Forskjellen på spisskål og nykål
Forskjellig form og farge
Spisskål har en karakteristisk form som skyldes at bladene ikke bøyer seg så lett innover vekstpunktet, forklarer Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
- Konsistensen på både spisskål og nykål er ganske lik, de har begge løst knyttede, saftige blader. Smaken er mild og fin. Det finnes også rød spisskål, men jeg har enda til gode å se rød nykål.
Hvilken kål gir mest næring?
Næringsinnholdet i både nykål og spisskål er ganske likt som i vanlig hodekål. Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle, forklarer hun og fortsetter;
- Det er nok heller ikke så mange som tenker på kål som en kilde til Vitamin C. Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin. Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern.
Bærekraftig kål
Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Det er mange gode grunner til å spise norsk kål. Både det å dyrke, og det å spise kål, har lav innvirkning på miljøet forklarer Bogstrand Sagen.
- Frilandsgrønnsaker som kål krever lite ressurser og er en effektiv grønnsak å produsere. Det er med andre ord mange grunner til å spise mer kål, både hodekål, nykål, spisskål og alle andre spennende norske kålvarianter.
Oppskrifter med nykål og spisskål
Du kan bruke nykål og spisskål til de samme rettene. Velg norsk nykål og spisskål når det er tilgjengelig i butikken.
Slik damper du nykål og spisskål
Kremet nykålsalat med tagliatelle
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom