Ny rapport: Angrep på skoler øker i konfliktland

01.06.2022, av Plan International Norge, Redd Barna og Røde Kors
I løpet av 2020 og 2021 ble det i alt registrert mer enn 5000 angrep fra statlige- og ikke-statlige væpnede grupper mot elever, lærere, skoler og universiteter i krig- og konfliktområder. Det kommer fram i rapporten Education under Attack 2022, som er utarbeidet av den globale koalisjonen for å beskytte utdanning mot angrep (GCPEA). Koalisjonen består av en rekke organisasjoner, deriblant Redd Barna og Plan International.
Angrepene som er kartlagt av GCPEA omfatter blant annet brenning og bombing av skoler og universiteter, voldtekter, drap, vilkårlige arrestasjoner, bortføringer, rekruttering til væpnede grupper og militær bruk av skoler.
Ifølge rapporten økte antall angrep med 30 prosent fra 2019 til 2020, og fortsatte på 2020-nivå gjennom hele 2021. På listen over land hvor GCPEA har registrert en økning i angrep står blant andre Burkina Faso, Colombia, Etiopia, Mali, Myanmar og Nigeria.
– Dette er nedslående funn som dessverre ikke er uventet. Vi har sett en økning i angrep de siste årene, også før eskaleringen av krigen i Ukraina. Barn skal være trygge på skolen og på skoleveien, og det er statlige- og ikke-statlige væpnede aktørers ansvar å hindre slike angrep, sier seniorrådgiver for utdanning i krise, Helene Aall Henriksen i Redd Barna.
Militær bruk av skoler fordoblet
Antall tilfeller hvor statlige og ikke-statlige styrker brukte skoler og universiteter til militære formål mer enn doblet seg i 2020 og 2021, sammenliknet med de to foregående årene. Utdanningsinstitusjoner blir blant annet brukt som baser for militære operasjoner, soldatbrakker og fangeleirer, ifølge GCPEA.
– Dette er alvorlig, blant annet fordi militær bruk av skoler øker faren for angrep, sier Silje Holand Wilhelmsen i Røde Kors.
Rapporten bekrefter også Røde Kors´ erfaringer, som i Ukraina hvor vi ser de omfattende skadene eksplosive våpen har på skoler og annen sivil infrastruktur når de brukes i tettbygde strøk. Dialog med partene om å følge krigens folkerett må styrkes, og de som bryter den må ansvarliggjøres.
Skoler skal beskyttes
Siden 2015 har 114 land sluttet seg til erklæringen om trygge skoler (Safe Schools Declaration) som skal beskytte skoler, elever og lærere i krig. I fjor kom også en sikkerhetsrådsresolusjon om beskyttelse av utdanning. Ifølge Redd Barna, Plan International og Røde Kors er det avgjørende at politisk vilje nå omsettes til reell handling for å stanse angrepene og sikre at barn og unge i konfliktområder har trygg tilgang til utdanning.
– Rapporten viser at det er viktigere enn noensinne at land slutter seg til og iverksetter tiltak for å gjennomføre forpliktelsene i erklæringen om trygge skoler. Det er positivt at 114 stater har sluttet opp om erklæringen, og vi oppfordrer alle stater til å stille seg bak den sier leder for humanitær respons i Plan, Ingunn Samdal Vikene.
Plan er spesielt opptatt av at seksualisert vold i konflikt går særlig ut over jenter og kvinner.
– Bruken av seksualisert vold i konflikt berører særlig jenter og unge kvinner. Dersom skolen og veien til og fra skolen ikke er trygg vil jenter gå glipp av skolegang og dermed også muligheter til å skape seg en fremtid, sier Ingunn Samdal Vikene.
Nøkkelord
Kontakter
Silje BudengSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 48158313silje.budeng@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
June Holm og Vi tror deg-stiftelsen vinner Jenteprisen 202311.10.2023 19:41:15 CEST | Pressemelding
Jenteprisen 2023 går til June Holm for å ha etablert et bredt tilbud til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt gjennom Vi tror deg-stiftelsen.
Plan inviterer til utdeling av Jenteprisen 20233.10.2023 06:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Årets Jentepris deles ut på Ingensteds på Den internasjonale jentedagen 11. oktober.
Rekordmange nominerte til Jenteprisen 202315.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemelding
På den internasjonale jentedagen 11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen for ellevte gang. – Dessverre er denne markeringen mer aktuell enn noensinne, sier generalsekretær Kari Helene Partapuoli.
Nå kan du nominere kandidater til Jenteprisen 202315.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
– Det har aldri vært viktigere å skape blest om arbeidet for jenters rettigheter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Familier på flukt splittes opp8.5.2023 15:10:32 CEST | Pressemelding
Siden 15. april har det vært harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum. Flere hundre er drept og tusenvis er skadet. Dette påvirker mange sivile, og hardest går det ut over barna, både dem som er i Sudan og de som er på flukt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom