Sex og Politikk

Arendalsuka: -Hjerteskjærende om sexpress blant norsk ungdom

Del
Hele tolv prosent av jenter i videregående skole, forteller at de har blitt presset eller tvunget til seksuelle handlinger eller samleie, tre prosent av guttene rapporterer det samme.
Tallene fra Ungdata2022 bekymrer foreningen Sex og Politikk.
Tallene fra Ungdata2022 bekymrer foreningen Sex og Politikk.

Tolv prosent av jenter på videregående skole i Norge forteller at de har blitt tvunget eller presset til seksuelle handlinger eller samleie. Tre prosent av de spurte guttene rapporterer det samme. Dette kommer fram i Ungdata-undersøkelsen 2022 som ble presentert av NOVA og OsloMet første dag under Arendalsuka.

Rapporten avslører i tillegg at 20 prosent av jentene og åtte prosent av guttene har opplevd ufrivillig seksuell beføling.

«I likhet med fjorårets resultater ser foreningen Sex og Politikk svært alvorlig på tallene som gjelder seksuelle overgrep og trakassering,» uttaler seniorrådgiver Vilde Graff Senje, hun leder arbeidet med seksualitetsundervisningsmateriellet hos Sex og Politikk.

Læreplanene som ble innført i 2020 nevner eksplisitt viktigheten av å lære om respekt, grenser og mellommenneskelige relasjoner. Etter to år hadde Sex og Politikk håpet at norske klasserom på videregående skole kunne rapportere mer positive tall.

«På landsbasis opplever 9,4 prosent av kvinner og 1,1 prosent av menn voldtekt i løpet av livet, at vi ser såpass høye tall for seksuelle overtramp på et så tidlig tidspunkt i livet er urovekkende,» mener seniorrådgiver Senje.

Sex og Politikk har lenge varslet at sekualitetsundervisning må prioriteres i norske klasserom for å sikre at barn og unge får opplæring i grenser, relasjoner og samtykke. Tallene fra årets Ungdata-undersøkelse viser at dette behovet er prekært.

«Bak tall og prosenter er det en massiv gruppe unge mennesker som har opplevd seksuelle overtramp i løpet av formative år. Denne perioden i livet skal være preget av utforsking og glede. Det er hjerteskjærende tall, og et konkret bevis på at vi må brette opp ermene og gjøre en bedre innsats for å sikre at ungdommer lærer seg bedre relasjonelle ferdigheter slik at de kan ivareta egne og andres grenser.» forklarer Senje.

«I 2023 vil Sex og Politikk sine undervisningskampanjer utelukkende sette søkelys på samtykke som et forebyggende tiltak mot en pågående katastrofe for norsk ungdom. Sex og Politikk ønsker å bidra til en samtykkekultur, der både barn, unge og voksne kan føle seg trygge med seg selv og andre,» avslutter Vilde Graff Senje. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tallene fra Ungdata2022 bekymrer foreningen Sex og Politikk.
Tallene fra Ungdata2022 bekymrer foreningen Sex og Politikk.
Last ned bilde
Seniorrådgiver Vilde Graf Senje erbekymret over tallene fra Ungdata2022 avslører en stor grad av uønsket seksuell adferd på videregående.
Seniorrådgiver Vilde Graf Senje erbekymret over tallene fra Ungdata2022 avslører en stor grad av uønsket seksuell adferd på videregående.
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og Politikk

Sex og Politikk
Sex og Politikk
Christian Krohgs gate 34
0186 Oslo

22 11 55 13https://sexogpolitikk.no/

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 140 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye