spurte er engasjert i frivillige verv.
-Det å melde seg inn i en studentorganisasjon åpner opp for mange muligheter, et stort sosialt nettverk og mange sosiale og faglige arrangementer. Det at studentorganisasjonene får gode muligheter til å være til stede på og synlige på lærerstedene tror jeg er svært viktig for å rekruttere flere studenter i nettverk, slik at færre faller utenfor og blir ensomme, sier Steen Nitschke.
- Tekna har også tidligere bedt om mer midler til nok psykologer og samtaleterapeuter på hvert lærested, slik at tilbudet dekker behovet hos studentene og oppfattes som et lavterskeltilbud til de som trenger det, sier Steen Nitschke.
Nøkkelord
Kontakter
Haakon BruusgaardSpesialrådgiver
Tel:93 25 95 72haakon.bruusgaard@tekna.noMona Raa RavndalKommunikasjonssjef
Tel:94 29 70 48morav@tekna.noBilder

Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo
22 94 75 00https://www.tekna.no/
Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 100 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.
Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Ny digitaliseringsminister16.10.2023 11:54:07 CEST | Pressemelding
Tekna er glad for at regjeringen endelig får tilbake en egen minister med ansvar for IT og forvaltningspolitikk. Det er ekstra gledelig at den nye digitaliseringsministeren selv har teknologibakgrunn, og at hun skal ha spesielt ansvar for kunstig intelligens.
Regjeringa tar ikke kompetansekrisa i teknologi og realfag på alvor6.10.2023 10:43:26 CEST | Pressemelding
Tekna er skuffet over manglende realfagssatsing i forslaget til statsbudsjett fra regjeringa. – Enda en gang overser regjeringa hvem som skal faktisk gjøre jobben. Om vi skal lykkes med den digitale og grønne omstillinga må flere studere realfag og teknologi, sier president Elisabet Haugsbø i Tekna.
Et budsjett for økt klasseskille blant studenter6.10.2023 10:23:54 CEST | Pressemelding
Leder for studentene i Tekna, Christoffer Røneid, er skuffet over studentbudsjettet, og mener det vil skape økte forskjeller mellom de studentene som kan få økonomisk støtte hjemmefra og de som ikke har rike foreldre.
Trenger mer kompetanse for lykkes med grønn omstilling28.9.2023 13:18:06 CEST | Pressemelding
Om regjeringas satsing på grønn omstilling skal lykkes er myndighetene nødt til å prioritere kompetanse og flere studieplasser innen teknologi og realfag.
Tekna hedrer Kartverket med bauta25.8.2023 14:03:28 CEST | Pressemelding
Tekna har i dag hedret Kartverket ved å reise en bauta for fremragende oppmåling, kartlegging og anvendt teknologi til beste for land og folk gjennom 250 år. – Kartverket har spilt en sentral rolle for verdiskapning i landet, sier visepresident i Tekna Christoffer Hoen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom