Dagny satte hele familien i fare for Norge
For åttebarnsmoren Dagny Loe var svaret alt. Hun og mannen Osvald hjalp partisanene å gjøre motstand under krigen, og satte med det seg selv og hele familien i fare.
Dagny er en av seks personer man kan bli kjent med i Norges arktiske universitetsmuseums nye utstilling Hvem er du når verden brenner?
– Andre verdenskrig er den endelige målestokken for de valg og prøvelser en sivilbefolkning kan bli utsatt for, og som du som enkeltperson kan tenkes å komme opp i, sier Stian Bones.
Han er professor i historie ved UiT Norges arktiske universitet og en av de faglig ansvarlige for utstillingen.
Andre verdenskrig var den ultimate testen på det sivile samfunnet – og preger oss fortsatt i dag
Sivile bærer store offer i krig. Slik er det i dag, og slik har det alltid vært. Krigen i Nord-Norge var en total krig, hvor hele samfunnet var involvert. Valgene de stod i kan synes nærmest umulige, og konsekvensene kunne ingen forutsi. På ulike vis var den enkeltes valg likevel med på å styre hvordan krigen utviklet seg.
Hvis du vil se dette innholdet fra uit.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Utstillingen utfordrer til å reflektere nettopp over hva du selv ville ha gjort i en ekstrem situasjon, hvor alle valg kan få store konsekvenser. I tillegg til å belyse partisanhistorien, dekker utstillingen også temaene tvangsevakuering, jødeforfølgelse, bombingen av Bjerkvik, grenseloshistorien og bygging av fangeleirer.
– Som historikere blir vi stadig mer opptatt av å fortelle om hverdagslivet under krigen, for der ligger også nøkkelen til å prate om mange av nåtidens store utfordringer. Gjennom de små historiene blir den store historien synligere, sier Marianne Neerland Soleim, som er utstillingens andre fagansvarlige.
Utstilling for alle sanser
De dramatske historiene fortelles i utstillingen gjennom tekst, video, lyd og lys, men også med duft – alt spesialdesignet til utstillingen.
– Vi ønsket å lage ei annerledes krigsutstilling, strippet for militære effekter, sier prosjektleder Christel Slettli Hansen.
– Vårt fokus er på de sivile, deres hverdagsliv og de relasjonene som er med å påvirke dem. Det allmenne ved å være et menneske i en vanskelig situasjon kan vi alle identifisere oss med, selv om de færreste av oss, heldigvis, har opplevd krig, sier hun.
Utstillingen åpner lørdag 28. mai ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø. Den er finansiert av Fritt ord, Bergersenstiftelsen, Nordenfjeldske bykredittstiftelse og UiT Norges arktiske universitet.
Hvem er du når verden brenner? er jubileumsutstilling for Norges arktiske universitetsmuseum som er 150 år i år.
Nøkkelord
Kontakter
Christel Slettli HansenprosjektlederUiT Norges arktiske universitetsmuseum
Tel:452 91 424christel.slettli.hansen@uit.noStian Bonesfaglig ansvarligUiT Norges arktiske universitetsmuseum
Tel:901 01 016stian.bones@uit.noMarianne Neerland Soleimfaglig ansvarligUiT Norges arktiske universitetsmuseum
Tel:959 47 387marianne.n.soleim@uit.noBilder
Om UiT Norges arktiske universitet
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Får plass i Norges dokumentarv 202412.12.2024 12:19:19 CET | Pressemelding
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv 2024.
«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi6.12.2024 13:42:22 CET | Pressemelding
Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom