Nå skal arbeidslivet bli dysleksivennlig
Lese- og skrivevansker, matematikkvansker og språkvansker er vanligere enn de fleste tror. Det er antatt at så mange som 40 prosent har slike utfordringer i større eller mindre grad. For industrien kan dette utgjøre en sikkerhetsrisiko, fordi mange ansatte sliter med å forstå skriftlige rutiner og sikkerhetsinstrukser.
Viktig partssamarbeid
Partene starter nå opp prosjektet Dysleksivennlig arbeidsplass og pilotprosjektet «Hanne» for å finne ut mer om hva som er gode tilretteleggingstiltak, og hva som skal til for å lykkes med å bli en dysleksivennlig arbeidsplass. Prosjektet støttes økonomisk av IA-bransjeprogrammet til leverandørindustrien til olje- og gassnæringen, og retter seg mot denne bransjen samt prosessindustrien.
– Et slikt prosjekt vil ha stor betydning for våre medlemmer, siden det er mange arbeidsplasser der ute hvor vi har disse utfordringene. Prosjektet vil gjøre at ansatte i industrien vil få en enda tryggere og mer inkluderende arbeidsplass. Det er viktig for dem som jobber i dag, og de nye som kommer inn i industrien, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.
– Som arbeidsgiver er det viktig å legge til rette for alle ansatte. Arbeid med tilrettelegging vil styrke HMS-arbeidet og kan bidra til å hindre ulykker, gi høyere effektivitet, lavere sykefravær, og dermed gjøre bedriften mer lønnsom, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
I pilotprosjektet skal partene samarbeide med flere bedrifter:
- Glencore Nikkelverk, Kristiansand
- Ineos Rafnes, Bamble
- ESS Support Services AS, Stavanger
- Aibel AS
- STS Gruppen AS, Bergen
- Aker Solutions AS, Egersund
- Coor, Bergen
- TechnipFMC, Ågotnes
Tabubelagt
Dessverre er lese- og skrivevansker fremdeles svært tabubelagt for mange av dem det gjelder. Samtidig har kravene til mengden tekst og skriving vært jevnt stigende de siste årene, også i industrien. Mange bedrifter vil derfor ha nytte av å skape mer åpenhet om disse vanskene og å sørge for at de ansatte får nødvendig tilrettelegging. Det å sikre seg at alle har forstått livsviktige sikkerhetsrutiner vil for eksempel være helt avgjørende for en rekke industribedrifter.
– En dysleksivennlig arbeidsplass vil være et godt sted å jobbe for alle ansatte. Vi gleder oss til å gå i gang med dette prosjektet, og vi er svært glade for at Norsk Industri og Industri Energi går sammen med oss for å gjøre dette til en realitet, sier Caroline Solem, generalsekretær i Dysleksi Norge.
Les mer om prosjektet her: dysleksinorge.no/dysleksivennlig-arbeidsplass
Pressekonferanse
Mandag 23. mai avholdt vi pressekonferanse om prosjektet. Du kan se denne i opptak her: https://www.youtube.com/watch?v=pB0nc-OQIGA (starter på 33.50)
> Se bilder fra pressekonferansen (alle foto: Egil Brandsøy / Industri Energi)
Pressekontakter
- Dysleksi Norge: Caroline Solem, generalsekretær, cs@dys.no, tlf. 981 35 628
- Industri Energi: Frode Alfheim, forbundsleder, frode.alfheim@industrienergi.no, tlf. 909 68 615
- Norsk Industri: Cathrine W. Eidal, kommunikasjonssjef, cwe@norskindustri.no, tlf. 47637797
- Glencore Nikkelverk: Harald Eik, direktør for HMS, Harald.Eik@glencore.no, tlf. 488 81 420
Nøkkelord
Bilder
Lenker
Om Norsk Industri
Norsk Industri er den største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Vi representerer et stort mangfold av bedrifter over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Norsk Industri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Industri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Industri
Ny ringvirkningsanalyse: Norge skaper kraftforedlende industri verden trenger24.9.2024 13:32:51 CEST | Pressemelding
En ny ringvirkningsanalyse for kraftforedlende industri viser at verdiskapingen i kraftforedlende industri i 2023 utgjorde 68 milliarder kroner og skaper jobber for 22 000. Det gjør denne industrien til en av de viktigste verdiskaperne i fastlands-Norge.
Politisk forlik helt nødvendig for raskt økt strømproduksjon21.11.2023 14:31:54 CET | Pressemelding
Mangel på ny kraftproduksjon reduserer mulighetene for industrivekst og kutt av klimagassutslipp. Det eksisterende kraftoverskuddet i Norge blir brukt opp av økt etterspørsel fra husholdninger, industri, elektrifisering av petroleumssektoren og transport.
Her er grepene som skal skaffe kompetanse til Norges neste industrieventyr24.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
I 2022 la næringsminister Jan Christian Vestre frem Norges batteristrategi, med 10 grep som skal bringe Norge i front på batteriindustri. Grep 5 handlet om satsing på kompetanse. BattKOMP-prosjektet har fulgt opp dette, og lanserer nå 5 kompetansegrep som i sum vil gi et robust løft for batteriutdanningen.
Politikken svikter grønn omstilling22.11.2022 07:20:00 CET | Pressemelding
For hvert år som går raser sannsynligheten for at Norge når klimamålene for 2030 og 2050. Igangsatte og annonserte tiltak vil bidra til 25 prosent kutt i nasjonale klimagassutslipp innen 2030, og ikke 55 prosent som er målsettingen.
Nå må vi bygge et batterilandslag31.1.2022 07:30:00 CET | Pressemelding
Batteriindustri er en unik industrimulighet for Norge. Men for å få til det er det mye som må på plass. Noe av det viktigste er å få etablert en nasjonal satsing på batterikompetanse som går gjennom hele utdanningsløpet fra fagbrev til forskning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom