NIVA

Ser du grønt vann i sommer? Ny app lar deg melde fra om algeoppblomstringer.

Del
Innbyggere over hele Norge oppfordres til å hjelpe Norsk institutt for vannforskning (NIVA) med å rapportere inn potensielt skadelige oppblomstringer av cyanobakterier, også kjent som blågrønnalger.
Algeoppblomstringer kan gi et grønt skjær til vannoverflaten. (Foto: NIVA)
Algeoppblomstringer kan gi et grønt skjær til vannoverflaten. (Foto: NIVA)

Cyanobakterier er mikroorganismer som forekommer naturlig i innsjøer og elver. Under riktige forhold kan de samle seg i så store masser at de blir synlige i vannet som blågrønne striper, klumper eller flak, og da kan de utgjøre en helserisiko for mennesker, kjæledyr og husdyr. Bakteriene produserer lever- og nervegifter som kan gi hudutslett, øyeirritasjoner, oppkast og muskelsmerter. I fjor sommer omkom tre hunder etter kontakt med farlige oppblomstringer.

App for rapportering av oppblomstringer

Hundeeiere, badegjester, båtfolk, sportsfiskere og alle andre som tilbringer sommeren i eller rundt ferskvann kan nå rapportere algeoppblomstringer med en app kalt "Bloomin’ Algae". NIVA lanserer appen i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet og håper publikum vil ta den i bruk i sommer.

Med appen kan man selv registrere oppblomstringer og sende det direkte til forskere i NIVA. Forskerne vurderer sannsynligheten for at det er cyanobakterier og mulig risiko for mennesker og dyr. Man får rask tilbakemelding så brukeren får vite om det er en skadelig oppblomstring.

Registreringene i Bloomin’ Algae-appen vil bli brukt til å varsle lokale myndigheter og gi tidlig varsel til vannbrukere. Dataene som innhentes vil også hjelpe forskere med å forstå endringer i risiko for oppblomstring som følge av klimaendringer og ekstreme værhendelser.

Hvordan ser algeoppblomstringer ut?

Algene har ofte en blågrønn farge, noen ganger med turkise flekker eller bånd synlige når de hoper seg opp langs land. Vannet kan se ut som "spinatsuppe" eller ha et tynt, blågrønt flak på overflaten.

Det anbefales å holde små barn og kjæledyr borte fra vann med slikt grønt vann. Hvis man er bekymret for at man har vært i kontakt med cyanobakterier, bør man oppsøke lege eller veterinær.

– Cyanobakterier danner vanligvis oppblomstringer fra slutten av juni til høsten, sier Sigrid Haande, ferskvannsøkolog ved NIVA.

– Oppblomstring er spesielt vanlig i fylker som Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland, men vi vil gjerne ha et mer helhetlig bilde av oppblomstringer over hele landet.

Appen kan lastes ned fra Google Play og App Store.

For å lære mer om appen, cyanobakterier og oppblomstringer kan du besøke NIVAs nettsider: Informasjon om cyanobakterier (blågrønnalger) - NIVA

Kontakter

Bilder

Algeoppblomstringer kan gi et grønt skjær til vannoverflaten. (Foto: NIVA)
Algeoppblomstringer kan gi et grønt skjær til vannoverflaten. (Foto: NIVA)
Last ned bilde
Foto: NIVA
Foto: NIVA
Last ned bilde
Foto: NIVA
Foto: NIVA
Last ned bilde
Foto: NIVA
Foto: NIVA
Last ned bilde

Om NIVA

NIVA
NIVA
Økernveien 94
0579 Oslo

22 18 51 00https://www.niva.no/

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.

Følg pressemeldinger fra NIVA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NIVA

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye