Ny æra for norsk kinakål
– Da ble den som oftest servert finstrimlet med hermetisk mais, ananas og rød paprika, som også var «eksotisk» på den tiden. Utover på 90-tallet øker forbruket av salater, inkludert flere norske varianter. Nå er kinakålen på vei til å bli trendy igjen, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Norsk kinakålsesong forlenget
Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, er en av de største kinakålprodusentene i Norge. Hun forteller at det er en super kvalitet på årets avling.
- Nå er sesongen godt i gang og den varer lenge, forteller hun. - Produsentene i Lier har gått sammen om et kontrollert atmosfærelager for å øke kinakålsesongen. Dermed får vi frisk kinakål i en lengre periode. Kinakålen som høstes i september/oktober legges på lageret og holder godt utover vinteren. Kinakålen har lengere holdbarhet enn andre salattyper, blant annet fordi den ikke oksiderer i snittflatene.
Kinakål på nye måter – varmebehandling hever smaken
Mange har fått øynene opp for å varmebehandle kinakålen.
- Det er smart og anbefales. Ved varmebehandling kommer den fine søtlige smaken på kinakålen fram. Kinakål kan med fordel smørdampes, gratineres, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter, wok og annen asiatisk mat, tipser Toril og legger til at den ikke må kokes for lenge for da mister den smaken.
Grillet kinakål må du prøve i sommer, sier Toril. Det blir fort en favoritt. Skjær kinakålen i båter og grill dem til de har fått fine grillstriper og er møre. Det er enkelt.
- En annen rett du må prøve med kinakål er å bake den i smakfull tomatsaus. Det er en nydelig og enkel rett som gjerne kan serveres til middagen.
Koreansk nasjonalrett – Kimchi - en fermentert variant
En rett som er blitt veldig populær er den koreanske klassikeren kimchi. Det er en fermentert rett hvor kinakålen er hovedingrediens. Den får du overalt i Korea. Her får du en enkel utgave av kimci som du må prøve.
Fakta om kinakål
- Kinakål har både lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
- Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost. I Europa har kinakål vært dyrket siden midten av 1900-tallet.
- Norsk kinakål dyrkes i store deler av landet, fra Frosta i Trøndelag og sørover.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom