Akan

Ble din kollega anmeldt for promillekjøring i dag tidlig?

Del
Det er ikke urimelig å anta at noen av de som blir anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand var på jobb, eller på vei til jobb. Vi mener en forebyggende innsats i arbeidslivet kan bidra til å senke antall rusanmeldte bilister i Øst politidistrikt og gjøre veiene tryggere for oss alle.

Ferske tall fra UP viser at hele 3575 bilførere blåste rødt på landsbasis i første kvartal - det tilsvarer 30 rusanmeldte førere hver eneste dag. Det er en økning på 322 anmeldelser sammenligner vi med samme periode i fjor.

I Øst politidistrikt ble 663 personer anmeldt for ruskjøring. Det er en oppgang på 89 tilfeller og størst økning i landet!

De fleste blir tatt i tilknytning til helg, men mange blir også tatt på morgen og tidlig formiddag i ukedagene. Det er ikke helt urimelig å tenke at mange sjåfører da er på vei til jobb eller faktisk allerede har startet arbeidsdagen sin.

Hos Akan kompetansesenter har vi siden 1963 jobbet med å sette ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill. Vi vet betydningen av å forebygge, og et viktig verktøy i dette arbeidet er å utforme en tydelig policy som er kjent for alle på arbeidsplassen. Enkelte foretrekker å erstatte begrepet policy med «kjøreregler», et mer passende begrep i denne sammenheng.

Hensikten med disse kjørereglene er, som i trafikken, å skape trygghet og forutsigbarhet for ledere og ansatte. Den må gjelde i arbeidstid og på arbeidsplassen, i sosiale anledninger relatert til jobb og i fritiden, når den påvirker jobben. Dersom en kjøreregel brytes, er det en leders ansvar å reagere.

Det kan være mange grunner til at noen setter jobben på spill og utsetter andre og seg selv for fare ved å kjøre i ruset tilstand. Via vår veiledningstelefon blir vi kjent med mange skjebner og det finnes alltid en historie bak hver og en hendelse og brudd på en kjøreregel.

Er du bekymret for en ansatt og magefølelsen din sier at noe ikke stemmer, ikke vent til han eller hun blir tatt i promillekontroll. Ta en samtale med den det gjelder. Din oppgave er ikke å identifisere et problem eller stille en diagnose, men å reagere på endringer som fører til negative konsekvenser for arbeidssituasjonen.

Det viktigste er at du formidler din bekymring og viser at du bryr deg. Du vil kanskje bli overrasket over hvor mange som blir takknemlig for å bli sett.

For de aller fleste av oss er jobben viktig. Utover at den sikrer inntekt er også tilhørigheten og fellesskapet viktig. Problemer knyttet til rus og avhengighet er ofte forbundet med skam, derfor er lederskapet og en kultur hvor man bryr seg om hverandre, av stor betydning når bekymringene øker og kjøreregler blir brutt.

Nå tror ikke vi hos Akan kompetansesenter at norsk arbeidsliv alene kan løse utfordringene med rus i trafikken, men vi tror forebygging og håndtering av problematisk bruk av alkohol og narkotika i norsk arbeidsliv bidrar mot Nullvisjon på norske veier.

På www.akan.no finnes det mer informasjon, kurs og digitale verktøy som vil gjøre det enklere å forebygge og håndtere problematisk bruke av alkohol, narkotika, legemidler og spill på arbeidsplassen.

av

Camilla Lynne Bakkeng

fag- og kommunikasjonsleder

Akan kompetansesenter

Nøkkelord

Kontakter

Om Akan

Akan
Akan
PB 96, Sentrum
0101 Oslo

22 40 28 00http://akan.no/

Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.

Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.

Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo

- Gevinsten ligger i åpenheten -

Følg pressemeldinger fra Akan

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Akan

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom