Ny internasjonal seier for skeives rettigheter
FNs menneskerettighetsråd vedtok etter lang diskusjon å opprettholde en uavhengig menneskerettighetsekspert på beskyttelse mot vold og diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet.
Stryket mandat
Den viktige avstemmingen ble avholdt torsdag og resulterte i at 23 land stemte for, 17 mot og 7 land stemte avholdne. Mandatet representerer en styrking av rollen til den uavhengige FN-eksperten.
I det vedtatte mandatet er det for første gang inkludert kritikk av lovgivning som kriminaliserer likekjønna sex og kjønnsidentitet og oppfordrer stater til å kjempe mot vold og fjerne diskriminerende lovgivning basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet.
Islamske stater ville svekke mandatet
På vegne av et flertall av medlemmene i OIC (organisasjonen av islamske stater) fremmet Pakistan 13 forslag for å svekke mandatet. 12 av disse ble avvist av rådet.
Sex og Politikk har sammen med sin internasjonale organisasjon IPPF (International Planned Parenthood Federation) vært med i forarbeidet som ble initiert av ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) til støtte for fornyelsen av mandatet. Totalt har 1256 ikke-statlige organisasjoner fra 147 land og territorier støttet opp om en kampanje for å fornye mandatet. Det brøt ut stor jubel og gledesscener da avstemmingsresultatet var klart.
- Viktig annerkjennelse fra FN
Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk, var til stede under avstemmingen og uttryker stor glede over vedtaket.
- Dette vedtaket er en viktig annerkjennelse av den diskriminering og vold som eksisterer mot skeive i hele verden av den viktigste menneskerettighetsmekanismen i FN-systemet, uttaler Olsen.
- Spesielt med tanke på at rådet i denne perioden er sammensatt av mange flere land der det stadig skjer brudd på menneskerettighetene, enn ved forrige gang mandatet var oppe til avstemming, kan dette vedtaket sees på som spesielt bra.
Etter at det første gang ble utarbeidet i 2016, og så fornyet i 2019, har mandatet til den uavhengige eksperten innenfor dette saksområdet fått stadig større støtte blant FNs nasjoner og regioner. Denne gangen var det syv land fra Latin-Amerika som sto bak fornyelsen av mandatet; Argentina, Brasil, Chile, Colombia, Costa Rica, Mexico og Uruguay, som i tillegg har fått støtte og fra 60 andre land fra alle FN-regionene i sitt arbeid.
Den uavhengige eksperten vurderer implementeringen av internasjonal menneskerettighetslov ved å være i dialog med stater, og samarbeide med andre FN-organisasjoner og regionale sammenslutninger for å adressere vold og diskriminering.
Fokus på blant annet «konverteringsterapi»
Siden 2016 har verden lært mer om virkningen av kriminalisering av likekjønnede forhold mellom samtykkende voksne, behovet for å juridisk anerkjenne en persons kjønn, barrierene for sosial inkludering og viktigheten av å samle inn data relatert til LHBT-personers liv, skader forårsaket av såkalt «konverteringsterapi» og så videre.
FN-eksperten har også fokusert på det å forhindre diskriminering, og har nylig gjennomført besøk til land som Argentina, Georgia, Mosambik, Tunisia og Ukraina.
Den uavhengige FN-eksperten på beskyttelse mot vold og diskriminering basert på seksuell legning og kjønnsidentitet er oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd. Mandatet ble etablert i 2016 og holdes for tiden av Victor Madrigal-Borloz fra Costa Rica.
Privat til redaksjonen:
Daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen er i Genève, og er tilgjengelig for eventuelt kommentarer.
Nøkkelord
Kontakter
Tor-Hugne OlsenDaglig leder
Tel:488 42 771torhugne@sexogpolitikk.noTore AasheimMedievakt/Pressekontakt
Tel:97 08 04 00tore@sexogpolitikk.noBilder
Lenker
Om Sex og Politikk
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 140 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Gratulerer alle norske kvinner - vi fortsetter kampen!3.12.2024 16:33:15 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer alle norske kvinner med ny abortlov, samtidig som vi lover å fortsette kampen slik at norske kvinner får full råderett over egen kropp!
De nordiske landene ruster seg mot politiske uår for seksuelle rettigheter29.11.2024 15:33:57 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer Nordisk Ministerråd som onsdag denne uken lanserte «Pushing for Progress», en erklæring for å styrke likestilling inkludert særlig kjønns- og seksualitetsmangfold og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
Presseinvitasjon: Tverrpolitisk seminar på Stortinget om kvinnelig omskjæring27.11.2024 10:17:24 CET | Pressemelding
Stortingets tverrpolitiske nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) og Sex og Politikk inviterer til seminar om den globale innsatsen for å få slutt på kvinnelig omskjæring (FGM).
Trumps valgseier vil ramme unge kvinner og fattige over hele verden6.11.2024 12:05:55 CET | Pressemelding
Resultatene er inne – vi står overfor en ny periode med Donald Trump som president i verdens mektigste land. Det er dårlig nytt for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for kvinner og fattige.
Presseinvitasjon: Retten til å bestemme over egen kropp – også for de mest marginaliserte5.11.2024 16:37:50 CET | Pressemelding
Sex og Politikk, SNU, Utenriksdepartementet, UNFPA og FN-sambandet inviterer til den norske lanseringen av FN-rapport om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på NTNU i Trondheim.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom