Avinor

Nytt system vil varsle piloter om droner

Del
Norsk luftambulanse og Avinor samarbeider om et nytt dronevarslingssystem, som gir helikopterpiloter varsel dersom de flyr i nærheten av droner.
Norsk luftambulanse og Avinor samarbeider om et nytt dronevarslingssystem, som gir helikopterpiloter varsel dersom de flyr i nærheten av drone (Foto: Avinor)
Norsk luftambulanse og Avinor samarbeider om et nytt dronevarslingssystem, som gir helikopterpiloter varsel dersom de flyr i nærheten av drone (Foto: Avinor)

Omtrent 500 000 nordmenn eier én eller flere droner. Til nå har det manglet et sanntidssystem som varsler helikoptrene om hvor dronene flyr til enhver tid

Det ville Avinor Flysikring og Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjøre noe med. De har nå gått sammen for å opprette et nytt varslingssystem, beregnet på bemannet luftfart og spesielt politi-, rednings- og ambulansehelikopter.

– Legehelikoptrene flyr ofte utenfor kontrollert luftrom og må kunne lande nesten hvor som helst, for eksempel ved ulykker, søk- og redning, sier flygesjef Lars Erik Bragstad i Norsk Luftambulanse Helikopter.

Han forklarer at nysgjerrige droneflygere ofte dukker opp på samme type hendelser.

– Kollisjon mellom helikopter og drone kan være svært alvorlig, og derfor utvikler vi nå vårt eget dronevarslingssystem, forklarer han.

Dronevarslingen ble satt i drift 1. juni og er nå til utprøving blant utvalgte brukere. 

– Dette er første steg på veien for å vise bemannet luftfart hvor ubemannet luftfart befinner seg. På sikt vil det komme store internasjonale systemer for dronevarsling, men vi har ikke tid til å vente, og prøver å løse problemet her og nå, sier Bragstad. 

Direkte kontakt mellom drone og helikopter

I varslingssystemet kan droneflygere registrere droneflygningen rett på nettsiden eller i mobil-appen. Da vil alle brukere av systemet umiddelbart få et varsel.

– Varslene kommer gjennom Norsk Luftambulanses værkamerasystem HemsWX, og så godt som alle helikopteroperatører og flyklubber i Norge bruker allerede systemet, forklarer Bragstad.

For droneflygeren som ønsker det kan kontaktinformasjonen deres vises for mannskapene. Da kan mannskapet kontakte flygeren direkte dersom de flyr inn i samme luftrom.

Videreutvikler luftfarten i en sikrere retning

Hver måned mottar Avinor mellom 300 og 400 forespørsler om droneflyvninger via appen Ninox Drone. Systemet blir nå tilrettelagt slik at innmeldte droneflygninger i Ninox også gir dronevarsler i HemsWX.

– Avinor er en aktiv deltaker i dronebransjen og luftfarten. Samarbeidet med Norsk Luftambulanse vil øke sikkerheten i luftrommet for den bemannede luftfarten, sier konserndirektør for Avinor Flysikring, Jan Gunnar Pedersen i Avinor.

Samtidig legger Avinor til rette for at droneflygere enklere kan forstå hvilke krav og tillatelser de må forholde seg til, og på den måten gjøre luftrommet tryggere for alle parter

– Denne type samarbeid er viktig for å videreutvikle luftfarten i en sikrere retning gjennom bruk av ny teknologi, og vi er glade for å kunne samarbeide om dette, avslutter Pedersen.

Dronevarslene er også tilgjengelig for AMK-sentralenes luftambulansekoordinatorer, Hovedredningssentralen, helikopterbasene og andre brukere av systemet.

Faktaboks

  • Varslene kommer gjennom Norsk Luftambulanses værkamerasystem HemsWX.
  • Systemet benyttes i dag av bemannet luftfart i Norge som beslutningsstøtte under planlegging og gjennomføring av helikopteroppdrag.
  • Drift og utvikling av systemet finansieres av Stiftelsen Norsk Luftambulanses støttemedlemmer og støttebedrifter.

Kontaktpersoner i Norsk Luftambulanse: 

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Norsk luftambulanse og Avinor samarbeider om et nytt dronevarslingssystem, som gir helikopterpiloter varsel dersom de flyr i nærheten av drone (Foto: Avinor)
Norsk luftambulanse og Avinor samarbeider om et nytt dronevarslingssystem, som gir helikopterpiloter varsel dersom de flyr i nærheten av drone (Foto: Avinor)
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Drammensveien 144
0277 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye