Slik får du problemfrie avløpsinstallasjoner

En velfungerende avløpsinstallasjon leder bort forurenset vann uten støy, tilstopping av rørene, tilbakeslag eller tømming av vannlåsene.
– Da er det mange elementer som må være på plass, blant annet god planlegging av føringsveier, riktig valg av rørdimensjoner, god utførelse av retningsendringer og tilstrekkelig klamring, sier seniorforsker Thale Sofie Plesser i SINTEF.
BVN 42.210, BVN 42.310 og BVN 55.210 beskriver hvordan man prosjekterer og utfører gode avløpsinstallasjoner.
Ting må gjøres i riktig rekkefølge
Allerede i tidlig fase av prosjektet må man velge føringsveier for avløpsrør. Føringsveiene må inkludere plass til fall på liggende avløpsrør og eventuell rørisolasjon. Nedfallsledningen bør plasseres slik at sideledningene blir så korte som mulig, og med færrest mulig retningsforandringer. Samtidig må man ta hensyn til planløsningen i våtrommet.
Riktig valg av rørdimensjoner og god utforming av grener og bend forhindrer tilbakeslag, tømte vannlåser og tilstopping. Tilbakeslag og tømming av vannlåser forhindrer man ved å sørge for at trykkforskjeller i avløpssystemet raskt utliknes. Da må avløpssystemet dimensjoneres slik at nok luft føres inn i avløpssystemet.
Med riktig utforming av bend og grener er det tilstrekkelig plass til bevegelse av både vann og luft, slik at trykkforskjellene ikke skaper problemer.
– Korrekt utførelse hindrer tilstopping. Dersom uhellet allikevel skulle inntreffe gir stakepunkter, plassert der det er størst sannsynlighet for tilstopping, mulighet for rensing av avløpssystemet, forklarer Plesser.
Fordeler og ulemper med begge rørtyper
Komponentene i avløpsinstallasjonen må velges slik at de passer sammen. Egenskapene til rørene avhenger av rørmaterialet. Plastrør har lavere vekt enn støpejernsrør, og de er enklere å bearbeide med vanlig håndverktøy. Men, plastrørene har større lengdeendring ved temperaturendringer enn støpejernsrør.
– Dette må man ta hensyn til ved montering av plastrør. I motsatt fall kan rørene skli fra hverandre eller sprekke, sier Plesser.
Den høye egenvekten og stivheten medfører også at rør av støpejern har bedre lydegenskaper enn plastrør. Likevel kan man oppnå tilfredsstillende støynivå også med lettere plastrør, ved bruk av støyreduserende tiltak som isolering av rør, innkassing eller innbygging.
Les mer i Våtromsnormen.
Kontakter
Thale Sofie PlesserSeniorforsker
Tel:93215067ThaleSofie.Plesser@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom