Norad

Enormt behov for investeringer i fornybar energi i Afrika, viser ny rapport

Del
De totale energiinvesteringene i Afrika må dobles årlig for å oppnå målet om tilgang på ren og rimelig energi til alle innen 2030, viser en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA). – Rapporten viser med all tydelighet at å få opp de private investeringene i fornybar er avgjørende dersom vi skal lykkes med å nå klimamålene globalt, sier Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad.
Solceller utenfor FNs hovedkontor i Juba, Sør-Sudan. Foto: Kube Energy
Solceller utenfor FNs hovedkontor i Juba, Sør-Sudan. Foto: Kube Energy

Afrika har store forekomster av kull og gass, men også enorme muligheter for fornybar energi. Hele 40 prosent av verdens potensial for solenergi ligger i Afrika, men bare to prosent av verdens investeringer i fornybar energi skjer på det afrikanske kontinentet.  

African Energy Outlook”, en omfattende studie om Afrikas energibehov gjennomført av Det internasjonale energibyrået (IEA), ble lansert mandag. Norad har finansiert studien. Målet med arbeidet har vært å få en grundig og faktabasert studie, som kan legge grunnlaget for arbeidet på energiområdet i Afrika i tiden framover.  

IEA har utarbeidet et nytt scenario som ligger til grunn for arbeidet. Dette forutsetter at alle afrikanske energibaserte mål blir oppfylt i 2030. Bakteppet er en meget krevende situasjon i verden preget av etterdønningene etter pandemien og der krigen i Ukraina bidrar til at tre kriser (energi, klima og mat) samtidig. 

Studien viser blant annet at det er nødvendig med en dobling av årlige energi investeringer til 250 milliarder i året for Afrika.To tredeler av disse investeringene må gå til fornybar energi. Det meste av disse investeringen må fortsatt komme i form av utenlandsk kapital. 

– Mange kommersielle aktører opplever risikoen for investeringer på det afrikanske kontinentet som for stor. Dette er svært krevende markeder preget av krig og konflikt som mange private aktører vegrer seg for å gå inn i. Bistanden kan bidra med å redusere risiko ved bruk av garantier. Dette er derfor en satsing for bistanden framover. En investert bistandskrone i garantier kan gi tjuegangen tilbake i private investeringer, sier Solhjell. 

Fakta om garantier som virkemiddel for økte investeringer i fornybar energi:

  • Under klimatoppmøtet i Glasgow i november 2021 lanserte Norge økt støtte til internasjonale garantiinstitusjoner. De skal forsikre næringslivet i deres investeringer i de mest krevende landene. Det er snakk om skreddersydde garantiforsikringer til en samlet verdi av inntil 1,5 milliarder kroner. Slik kan relativt små summer bidra til store klimagevinster innen fornybar energi i verdens fattigste land.

  • Ferske tall fra International Energy Agency (IEA) viser at finansiering er en «missing link» for å øke realiseringen av ren energi i utviklingsland. For å få verdenssamfunnet tilbake på sporet av 1,5-gradersmålet, må årlige investeringer til rene energiprosjekter øke med 4 billioner USD innen 2030.

  • Én bistandskrone til garantier kan ventes å utløse rundt 20 ganger i privat kapital. Det mest effektive virkemiddelet for å mobilisere privat kapital til utviklingsformål er garantier, ifølge tall fra OECD.

Les mer og last ned rapporten  African Energy Outlook 2022. 

Kontakter

Bilder

Solceller utenfor FNs hovedkontor i Juba, Sør-Sudan. Foto: Kube Energy
Solceller utenfor FNs hovedkontor i Juba, Sør-Sudan. Foto: Kube Energy
Last ned bilde
Bård Vegar Solhjell, direktlr, Norad
Bård Vegar Solhjell, direktlr, Norad
Last ned bilde

Om Norad

Norad
Norad
Bygdøy allé 2
0257 Oslo

+47 23 98 00 00http://norad.no

Norad er direktoratet for utviklingssamarbeid. Vi jobber for at verden skal nå FNs bærekraftsmål. Sammen med våre partnere og på vegne av Norge jobber Norad for en grønnere framtid i en verden uten fattigdom. Menneskerettighetene skal respekteres og ingen utelates. Gjennom kunnskap og samarbeid sørger vi for at norske bistandsmidler bidrar til global utvikling. Sammen beveger vi verden.

Følg pressemeldinger fra Norad

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norad

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom