Slik holder melken seg best i sommer

Pasteurisering forlenger holdbarheten
I Norge blir det meste av melken lavpasteurisert, noe som betyr at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder. Dette er en skånsom behandling som gjøres for å drepe uønskede mikroorganismer som enten kan forårsake sykdom eller forringe melken. Melken får dermed en stabil og god kvalitet, og samtidig lengre holdbarhet. Verken smak eller næringsinnhold i melk påvirkes nevneverdig av lavpasteurisering. Har du lagt merke til at noen melkevarianter kan stå i romtemperatur i butikk, eller at de har en ekstra lang datostempling trykket på emballasjen? Dette er melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) og denne melken har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes. Eksempler på dette er noen varianter av smaksatt melk og laktosefri melk.
Forskjell på «Siste forbruksdag» og «Best før»
«Siste forbruksdag» settes på lettbedervelige matvarer som ferskt kjøtt og fisk som kan bli helsemessig utrygge etter datoens utløp. En «best før»-dato handler derimot om hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Melk og meieriprodukter har nesten utelukkende «best før»-merking. Datomerkingen på meieriproduktene har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er opp til forbruker selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den. Blir vi flinkere til dette kan vi både spare penger og unngå unødvendig matsvinn.
Ikke sett melken i kjøleskapsdøren
For at melken ikke skal forringes må den håndteres og oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. Unngå derfor at melk blir stående lenge i solen på frokostbordet i sommer.
Når du handler melk i butikk er det lurt å kjøpe melk aller sist, og melken bør settes i kjøleskap straks du kommer hjem. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken, men det stemmer ikke siden melken fort kan bli utsatt for varierende temperaturer om døren åpnes ofte. Det beste er å plassere melken i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.
Melk kan fryses ned
Det er ingen grunn til å helle ut melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.
Fakta om melk og holdbarhet
- Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder.
- Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet.
- Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes.
- Melken bør oppbevares ved 0-4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å oppbevare melk i kjøleskapsdøren.
- Unngå å sette melk i sollys.
- Dekk godt til mat med sterk lukt så forandrer ikke melken smak.
- Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Halvparten av alle nordmenn spiser fortsatt matpakke23.11.2023 09:49:03 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle norske matpakken står fortsatt sterkt blant oss nordmenn. Omtrent halvparten har jevnlig med seg matpakke, og favorittpålegget er gulost.
Salget av norske meieriprodukter øker6.11.2023 07:06:15 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser en positiv utvikling i salget av meieriprodukter 3. kvartal 2023, sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. Størst økning har yoghurt og ost.
Tre gode grunner til å spise ost26.10.2023 10:38:35 CEST | Pressemelding
Siste fredag i oktober feires ostens dag, og i år feires dagen samtidig som oste-VM arrangeres i Trondheim. Norge har tidligere hevdet seg i konkurransen med to norske oster som verdensmestere. At ost smaker godt er nærmest udiskutabelt, her får du derfor tre andre grunner til å spise ost med god samvittighet.
Havregrøt mest populær: 900.000 nordmenn spiser den ukentlig20.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Havregrøt har sakte, men sikkert, inntatt sin posisjon som en av Norges mest trendy frokostretter. En ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at hele 22 prosent av befolkningen spiser havregrøt minst en gang i uken, noe som bekrefter havregrøtens popularitet.
Fra nesten kastet til neste middag - 5 tips til mindre matsvinn27.9.2023 11:27:27 CEST | Pressemelding
Et velkjent scenario for mange: Du åpner kjøleskapet og ser maten du nesten hadde glemt. Men i stedet for å kaste den, kan den bli morgendagens middag. Penger spart, og mindre matsvinn er veien til en fyldigere lommebok. Fredag 29. september markeres den internasjonale matsvinndagen. Opplysningskontorene i landbruket* gir deg fem tips til mindre matsvinn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom