Rekordvarm juni
Snittemperaturen for hele landet lå 1,5 grad over normalen i juni. Det var en svært varm måned i Troms og Finnmark og deler av Østlandet. Det ble satt ny fylkesrekord i Troms og Finnmark for høyeste maksimumstemperatur med 32,5 grader på Banak i Porsanger 29. juni.
Se hele månedsrapporten med rekordtabell her.
På Svalbard satte både Svalbard lufthavn og Ny-Ålesund rekord for varmeste juni. 76 værsstasjoner registrerte tropedag i juni, det vil si temperaturer over 30 grader. 25 værstajoner registrerte tropenatt i juni, det vil si at temperaturen ikke på noe tidspunkt gjennom døgnet sank under 20 grader.
Rekordhøye temperaturer
Hele 44 stasjoner satte rekord for høyeste maksimumstemperatur målt i juni måned. 22 av disse var i Troms og Finnmark, 16 i Nordland. Trøndelag registrerte tre rekorder, Rogaland to og Svalbard en.
For hele landet ble juni den tiende varmeste vi har registrert siden målingene startet i 1900. Flere stasjoner i Innlandet og Troms og Finnmark hadde en snittemperatur på to grader over normalen. Natt til 29. juni hadde flere enn 20 stasjoner tropenatt, det vil si at temperaturen gjennom døgnet aldri sank under 20 grader. Måsvik hadde den høyeste minimumstemperaturen, den sank ikke på noe tidspunkt under 22,8 grader.
- De høye temperaturene er et tydelig signal på klimaendringene. Sommeren blir i snitt både lengre og varmere, og vi får flere temperaturtopper, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Svært varmt i Arktis
Den høyeste snittemperaturen hadde Svalbard lufthavn med 6 grader gjennom juni. Det er 2,4 grader over normalen, og den høyeste månedstemperaturen som er registrert her i juni. Den forrige rekorden var fra 2007 på 5,7 grader.
Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på 5,7 grader, 2,9 grader over normalen. Også det er den høyeste månedstemperaturen som er registrert i juni. Den gamle rekorden var på 4,2 grader fra 2006. Også på Bjørnøya var juni en varm måned med en snittemperatur på 4,7 grader, 1,8 grader over normalen. For andre gang registrerte Bjørnøya temperatur over 20 grader, målt 29. juni. Første gang var i 1953.
- Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Det er ingen steder i verden at oppvarmingen går raskere enn på Svalbard.
De varmeste stasjonene var:
- Drammen - Berskog (Viken) 17,2 grader (1,9 grader over normalen)
- Sarpsborg (Viken) 16,9 grader (2,0 grader over normalen)
- Oslo – Hovin (Oslo) 16,8 grader (1,1 grader over normalen)
Regnet er tilbake
Sør-Norge, som hadde en svært tørr vår, fikk i all hovedsak normalt med nedbør i juni. Unntaket var Innlandet hvor måneden var til dels svært våt, hvor flere stasjoner fikk mellom 50 og 100 prosent mer nedbør enn normalt. Dessuten hadde deler av Agder en svært tørr måned.
Deler av juni måned var svært våt i Nordland, hvor flere stasjoner fikk mellom 50 og 100 prosent mer nedbør enn normalt. Relativt tørrest var det i Troms og Finnmark med 50-70 prosent mindre nedbør enn normalt for juni måned.
For hele landet sett under ett, var nedbøren i juni nær normalen.
To stasjoner på Svalbard hadde betydelig nedbør i juni. Jan Mayen fikk 90 prosent mer nedbør enn normalt, mens Hopen fikk 72 prosent mer nedbør enn normalt.
De våteste stasjonene var:
- Lurøy (Lurøy, Nordland) 350,7 millimeter (88 prosent mer nedbør enn normalt)
- Brekke i Sogn (Gulen, Vestland) 253,2 millimeter (43 prosent mer nedbør enn normalt)
- Gullfjellet (Bergen, Vestland) 247,8 millimeter (26 prosent mer nedbør enn normalt)
Nøkkelord
Kontakter
Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358
Jostein MamenKlimaforskerMeteorologisk institutt
Kan nås på telefon kl 8-15.45 på ukedager
Bilder
Lenker
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Er du lei av hålke og sørpe?16.1.2025 13:07:43 CET | Pressemelding
Isglatte veier, vanskelige kjøreforhold og brodder på skoene. Det har blitt mer hålkeføre de siste tiårene, og store deler av Norge vil få enda mer.
Det vil regne mye mer på Vestlandet i fremtiden13.1.2025 15:12:41 CET | Pressemelding
Deler av Vestlandet forbereder seg nå på væromslag. Flere steder er det varslet fra 60 til 90 millimeter regn i løpet av 24 timer. Ny forskning viser at vestkysten av Norge kan forvente flere dager med mye regn. Hvor stor økningen blir er avhengig av hvor mye klimagasser vi slipper ut.
Havet “kokte” i 20248.1.2025 10:01:00 CET | Pressemelding
Fjoråret passerte for første gang 1,5 grader over det førindustrielle gjennomsnittet. Havet bidro sterkt til denne rekorden. Og når havet “koker”, påvirker dette også mange andre prosesser.
Været i Norge i 20248.1.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
For landet sett under ett ble året det tredje varmeste og tredje våteste vi noen gang har registrert. I Nord-Norge ble året det varmeste.
Desember var mild og våt2.1.2025 15:19:50 CET | Pressemelding
Desember endte 1,7 grader over normalen og var i gjennomsnitt 30 prosent våtere. Samtidig fikk vi ny norgesrekord for maksimumstemperatur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom