Ble din kollega anmeldt for promillekjøring i dag tidlig?
Ferske tall fra UP viser at hele 3575 bilførere blåste rødt på landsbasis i første kvartal - det tilsvarer 30 rusanmeldte førere hver eneste dag. Det er en økning på 322 anmeldelser sammenligner vi med samme periode i fjor.
I Øst politidistrikt ble 663 personer anmeldt for ruskjøring. Det er en oppgang på 89 tilfeller og størst økning i landet!
De fleste blir tatt i tilknytning til helg, men mange blir også tatt på morgen og tidlig formiddag i ukedagene. Det er ikke helt urimelig å tenke at mange sjåfører da er på vei til jobb eller faktisk allerede har startet arbeidsdagen sin.
Hos Akan kompetansesenter har vi siden 1963 jobbet med å sette ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill. Vi vet betydningen av å forebygge, og et viktig verktøy i dette arbeidet er å utforme en tydelig policy som er kjent for alle på arbeidsplassen. Enkelte foretrekker å erstatte begrepet policy med «kjøreregler», et mer passende begrep i denne sammenheng.
Hensikten med disse kjørereglene er, som i trafikken, å skape trygghet og forutsigbarhet for ledere og ansatte. Den må gjelde i arbeidstid og på arbeidsplassen, i sosiale anledninger relatert til jobb og i fritiden, når den påvirker jobben. Dersom en kjøreregel brytes, er det en leders ansvar å reagere.
Det kan være mange grunner til at noen setter jobben på spill og utsetter andre og seg selv for fare ved å kjøre i ruset tilstand. Via vår veiledningstelefon blir vi kjent med mange skjebner og det finnes alltid en historie bak hver og en hendelse og brudd på en kjøreregel.
Er du bekymret for en ansatt og magefølelsen din sier at noe ikke stemmer, ikke vent til han eller hun blir tatt i promillekontroll. Ta en samtale med den det gjelder. Din oppgave er ikke å identifisere et problem eller stille en diagnose, men å reagere på endringer som fører til negative konsekvenser for arbeidssituasjonen.
Det viktigste er at du formidler din bekymring og viser at du bryr deg. Du vil kanskje bli overrasket over hvor mange som blir takknemlig for å bli sett.
For de aller fleste av oss er jobben viktig. Utover at den sikrer inntekt er også tilhørigheten og fellesskapet viktig. Problemer knyttet til rus og avhengighet er ofte forbundet med skam, derfor er lederskapet og en kultur hvor man bryr seg om hverandre, av stor betydning når bekymringene øker og kjøreregler blir brutt.
Nå tror ikke vi hos Akan kompetansesenter at norsk arbeidsliv alene kan løse utfordringene med rus i trafikken, men vi tror forebygging og håndtering av problematisk bruk av alkohol og narkotika i norsk arbeidsliv bidrar mot Nullvisjon på norske veier.
På www.akan.no finnes det mer informasjon, kurs og digitale verktøy som vil gjøre det enklere å forebygge og håndtere problematisk bruke av alkohol, narkotika, legemidler og spill på arbeidsplassen.
av
Camilla Lynne Bakkeng
fag- og kommunikasjonsleder
Akan kompetansesenter
Nøkkelord
Kontakter
Camilla Lynne BakkengFaglederFag- & kommunikasjon
Tel:997 00 415Camilla.bakkeng@akan.noCathrine Kanck-VårdalSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon
Tel:92696199cathrine.kanck-vardal@akan.noOm Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Åssiden videregående skole i Drammen er årets Akan-prisvinner.23.11.2023 13:30:00 CET | Pressemelding
MERK: Sperrefrist til 23/11, kl 13:30 Å jobbe med forebygging og håndtering av rus anses som attraktivt på Åssiden og skolen har lyktes med å gjøre holdninger og arbeidet kjent, for både ansatte og elever.
Julebordet er kanskje viktigere enn noen gang1.11.2023 11:20:53 CET | Aktuelt
av: Elisabeth Ege, direktør Akan kompetansesenter Festkomiteene på norske arbeidsplasser svinger seg om dagen, og har det sikkert hektisk. Det er mye som skal planlegges og organiseres, alt fra hvor dere skal ha julebordet, hva dere skal spise og hvor mange glass dere skal drikke. Det tradisjonsrike norske julebordet er kanskje viktigere enn noen gang.
Gratis webinar for unge tillitsvalgte om forebygging og håndtering: På tide å drite i hva folk har i glasset?31.7.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Akan kompetansesenter opplever en økt interesse og nysgjerrighet fra unge tillitsvalgte og unge medarbeidere om det forebyggende arbeidet og håndtering av problematisk bruk av alkohol. Derfor arrangerer Akan et gratis webinar for denne målgruppen i norsk arbeidsliv, den 23. august, kl. 09:00-09:45.
Alkohol – sosialt lim med høy pris på norske arbeidsplasser?10.7.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Årets sommerfest med jobben er historie og ble for de fleste en hyggelig avslutning med kolleger før ferien ble et faktum. Nå skal vi koble av, tilbringe tid med nære relasjoner og lade batteriene til innsats i høst. Da passer det dårlig at smaken av drinkene fra sommerfesten fortsatt kjennes i munnen og enkelte hendelser kjøres på repeat i minnet.
He?! Skal du ikke drikke?31.5.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Gradestokken viser etterlengtede varmegrader, uteserveringene er fulle av folk og ukene fram mot sommerferien telles ned. Samtidig ramler invitasjoner om sommerfester og avslutninger med kollegaer, kunder og samarbeidspartnere inn i kalenderen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom