Mange har klaget på retaksering av fritidsboliger

Vedrørende retaksering og utskriving av eiendomsskatt på fritidsboliger i Fredrikstad kommune for skatteåret 2022
Innledning
Norges Hytteforbund (NHF) har mottatt henvendelser fra flere hytteforeninger i Fredrikstad kommune vedrørende kommunens utskrivning av eiendomsskatt fritidsboliger for skatteåret 2021. I den forbindelse ønsker Norge Hytteforbund å be om noen avklaringer fra kommunen.
Endring av skattesats
Bystyret i Fredrikstad vedtok 16. juni 2022 å endre promillen på eiendomsskatten som ble vedtatt 1. mars 2022. Endringene gjelder for hele skatteåret 2022. Taksten på eiendommene er i henhold til eiendomsskattelovens § 8 A-2 satt til omsetningsverdien, det eiendommen kan selges for ved et fritt salg i et åpent marked. Skattegrunnlaget for bolig- og fritidseiendommer settes til verdien multiplisert med 0,7.
Skattesatsen ble redusert fra 3,4 til 3,10 promille for bolig- og fritidseiendommer og 6,2 promille for næringseiendommer. NHF antar at reduksjonen skyldes to forhold:
1. At eiendomsskatteinntektene blir vesentlig høyere enn beregnet for skatteåret 2022.
2. Kommunen har mottatt et unormalt høyt antall klager på utskrevet eiendomsskatt for 2022.
Forskjellsbehandling av fritidsboliger
Det endrer imidlertid ikke det faktum at eiendomsskattetakst på fritidsboliger beregnes forskjellig fra helårsboliger. Blant annet kan det nevnes at helårsboliger takseres etter definerte geografiske områder, mens fritidsboliger takseres med bakgrunn i luftlinjeavstand til sjøen.
NHF har derfor gått nøye gjennom Fredrikstad kommunes nye retningslinjer for beregning av skattetakst. Med bakgrunn i gjennomgangen av retningslinjene oppfordret NHF alle sine medlemmer til å fremme en klage på utskrevet eiendomsskatt for skatteåret 2022. Som følge av vår oppfordring og engasjement i saken er forbundet kjent med at det er fremmet en rekke klager til kommunens eiendomsskattekontor i forbindelse med omtakseringen.
Saksbehandling av klager
Kommunen sier de p.t. arbeider med gjennomgang av henvendelsene og retting av åpenbare feil. Deretter skal påklagede eiendommer takseres på nytt. Klageutvalget for eiendomsskatt skal så befare og behandle alle påklagede eiendommer.
Kommunen har derfor meddelt klagerne at klagebehandlingen ikke vil være ferdig før tidligst i slutten av 2023, mer enn halvannet år etter at klagene ble fremmet.
Norges Hytteforbund finner den forventede klagebehandlingstiden urimelig lang. En så lang behandlingstid innebærer at en klagebehandling for skatteåret 2023 ikke vil kunne påbegynnes før klagebehandlingen ifm. utskriving av eiendomsskatt for skatteåret 2022 er avsluttet.
Konsekvenser av kommunens klagebehandling
Som et ledd i klagebehandlingen skal alle de påklagede eiendommene takseres og befares på nytt. Siden kun de påklagede eiendommene vil bli gjenstand for en ny takstvurdering, ønsker NHF å få klarhet i hvor mange hytteeiere som fremmet en klage på utskrivingen av eiendomsskatt for 2022. Dette for å kunne informere de hytteeiere som ikke fremmet en klage i 2022 om at de, i likhet med de som klaget i 2022, kan kreve likebehandling i sin saksbehandling ved en eventuell klage i 2023. Dette vil da innebære at de ved en eventuell klage vil kunne kreve å få taksert sin eiendom på nytt.
Norges Hytteforbund antar at antallet hytteeiere som kan fremme en klage for skatteåret 2023 i så fall vil bli minst like høyt som for skatteåret 2022, noe som vil innebære at saksbehandlingen av klager for skatteåret 2023 tidligst vil bli avsluttet i slutten av 2025.
Fredrikstad kommune risikerer dermed, på grunn av kravet om likebehandling, å måtte taksere alle kommunens hytter og fritidsboliger på nytt. Dette er kostbart, og vil ta unødvendig lang tid.
Konklusjon
Norges Hytteforbund sin konklusjon er at Fredrikstad kommune generelt har taksert sine hytter og fritidsboliger for høyt. Forbundet ber kommunen erkjenner dette faktum og reduserer eiendomsskattetakstene for hytter og fritidsboliger med 25 %.
Trond G Hagen
Styreleder
Nøkkelord
Kontakter
Trond G Hagen, StyrelederNorges Hytteforbund
Tel:905 46 528Trond.hagen@hytteforbund.noErik HELLI, RedaktørNorges Hytteforbund
Tel:900 23 128Erik.helli@hytteforbund.noBilder

Om Norges Hytteforbund
Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.
Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund
Hvor god er Norgesprisavtalen for fritidsboliger3.2.2025 14:36:50 CET | Pressemelding
Regjeringen har nylig lagt på bordet et splitter nytt og offensivt forslag til ny strømpakke som denne gang også inkluderer fritidsboliger. I første omgang gjelder ordningen for 12 måneder og kan tre i kraft fra 1 oktober. Det er gledelig, selv om det gjenstår å se om vi etter 1 september har en regjering som går inn for en fastprisavtale. Avtalen legger opp til en reduksjon av mva og en fastpris på 40 øre + mva og nettleie. Vi tillater oss minne om at Statkraft inngikk i 2022 en 10-års avtale med Deutsche Bahn (DB) hvor prisen er 30 øre.
Vil galskapen ingen enda ta?11.12.2024 19:45:00 CET | Pressemelding
Strømprisene til ekstreme høyder og det varsles om priser opp mot 14 kroner og vi spør: Kjære speil på veggen der - hvem er grådigst i landet her? Det er energiminister Terje Aasland det! Han syntes selv dette er helt forjævlig (hans uttrykk). Sist det støyet som verst om strømprisene var det krigen i Ukraina og en knusk tørr sommer som var årsaken. At utenlandskablene som den var i innkjøringen skulle by på problemer var utenkelig sa han den gang, mens vi og svært mange sa; hva var det vi sa!
Flere søknader om bygging i strandsonen innvilges16.9.2024 20:48:06 CEST | Pressemelding
Til tross for at det i 2023 ble sendt inn færre søknader om bygging i strandsonen, ble hele 88 prosent av søknadene innvilget. Etter flere år med høy byggeaktivitet, ble det i fjor sendt inn 23 prosent færre søknader om bygging i strandsonen sammenlignet med året før. Antall innvilgede søknader falt også med 18 prosent, fra 1060 i 2022 til 873 i 2023.
Gausdal kommune tilsidesetter Sivilombudets uttalelse19.6.2024 09:33:20 CEST | Pressemelding
Siden 2022 har hytteeiere i Gausdal kommune hevdet at kommunens retaksering av fritidsboliger bryter med lovens bestemmelser. Nylig har Sivilombudet gitt hytteeierne medhold og samtidig kritisert kommunen. Til tross for dette har kommunestyret i Gausdal kommune valgt å ignorere Sivilombudets avgjørelse, begrunnet med økonomiske hensyn.
Byggeaktivitet nesten halvert i hyttemarkedet; disse kommunene utmerket seg:22.3.2024 20:47:30 CET | Pressemelding
Etter eventyrtilstander i hyttebygging fra 2020 til 2022, har byggeaktiviteten bremset kraftig: Nedgangen var størst i Trysil, Gausdal og Flå. Etter en periode med svært høy byggeaktivitet under pandemien ser vi at bygging av nye fritidsboliger har bremset kraftig. Tidligere har det vært veldig høy aktivitet, og nå nærmer vi oss mer normale tilstander.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom