Meteorologisk institutt

Gode forhold for solceller i Norge

Del
Forutsetningene for å bruke solen som energikilde i Norge er bedre enn mange tror. Ytre Oslofjord byr på noen av de beste stedene i Norge for å sette opp solcellepaneler.
VINTER INGEN HINDRING: Snø reflekterer solstrålene og kan bidra til høyere innstråling.  FOTO: May-Linn Finstad Svehagen.
VINTER INGEN HINDRING: Snø reflekterer solstrålene og kan bidra til høyere innstråling. FOTO: May-Linn Finstad Svehagen.

Strømprisene har fått folk til å snu seg mot alternative energikilder. Selv i områder der solen gir minimalt med lys om vinteren, er etterspørselen etter solcellepaneler høy.

Meteorologisk institutt jobber sammen med blant andre Institutt for energiteknikk og NVE i prosjektet SUNPOINT om en ny og bedre oversikt over solressursene i Norge. Det endelige resultatet er ventet ferdig neste år. 

Foreløpige beregninger for Oslo, Tromsø, Trondheim, Bergen, Juvvasshøe og Råde bekrefter at vi har gode muligheter til å utnytte solenergien over hele landet. De beste forholdene finner vi i Sør-Norge, blant annet i områdene langs Ytre Oslofjord og i høyfjellsområdene.

Fjerdedel av energibehovet

Et flatt solcellepanel med størrelse på en kvadratmeter, plassert i Råde mellom Moss og Fredrikstad, har en årlig solinnstråling på rundt 980 kWh. Solcellene nyttiggjør 20 - 25 prosent av dette til energi. Det betyr at hver kvadratmeter med solcellepanel kan gi minst 196 kWh per år.

Har man 20 slike paneler, vil man da nærme seg 4000 kWh, som ligger rundt en fjerdedel av det årlige forbruket til en gjennomsnittlig husstand (16.000 kWh ifølge SSB).

Blindern i Oslo har oftere skydekke enn Råde og får dermed litt lavere verdier. Men det er sannsynligvis mer å hente alle steder.

– Våre beregninger er gjort ut fra paneler som ligger helt flatt. Hvis man stiller panelene litt på skrå mot solen når den står på sitt høyeste i sør, vil det øke utnyttelsen, forteller forsker Erik Berge ved Meteorologisk institutt.

Solinnstråling, foreløpige beregninger:  

Råde = 980 kWh per kvm

Blindern, Oslo = 938 kWh per kvm

Gløshaugen, Trondheim = 822 kWh per kvm 

Bergen = 770 kWh per kvm

Tromsø = 669 kWh per kvm

Juvvasshøe = 1083 kWh per kvm

Høyt på fjellet

Verdiene for solinnstråling faller etter tur i Trondheim, Bergen og Tromsø. Dette påvirkes både av skydekke og av geografisk beliggenhet. Tromsø har som ventet liten gevinst av solceller på den mørkeste tiden av året.

Målinger fra Juvvasshøe viser at høyden over havet også spiller inn. Dette er en topp på 1894 moh, ikke langt unna Galdhøpiggen. Her oppe er det mindre forstyrrelser i atmosfæren, noe som andre steder kan dempe effekten av solstrålene. Her ligger verdiene godt over det som ble målt i Råde med årlige 1083 kWh per kvadratmeter.

– Også snø som ligger på bakken kan reflektere solen og gi en høyere innstråling i de månedene solen står høyest på himmelen. Dette er noe av forklaringen på hvorfor Juvvasshøe har kommet så godt ut, sier Erik Berge.

Sol som reflekteres av snø på bakken forklarer også hvorfor interessen for solceller er relativt stor også på Svalbard. 

Kontakter

Bilder

VINTER INGEN HINDRING: Snø reflekterer solstrålene og kan bidra til høyere innstråling.  FOTO: May-Linn Finstad Svehagen.
VINTER INGEN HINDRING: Snø reflekterer solstrålene og kan bidra til høyere innstråling. FOTO: May-Linn Finstad Svehagen.
Last ned bilde

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye