Sånn griller du grønnsaker
- Flere kan med fordel grille mer av det grønne. Balanser sommermåltidet med grillede fargerike grønnsaker og la de få mer plass på tallerken, oppfordrer kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Disse grønnsakene griller vi oftest
Undersøkelsen viser at det grilles mest løk, paprika og tomat. Ungdom og unge voksne griller gjerne squash og asparges, mens brokkoli og purre er mer grillgrønnsaker for de eldre. Det er som oftest husstandene med høy inntekt som velger grønnsaker på grillen.
- Det mange ikke vet, er at absolutt alt smaker godt på grillen, både grillede grønnsaker og grillet frukt. Og det er enkelt å få til et godt resultat, sier Toril.
Sånn griller du grønnsaker
Det er enkelt å grille grønnsaker. Bud nummer én er at grillen må være skikkelig varm før du setter i gang. Da får det beste resultatet. En gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter trenger 25-30 minutter på å bli varm.
Video: Slik griller du grønnsaker.
Derfor bør du spise grønnsaker
Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.
- For at vi skal spise nok gjennom dagen er en god huskeregel at halve tallerken bør være grønnsaker/frukt, og husk potetene tilhører den andre halvdelen, avslutter Toril Gulbrandsen.
Grønnsaksskiver og - båter grilles på direkte varme
Grønnsaker som blomkål, squash, neper og brokkoli skjæres i 1 cm tykke skiver. Gulrøtter kan deles i to på langs. Da ligger de stødig på grillen. Nykål skjæres i båter. Rødløk deles i to. Dette legges på direkte varme på grillen. Alt pensles med olje rett før og underveis. Bruk gjerne en nøytral olje som tåler høy temperatur. La grønnsakene får fine grillstriper før du snur dem.
Grill gjerne en halv sitron og press noen dråper av den over grillede grønnsaker. Det hever smaken.
Forskjellige typer grillede grønnsaker blir et nydelig og vakkert innslag på sommerserveringen. De kan serveres varme, lune og kalde, og passer også ypperlig til tapas og i salater. Tzatziki og hummus er også nydelig til grillede grønnsaker.
Lag foliepakker med finsnittede grønnsaker
Sesongens herlige grønnsaker kan snittes fint opp og blandes med litt olje og urter og pakkes i folie. Legg pakkene på indirekte varme. De passer seg selv mens du griller resten. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i slike pakker. Det er smart at størrelsen på bitene er jevne.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom