Derfor er årets nykål ekstra god
Mye sol og lange lyse netter gir god kål
Herlig norsk nykål er nå å finne i butikkene og i år sies den å være ekstra god. Produsent Svend Østby fra Østby gård i Viken kan fortelle at våren på Østlandet har gitt ekstra god kål i år.
- Det norske klimaet preges av kjølig vær og lange lyse netter, og i år har vi fått det slik. Kålen har fått modnet en god stund, noe som gir en helt egen smak. Denne vekstsesongen startet med mye sol og klarvær, og da blir det søtere produkter. Gode vekstforhold med nok vann og nok næring er selvsagt også en forutsetning.
Derfor bør du spise nykål
Ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener kål er noe av det sunneste du kan spise.
- Faktisk er det mer vitamin C i rå hodekål og nykål enn i appelsin. I tillegg er kål en god kilde til både fiber, folat og kalium. Både vitamin C og folat er viktig for et normalt immunforsvar og fiber holder oss mett og gjør godt for fordøyelsen. Stadig mer forskning viser også at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Et kosthold med mye frukt og grønt gir redusert risiko for flere typer kreft.
Kun 1 av 10 griller nykål - har noe godt i vente
En fersk undersøkelse gjennomført i mai 2022 av Norstat på bestilling fra OFG viser at kun 10 % av dem som sier de griller grønnsaker griller kål.[1]
- At så mange ikke griller kål må jo være fordi de ikke har prøvd. Grillet nykål er noe av det beste som finnes. Del nykålen i skiver, pensle med litt olje og legg den på grillen i noen få minutter. Del en sitron i to og legg rett på grillen med snittflaten ned. Anrett kålen med saften fra grillet sitron, en klatt smør og et dryss salt. Grillet nykål er nydelig og passer til omtrent all grillmat, forteller ernæringsrådgiveren.
Like god dampet som i salat
Ernæringsrådgiveren mener det er lite som slår laks med hollandaise, ferske norske nypoteter og dampet nykål. En god klassiker som garantert faller i smak blant både store og små.
- Om sommeren er jeg glad i å bruke nykål i salat. Den kan brukes i stedet for eller i tillegg til den grønne salaten du vanligvis ville brukt.
Nykål kan brukes i flere enkle hverdagsfavoritter, som for eksempel i wok eller sammen med tagliatelle. Flere gode oppskrifter med nykål finner du her: Fristende retter med nykål.
[1] Omnibusundersøkelse gjennomført av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Landsrepresentativt utvalg, totalt 1016 respondenter
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom