Av-og-til

Flere enn to av fem i Nordland mener det drikkes for mye alkohol foran barn

Del
Alkovettorganisasjonen Av-og-til har en klar oppfordring etter ferien: – Ta grep om du har vært bekymret for et barn i sommer, sier generalsekretær Ragnhild Kaski.

Det drikkes generelt for mye alkohol foran barn, det mener 43 prosent av de spurte i Nordland i en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Nå frykter Kaski i Av-og-til at mange barn kommer tilbake etter sommeren med vonde minner om voksnes feriedrikking.

– Vi drikker mer alkohol om sommeren, og mange legger merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Da har gjerne barna merket det for lengst, sier hun.

Oppfordrer til bevissthet

Kaski i Av-og-til mener det er viktig å huske på at barn raskt plukker opp endringene som skjer når voksne drikker alkohol.

– Barn kan bli redde og engstelige når mamma eller pappa forandrer seg, selv om de ikke viser det så tydelig. Dersom du opplever drikkingen som ugreit, kan du være trygg på at barnet også synes det, sier hun.

– Gjør noe med den vonde magefølelsen

Kaski oppfordrer folk til å ta grep dersom de ser barn som sliter fordi foreldre eller andre voksne drikker.

– Jeg tror mange har litt for høy terskel for å si ifra, vi vil ikke «blande oss inn» i hverandres liv. Men hvis du sitter med en vond magefølelse etter ferien, vil jeg på det sterkeste oppfordre deg til å gjøre noe med den, sier hun.

Slik hjelper du barn når foreldrene drikker for mye:

  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker.
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen?
  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer. Forsøk å skjerme barnet fra det som skjer.
  • Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig å vise at du bryr deg. Spør barnet om hvordan det går, og gi det tid og omsorg.
  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helsesykepleiere.
  • Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, eller mistenker at situasjonen er akutt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du få råd og hjelp fra fagpersonell.

Om undersøkelsen*:

Synes du at det drikkes generelt for mye alkohol med barn til stede?

Total

Nordland

Ja

45 %

43 %

Nei

25 %

24 %

Vet ikke

30 %

32 %

Ikke svart

0 %

0 %

Sum

100 %

100 %

*Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2022. 2673 personer er intervjuet på landsbasis.

Kontakt:

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til

Telefon: 411 01 621

E-post: ragnhild@avogtil.no

Pressebilder: https://avogtil.no/om-av-og-til/presse/

Kontakter

Bilder

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom