Nortura på Arendalsuka
Kl. 10.00 - 10.30:
Bærekraftig landbruk: Tar Norges største matprodusenter ansvar?
Metan er landbrukets største utfordring. Har de største aktørene innen bransjen nok tiltak? Og hvordan kan samvirkene være et virkemiddel i å få løst utfordringen?
Staten har gitt Nortura, TINE og Felleskjøpet ansvaret for at det produseres nok egg, melk, kjøtt og korn i Norge. Sammen representerer de 40 0000 bønder over hele landet. Ringvirkningene av avgjørelsene disse selskapene tar er enorme.
Vi utfordrer topplederne på hva de gjør for å sikre trygg og bærekraftig mat for fremtidige generasjoner og om samvirkemodellen kan være nøkkelen for å sikre oppslutning rundt nødvendige tiltak.
Deltakere: Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, Gunnar Hovland, konsernsjef i Tine og Svenn Ivar Fure, konsernsjef i Felleskjøpet
Moderator: Martin Inderhaug, fagsjef bærekraft Animalia
Kl. 11.00 - 11.30:
Don't look up - er vi selvforsynte nok?
Krig og klimaendringer truer matforsyningen i verden og selvforsyningsgraden i Norge er rekordlav. Bøndene tjener ikke penger, industrien operer med syltynne marginer og kopiprodukter skyver uavhengige norske merkevarer ut av butikkhyllene. I dag er kun halvparten av maten vi spiser produsert i Norge, andelen er enda lavere om vi tar med import av dyrefôr i beregninga.
Deltagere:TBA
Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.
Kl. 12.00 - 12.30:
Dyrevelferd - vårt viktigste bærekraftmål?
Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om dyrevelferd, som etter planen skal komme i 2023. Det har skjedd utvikling og endringer siden 2003, da forrige stortingsmelding om dyrevelferd kom. Vi samler regjeringsparti og opposisjon til å diskutere hva som vil bli viktig i den nye dyrevelferdsmeldinga.
Deltagere:
Sandra Borch, Landbruks- og matminister (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Per Vidar Kjølmoen (Ap), Andre Skjellstad (V)
Debatten vil ledes av Svein Tore Bergestuen.
Kl. 13.00 - 13.30:
Ku-rap til besvær: hva gjør vi for å redusere metan fra landbruket?
Drøvtyggerne står for over halvparten av klimagassutslippene i landbruket, og metangass er her den viktigste klimagassen. Reduserte utslipp av metan vil gi en rask effekt i forhold til global oppvarming, samtidig som det vil gjøre oss mindre avhengige av negative utslipp i fremtiden.
Men hvordan kan man kutte utslipp fra levende dyr?
Samvirkene og eksperter diskuterer tiltak og ser på løsningene for hvordan vi kan redusere metanutslipp i landbruket.
Kl. 14.00 - 14.30:
Ku eller kålrabi?
Er EAT og Nortura som hund og katt, eller er det grunnlag for en konstruktiv dialog om bærekraft mellom organisasjonene? Kan kjøtt og bærekraft gå hånd i hånd og hvordan skal vi innrette matproduksjonen i Norge?
EAT grunnlegger og leder Gunhild Stordalen møter Norturas styreleder Trine HasvangVaag for en dialog om fremtiden består av ku eller kålrabi – eller kanskje begge deler?
Deltagere:
Gunhild Stordalen, EAT gründer, Trine HasvangVaag, Styreleder i Nortura
Samtalen ledes av Kim Gabrielli, Adm. Dir i UN Global Compact Norge
Kl. 15.00 - 15.30:
Speakers corner: Kan kjøtt produseres bærekraftig? Si din mening!
I mai inviterte Nortura klimaminister Espen Barth Eide, Fremtiden i våre hender, Dyrevernalliansen og ungdomsorganisasjonen SPIRE til et dialogmøte om kjøtt og bærekraft på Litteraturhuset. Vi fortsetter suksessen og inviterer til dialog i Arendal om samme tema.
Kort innledning om Norturas strategi for bærekraft, før vi åpner opp for synspunkter og innspill fra tilhørerne.
Tror du kjøtt noen gang kan bli bærekraftig? Kom og si din mening til både styreleder og konsernsjef i Nortura
Debattpanel: Hele salen!
Kl. 16.00 - 16.30: Speed dating – Disruptive løsninger fra landbruket
Vi inviterer innovative bedrifter og bønder til speed-dating. De får tre minutter for å vise frem løsninger som kutter klimautslipp, styrker dyrevelferd og styrker naturmangfoldet.
På kvelden holdes dørene åpne, og mat fra hele Norge serveres. Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Frida Axelsen-SørlleKommunikasjonsrådgiver
Tel:46614543frida.axelsen-sorlle@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Resultatforbedring og økt omsetning for Nortura12.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nortura øker omsetningen med 646 millioner kroner og styrker resultatet før skatt og avskrivinger (EBITDA) i 1. tertial med 112 millioner sammenlignet med fjoråret.
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom