Ny værradar i Finnmark gir bedre varsling

Med værradaren som bygges på Rássegálvárri i Kautokeino kommune dekkes et hull i værvarslingen i Norge.
– Indre Troms og Finnmarksvidda har vært en blindsone, sier Justyna Wodziczko, avdelingsleder for Vervarslinga i Nord-Norge i Tromsø.
Bedre nedbørsvarsel
Sammen med værradarene i Hasvik på Sørøya og i Berlevåg i Varanger vil radaren på Rássegálvárri særlig bidra til bedre nedbørsvarsler i Finnmark. Det vil bli mulig å følge med på nedbøren både i nåtid og i de nærmeste 90 minuttene, noe som ikke har vært et tilbud i området så langt. 90-minuttersoversikten er i dag tilgjengelig for resten av landet på Yr.no.
– For oss som jobber med værvarsling vil den gi et bedre bilde av hva som kommer fra sør og fra øst. Det vil være nyttig for folk som kjører på E8, som kan være utfordrende værmessig. Det blir også et godt verktøy for folk som skal på tur i fjellet, sier Justyna Wodziczko.
Økt sikkerhet
Værradaren i Finnmark vil bidra til økt sikkerhet også på andre måter. Den vil sørge for bedre værdata for ambulansefly og annen flytrafikk, og den vil gi godt grunnlag for NVE til å varsle om skred- og rasfare.
På sikt kan den også lære oss mer om hva slags klima vi kan vente oss i fremtiden.
– Radaren vil indirekte bidra til å gi meteorologene bedre modeller å jobbe med. Den kan bli et viktig verktøy for å overvåke endringer i klimaet, sier Wodziczko.
Ideell beliggenhet
Den nye radaren bygges et sted der det tidligere har stått to radarer som Forsvaret har eid. Disse var planlagt revet, og Meteorologisk institutt har bistått i rivningen.
– Infrastrukturen er på plass og området er flatt og fint, forteller Kjetil Stiansen, avdelingsleder for drift av observasjonssystemer ved Meteorologisk institutt.
Et slikt radaranlegg må legges til et sted med strøm og kommunikasjon. Radaren har en rekkevidde på 240 kilometer og må ikke ligge for lavt eller i nærheten av fjell. Da vil signalene blokkeres.
På grunn av jordas krumning må det heller ikke ligge for høyt, slik at områder som ligger langt unna går under signalene som sendes ut i en rett linje.
Radaren på Finnmarksvidda blir tolvte stasjonære værradaren i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Pernille AmdahlKommunikasjonsrådgiverMeteorologisk institutt
Tel:41685884pernillea@met.noBilder

Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom