Slik holder melken seg best i sommer

Pasteurisering forlenger holdbarheten
I Norge blir det meste av melken lavpasteurisert, noe som betyr at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder. Dette er en skånsom behandling som gjøres for å drepe uønskede mikroorganismer som enten kan forårsake sykdom eller forringe melken. Melken får dermed en stabil og god kvalitet, og samtidig lengre holdbarhet. Verken smak eller næringsinnhold i melk påvirkes nevneverdig av lavpasteurisering. Har du lagt merke til at noen melkevarianter kan stå i romtemperatur i butikk, eller at de har en ekstra lang datostempling trykket på emballasjen? Dette er melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) og denne melken har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes. Eksempler på dette er noen varianter av smaksatt melk og laktosefri melk.
Forskjell på «Siste forbruksdag» og «Best før»
«Siste forbruksdag» settes på lettbedervelige matvarer som ferskt kjøtt og fisk som kan bli helsemessig utrygge etter datoens utløp. En «best før»-dato handler derimot om hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Melk og meieriprodukter har nesten utelukkende «best før»-merking. Datomerkingen på meieriproduktene har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er opp til forbruker selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den. Blir vi flinkere til dette kan vi både spare penger og unngå unødvendig matsvinn.
Ikke sett melken i kjøleskapsdøren
For at melken ikke skal forringes må den håndteres og oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. Unngå derfor at melk blir stående lenge i solen på frokostbordet i sommer.
Når du handler melk i butikk er det lurt å kjøpe melk aller sist, og melken bør settes i kjøleskap straks du kommer hjem. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken, men det stemmer ikke siden melken fort kan bli utsatt for varierende temperaturer om døren åpnes ofte. Det beste er å plassere melken i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.
Melk kan fryses ned
Det er ingen grunn til å helle ut melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.
Fakta om melk og holdbarhet
- Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder.
- Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet.
- Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes.
- Melken bør oppbevares ved 0-4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å oppbevare melk i kjøleskapsdøren.
- Unngå å sette melk i sollys.
- Dekk godt til mat med sterk lukt så forandrer ikke melken smak.
- Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom