If

Elsparkesykkel: Forsikringsdekning forsvinner 1. september

Del
Fra 1. september må alle utleiesparkesykler ha lovpålagt ansvarsdekning for motorvogn. Dermed utgår dekning av ansvarsskader over innboforsikringen, understreker forsikringsselskapet If.
Utleie av elsparkesykkel uten ansvarsdekning for motorvogn blir ulovlig fra 1. september. (Foto: Unsplash)
Utleie av elsparkesykkel uten ansvarsdekning for motorvogn blir ulovlig fra 1. september. (Foto: Unsplash)

Fra månedsskiftet vil det være å ulovlig å leie ut elsparkesykkel uten forsikringsdekning for motorvogn. Det har Samferdselsdepartementet bestemt.

Inntil nå har innboforsikring kunnet dekke erstatningsansvar du kan pådra deg som privatperson for skade på annen person eller andres ting, også når du bruker en elsparkesykkel du leier.

– Når elsparkesykkel er omklassifisert til motorvogn med forsikringsplikt, utgår dermed ansvarsdekningen på innboforsikringen ved leie av elsparkesykkel, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Private pålagt fra årsskiftet

Etter 1. januar må alle private som eier en elsparkesykkel – eller andre små elektriske kjøretøy – også ha ansvarsdekning for motorvogn. Fram til da vil en eventuell skade på annen person eller andres ting kunne være dekket på innboforsikringen.

– Vi i If og de andre forsikringsselskapene jobber nå med å lage nye forsikringsprodukter for privatpersoner for elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy. If vil ha disse klare senere i høst, i god tid til årsskiftet, sier Clementz.

If samarbeider med flere utleieaktører for å få på plass ansvarsdekninger for utleie innen 1. september.

Kan koste deg millioner

– Vi i If er positive til at det kommer tiltak som kan bidra til å få ned antallet ulykker med elsparkesykler. Personskadene kan bli alvorlige. Vi tror imidlertid at myndighetene har et stort informasjonsarbeid foran seg for å få folk til å forstå viktigheten av å ha denne lovpålagte ansvarsdekningen. Dette er en forsikringsdekning du må ha, i likhet med ansvarsdekning på bil eller moped, ellers bryter du kjøretøyforskriften og vegtrafikkloven – og kan få et oppgjør med politiet, sier Clementz.

– Hvis du ikke har ansvarsforsikring, vil du være personlig erstatningspliktig for alle materielle skader du måtte forårsake. Enda mer alvorlig er det hvis du forårsaker personskade. Da kan erstatningskravene komme opp i millionsummer, sier han.

Ulike ansvarsdekninger

  • Ansvarsdekning som del av innboforsikring: Dekker rettslig erstatningsansvar du kan pådra deg som privatperson for skade på annen person eller andres ting. Beløpsgrense på noen millioner kroner. Beløpsgrensen kan variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap. Dekker ikke skader på fører av for eksempel elsparkesykkel. For dette må du for eksempel ha en ulykkesforsikring.
  • Ansvarsforsikring på motorvogn: Lovpålagt å ha for kjøretøy klassifisert som motorvogn. Ansvarsforsikringen dekker skader på fører, passasjerer, andres kjøretøy og andres eiendom. Dekker skade på personer, uten beløpsgrense. Skader på andres kjøretøy, bygninger og gjenstander dekkes med inntil 100 millioner kroner. Bilansvaret er et lovfestet objektivt ansvar med forsikringsplikt. Alle motorvogner har derfor plikt til å ha ansvarsforsikring. De skal dekke skader som motorvognen gjør. Ansvaret er objektivt for skade på person og ting etter bilansvarslovens paragraf 4. Det er derfor ikke er vilkår om skyld hos eier eller fører. 

Kilde: Forsikringsselskapet If

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Utleie av elsparkesykkel uten ansvarsdekning for motorvogn blir ulovlig fra 1. september. (Foto: Unsplash)
Utleie av elsparkesykkel uten ansvarsdekning for motorvogn blir ulovlig fra 1. september. (Foto: Unsplash)
Last ned bilde
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg pressemeldinger fra If

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom