Utviklingsfondet

Utviklingsfondet-støttet prosjekt dobler inntekten til 3000 bønder i Etiopia

Del
Tomat- og kålavlingene til småbøndene i Etiopia økte med 100 % de siste to årene som resultat av prosjektet. Bøndene fikk derfor mer enn dobbelt så høye inntekter sammenlignet med inntektsnivået før prosjektstart.

I 2019 initierte Utviklingsfondet prosjektet Sustainable Vegetable Value Chain (SVVC) for å forbedre levekårene til over 3000 etiopiske småbønder i Amhara, i tillegg til å fordoble eksporten av grønnsaker fra 50 mellomstore og store bønder i Tigray-regionen. Bøndene mottok frøplanter av høy kvalitet mens to av Utviklingsfondets samarbeidspartnere i Etiopia ga trening for optimalisert vekst, for eksempel angående riktig dosering og bruksfrekvens av gjødsel og plantevernmidler. Til tross for koronapandemien og den pågående væpnede konflikten i Etiopia, er Utviklingsfondet nå i ferd med å ferdigstille pilotprosjektet, med gode resultater.

Ettersom disse tiltakene er avhengig av effektiv informasjonsstyring samarbeidet Utviklingsfondet med Farmforce. Farmforce har en skalerbar software som er utviklet for å samle og prosessere data fra matindustrien. Dette erstatter den manuelle papirbaserte metoden for å dokumentere landbruksprosesser som trening, bruk av plantevernmidler, aktiviteter og avlinger.

«Fordelen med denne teknologien sammenlignet med et konvensjonelt prosjekt er at man kan ha kontroll på aktivitetene, fra forberedelser til markedsføring,» sier Alemayehu Sitotaw, Senior Agri-Business & Vegetable Value Chain Advisor i Utviklingsfondet.

I en brukerundersøkelse utført av Utviklingsfondet beskrev feltarbeiderne fordeler som høyere datakvalitet og bedre rapportering, mindre arbeidsmengde og mer effektiv prosjektledelse. Brukerne anbefale å utvide bruken av nettbaserte applikasjoner for matsporing.

Til tross for kontinuerlige forstyrrelser på grunn av koronapandemien og den pågående væpnede konflikten i Etiopia, oppnådde SVVC-prosjektet gode resultater i 2021. Tomat- og kålproduktiviteten økte med 100 % fra prosjektets oppstart. Ved å dra fordel av økte avlinger, doblet bøndene inntektene sine sammenlignet med nivået før oppstart. Med salgsinntekter fra grønnsaksavlingen investerte bøndene i husdyr eller familierelaterte utgifter som skolepenger og klær, og fikk dermed forbedret livskvalitet.

«Bøndene tjener mer,» sier Ulf Flink, Utviklingsfondets landdirektør i Etiopia/Somalia. «De kan brødfø familiene sine med salg av grønnsaksavlingene. Og de fortsetter med å produsere på et høyere nivå enn før prosjektet startet,» sier han.

Når prosjektet avsluttes er det et mål å utvide det til andre deler av landet, der bønder fortsatt lever svært nært fattigdomsgrensen.

«80 prosent eller mer av innbyggerne er småbønder,» sier Flink. «Det er et behov for å øke effektiviteten og produksjonen av grønnsaker i Etiopia,» sier han.

I tillegg har Utviklingsfondet et annet stort mål, nemlig å doble eksporten av grønnsaker fra mellomstore og store bønder i landet. Dette var et av målene fra den første fasen i prosjektet, men krigen i landet har hindret planene.

«Forhåpentligvis kan vi arbeide med dette segmentet i landbruket i andre deler av landet – eller i Tigray – i den neste fasen av prosjektet,» sier Flink. «Vi vil hjelpe dem med forretningslisenser og med å øke profesjonaliteten i produksjonen. Med dette kan de nå ut til regionale og internasjonale markeder og bli konkurransedyktige,» sier Flink.

Nøkkelord

Kontakter

Ulf Flink, Utviklingsfondets landdirektør i Etiopia/Somalia
ulf@utviklingsfondet.no
+47 40 34 01 44 /+25 19 11 51 66

Bilder

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye