Forskjellen på spisskål og nykål
Forskjellig form og farge
Spisskål har en karakteristisk form som skyldes at bladene ikke bøyer seg så lett innover vekstpunktet, forklarer Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
- Konsistensen på både spisskål og nykål er ganske lik, de har begge løst knyttede, saftige blader. Smaken er mild og fin. Det finnes også rød spisskål, men jeg har enda til gode å se rød nykål.
Hvilken kål gir mest næring?
Næringsinnholdet i både nykål og spisskål er ganske likt som i vanlig hodekål. Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle, forklarer hun og fortsetter;
- Det er nok heller ikke så mange som tenker på kål som en kilde til Vitamin C. Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin. Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern.
Bærekraftig kål
Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Det er mange gode grunner til å spise norsk kål. Både det å dyrke, og det å spise kål, har lav innvirkning på miljøet forklarer Bogstrand Sagen.
- Frilandsgrønnsaker som kål krever lite ressurser og er en effektiv grønnsak å produsere. Det er med andre ord mange grunner til å spise mer kål, både hodekål, nykål, spisskål og alle andre spennende norske kålvarianter.
Oppskrifter med nykål og spisskål
Du kan bruke nykål og spisskål til de samme rettene. Velg norsk nykål og spisskål når det er tilgjengelig i butikken.
Slik damper du nykål og spisskål
Kremet nykålsalat med tagliatelle
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom