Meteorologisk institutt

Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden

Del
Ingen steder i verden går oppvarmingen raskere enn på Svalbard. Nå viser en fersk studie at temperaturøkningen er dobbelt så stor som forskerne hittil har observert.
Sjøisen smelter og med det øker lufttemperaturen i områdene ved Barentshavet raskt. Foto: Ketil Isaksen
Sjøisen smelter og med det øker lufttemperaturen i områdene ved Barentshavet raskt. Foto: Ketil Isaksen

Med nye måleserier fra værstasjoner nord og øst på Svalbard har forskere fra Meteorologisk institutt dokumenter at oppvarmingen i disse områdene faktisk er dobbelt så stor som i Longyearbyen og Ny-Ålesund i vest. Bare de siste 20 årene har temperaturen nordøst på Svalbard økt med over fem grader.

- Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt og leder av den nye studien som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports onsdag.

De nye resultatene overgår alt vi kjenner når det gjelder observerte temperaturendringer. Ingen andre steder på kloden ser ut til å ha større oppvarming enn nettopp over det nordlige Barentshavet.

Mer ekstremvær

Den eksepsjonelle oppvarmingen kan føre til mer ekstremvær i Nord-Amerika, Europa og Asia.

- Dette er et varsku om hva som kan skje i resten av Arktis, sier Isaksen.

Det er den smeltende havisen som er hovedgrunnen til at temperaturen på land øker så mye som den gjør. Isen har tidligere ligget som et kjølende teppe over Barentshavet, og når den forsvinner stiger lufttemperaturen kraftig. 

- Den tydelige sammenhengen mellom smeltningen av havis og oppvarmingen er tydelig dokumentert i studien vår, sier Isaksen.

Meteorologisk institutt overvåker utbredelsen av havisen ved Svalbard og i Arktis daglig gjennom tjenesten cryo

Sånn gjorde de det:


Forskerne har utarbeidet, kvalitetskontrollert og analysert et nytt og stort datasett fra værstasjoner på øygruppene Svalbard og Frans Josef Land i det nordlige Barentshavet. Datasettet har en unik romlig dekning, og strekker seg lengre tilbake enn det som tidligere har vært tilgjengelig. For første gang har det vært mulig å studere observerte temperaturendringer fra det nordlige og østlige Svalbard.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sjøisen smelter og med det øker lufttemperaturen i områdene ved Barentshavet raskt. Foto: Ketil Isaksen
Sjøisen smelter og med det øker lufttemperaturen i områdene ved Barentshavet raskt. Foto: Ketil Isaksen
Last ned bilde

Lenker

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Polhavets fortid og framtid er tema i en stor forskingskonferanse i Tromsø2.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding

Det store norske forskingsprosjektet Arven etter Nansen har studert klima- og økosystemforandringene i det nordlige Barentshavet i sju år. Prosjektet organiserer nå en stor internasjonal avslutningskonferanse i Tromsø den 6.–9. november 2023 med 250 forskere fra Norge og 18 andre land. Hovedfokuset i konferansen er å sette det nye kunnskapsgrunnlaget fra Barentshavet sammen med forskningsresultater fra ander deler av Arktis og danne et grunnlag for forståelse og bedre forvalting av hele Polhavet. Tromsø er dermed, 130 år etter starten på Nansens Fram-ekspedisjon, igjen porten til en ny forståelse for Arktis.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom