Langtidsvirkningene av matusikkerhet påvirker jenter hardt

Rapporten World Hunger and its Impact on Girls fra Plan International har undersøkt situasjonen for jenter i alderen 14-16 år og deres familier i ni land over de siste to årene. Funn viser at flere jenter enn gutter blir tatt ut av skolene når familiene opplever økt fattigdom og belastning. For de som fortsetter skolegang, vil sult påvirke læringen deres. Når familier må stramme inn for å få endene til å møtes, løper døtrene økt risiko for vold og overgrep, som barneekteskap.
– Den globale matvarekrisen påvirker jenter over hele verden. Familier rapporterer at de må gi avkall på mat for å betale for helsetjenester og kjøpe mat fremfor å betale skolepenger til jenter. Dette er både urettferdig og uheldig på kort og lang sikt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Jentene og familiene deres som ble intervjuet har rapportert at klimaendringer har påvirket deres tilgang til mat i over to år. For mange ble matusikkerheten forverret av de økonomiske belastningene forårsaket av covid-19-pandemien og økningen i mat og drivstoff, forårsaket av krigen i Ukraina.
Konsekvensene er at jenter har større sannsynlighet enn gutter for å bli tatt ut av skolen når familier blir presset. For de som fortsetter å gå på skolen, påvirker sult læringsevnen. Jenter har også økt risiko for barne- og tvangsekteskap, samt vold.
Familier rapporterte om skade eller ødeleggelse av avlinger i Benin, Togo og Uganda på grunn av tørt, varmt vær og tørke, mens på Filippinene og Kambodsja beskrev jenter og omsorgspersoner hvordan rishøsten ble betydelig redusert på grunn av flom.
– Vi skal høste, men på grunn av det kraftige regnet i det siste, er risen vi fikk tom. Vi taper penger fordi gjødsel er dyrt. Det er trist. Vi prøver. Det eneste viktige er å ha noe å spise, sier Rosamie, 16, fra Filippinene.
Studien dekker landene Brasil, El Salvador, Den dominikanske republikk, Benin, Togo, Uganda, Filippinene, Kambodsja og Vietnam. Selv om disse ikke er klassifisert som høy risiko for matusikkerhet viser studien at den nåværende globale matkrisen påvirker jenter og deres familier selv utenfor de mest utsatte landene.
– Vi oppfordrer norsk bistand til å siktes inn på kjønn. Vi vet at jenter og kvinner ofte er de som spiser sist, og ikke får mulighet til å bli aktører i primærnæringen. Dette må snus slik at jenter og kvinner kan bidra til å skape seg en fremtid, både for seg selv men også for å bidra til økt matsikkerhet, likestilling og grønne arbeidsplasser, sier Partapuoli.
Fakta:
- Rapporten World Hunger and its Impact on Girls' fra Plan International har undersøkt situasjonen for jenter i alderen 14-16 år og deres familier i ni land over de siste to årene. Mange steder er klimaendringer ofte hovedårsak til manglende matsikkerhet, forverret av covid-19 pandemien og krigen i Ukraina som har ført til prisgalopp.
- I 2021 produserte Ukraina 80 millioner tonn korn. I år er landet på vei mot å høste og sende mindre enn halvparten av dette volumet. Det øker risikoen for en verdensomspennende hungersnød, ifølge The Guardian.
- Kvinner og jenter står for 70 % av verdens sultne, og når det er mangel på mat, er jenter ofte blant de hardest rammede, ifølge FN.
- FN anslår at 193 millioner mennesker har akutt behov for mathjelp.
Nøkkelord
Kontakter
Eilif SwensenKommunikasjonssjefPlan International Norge
Tel:+47 416 53 901eilif.swensen@plan-norge.noSilje BudengSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 48158313silje.budeng@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
June Holm og Vi tror deg-stiftelsen vinner Jenteprisen 202311.10.2023 19:41:15 CEST | Pressemelding
Jenteprisen 2023 går til June Holm for å ha etablert et bredt tilbud til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt gjennom Vi tror deg-stiftelsen.
Plan inviterer til utdeling av Jenteprisen 20233.10.2023 06:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Årets Jentepris deles ut på Ingensteds på Den internasjonale jentedagen 11. oktober.
Rekordmange nominerte til Jenteprisen 202315.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemelding
På den internasjonale jentedagen 11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen for ellevte gang. – Dessverre er denne markeringen mer aktuell enn noensinne, sier generalsekretær Kari Helene Partapuoli.
Nå kan du nominere kandidater til Jenteprisen 202315.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
– Det har aldri vært viktigere å skape blest om arbeidet for jenters rettigheter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Familier på flukt splittes opp8.5.2023 15:10:32 CEST | Pressemelding
Siden 15. april har det vært harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum. Flere hundre er drept og tusenvis er skadet. Dette påvirker mange sivile, og hardest går det ut over barna, både dem som er i Sudan og de som er på flukt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom