Fem spørsmål og svar om feriepenger

Finner du ikke svar på det du lurer på, kan du ta lese om feriepenger på nettsiden vår eller ringe, chatte eller sende oss en e-post.
Når får jeg utbetalt feriepenger?
Etter ferieloven skal feriepengene utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, hvis ikke annet er avtalt. Deles ferien opp, skal feriepengene deles tilsvarende. Veldig mange virksomheter har avtale om at feriepengene utbetales en bestemt måned, for eksempel i juni.
Hvordan kan jeg finne ut hva jeg får i feriepenger?
Feriepenger beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret, året før ferien avvikles. På lønns- og trekkoppgaven fra i fjor, skal feriepengegrunnlaget komme frem.
Feriepengene skal utgjøre minimum 10,2% av feriepengegrunnlaget. I virksomheter med tariffavtale, kan prosentsatsen være høyere. For arbeidstakere som er over 60 år, skal prosentsatsen være 2,3% høyere enn den vanlige satsen.
Jeg begynte i ny jobb 1. januar. Vi har utbetaling av feriepenger i juni. Nå hevder arbeidsgiver at jeg verken får lønn eller feriepenger i juni. Stemmer dette?
Ja, det stemmer. Ferie er ulønnet fritid. Det er feriepengene opptjent i fjor som skal dekke lønnsbortfallet som oppstår når du avvikler ferien.
I dette tilfellet, er det feriepengene du opptjente hos tidligere arbeidsgiver som dekker lønnsbortfallet når årets ferie skal avvikles. Disse fikk du enten utbetalt når du sluttet hos forrige arbeidsgiver, eller så vil du få disse fra forrige arbeidsgiver nå i juni. Dersom du ikke var i jobb i fjor, har du uansett rett til å ta ferie, men altså ikke rett til feriepenger.
Jeg var student deler av fjoråret, og har ikke full opptjening av feriepenger. Må jeg avvikle full ferie?
Nei, ferieloven åpner for at arbeidstakere kan frasi seg retten til feriefritid dersom feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under ferien.
Jeg var sykemeldt store deler av fjoråret. Påvirker dette retten til feriepenger?
Arbeidsgiver skal betale sykepenger de 16 første dagene ved en sykemelding. Det skal også beregnes feriepenger for denne perioden. Etter arbeidsgiverperioden betaler folketrygden feriepenger for inntil 48 sykemeldingsdager hvert opptjeningsår.
I de tilfellene der arbeidsgiver forskutterer lønn ved sykemelding, vil det bero på konkrete avtaler/tariffavtaler om det skal betales feriepenger som normalt.
Se også:
Les mer:
Nøkkelord
Kontakter
Trine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noBilder

Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Fortsatt behov for tilsyn med arbeidsvilkår i landbruket1.4.2025 13:18:32 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomførte i fjor rundt 150 tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i grøntnæringen i landbruket. Selv om mange arbeidsgivere hadde god kontroll på regelverket, fant vi en rekke brudd på grunnleggende lovkrav.
Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Sykdomsforebygging er det viktigste20.3.2025 12:04:48 CET | Pressemelding
– Skal velferdssamfunnet i Norge fortsette som i dag, må vi bli flinkere til å forebygge arbeidsrelatert sykdom, og beholde folk lenger i jobb. Det sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.
Arbeidstilsynets årsrapport for 202417.3.2025 11:54:00 CET | Pressemelding
I 2024 fortsatte vi kampen for et seriøst arbeidsliv, vi ga høye bøter ved alvorlige lovbrudd og vi økte innsatsen i helse og skole for å forebygge sykdom. Det viser Arbeidstilsynets årsrapport, som oppsummerer innsatsen vår fra fjoråret.
Fem år siden korona endret arbeidslivet12.3.2025 07:35:16 CET | Pressemelding
Den 12. mars er det fem år siden Norge ble stengt ned på grunn av koronapandemien. Mange arbeidstakere ble sendt på hjemmekontor for å redusere smittefare. Nå har det å jobbe hjemmefra blitt en vanlig del av arbeidslivet.
Dykking i lukkede fiskemerder krever ekstra vurdering av sikkerhet24.2.2025 13:24:17 CET | Pressemelding
– Dykking i lukkede merder bør unngås der det er mulig, og der det ikke kan unngås, må man sørge for tilstrekkelig bemanning i tilfelle nødsituasjoner, sier seksjonsleder Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom