Forskjellen på spisskål og nykål
Forskjellig form og farge
Spisskål har en karakteristisk form som skyldes at bladene ikke bøyer seg så lett innover vekstpunktet, forklarer Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
- Konsistensen på både spisskål og nykål er ganske lik, de har begge løst knyttede, saftige blader. Smaken er mild og fin. Det finnes også rød spisskål, men jeg har enda til gode å se rød nykål.
Hvilken kål gir mest næring?
Næringsinnholdet i både nykål og spisskål er ganske likt som i vanlig hodekål. Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle, forklarer hun og fortsetter;
- Det er nok heller ikke så mange som tenker på kål som en kilde til Vitamin C. Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin. Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern.
Bærekraftig kål
Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Det er mange gode grunner til å spise norsk kål. Både det å dyrke, og det å spise kål, har lav innvirkning på miljøet forklarer Bogstrand Sagen.
- Frilandsgrønnsaker som kål krever lite ressurser og er en effektiv grønnsak å produsere. Det er med andre ord mange grunner til å spise mer kål, både hodekål, nykål, spisskål og alle andre spennende norske kålvarianter.
Oppskrifter med nykål og spisskål
Du kan bruke nykål og spisskål til de samme rettene. Velg norsk nykål og spisskål når det er tilgjengelig i butikken.
Slik damper du nykål og spisskål
Kremet nykålsalat med tagliatelle
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom